Eve Online > NoobGarten
Jak to jest z p?aceniem za gr? wirtualn? cash??
Ellaine:
No konkurencja jest straaaaszna, wszedobylska, wszechogarniajaca, i o niebo bogatsza ode mnie. Znalezienie dziur w rynku ktore moge sie wcisnac swoim malym obeliskiem wymaga ode mnie ciaglego latania shuttlem (wkrotce interceptorem) od regionu do regionu i sporzadzania jakis megaton notatek, bookmarkow i excelowych arkuszy a do tego pilnowania ciagle by nikt mi sie nie wpieprzal i zarzynania go jesli to robi (market nuki ucze sie robic). W tym caly PvPowy urok handlu :)
Nowym kupcom jednak jest teraz raczej bardzo trudno, ja sie zalapalam na rynek w sumie w ostatniej chwili, mysle ze za miesiac juz tak bedzie wszystko pozapychane, ze nowi piloci freightenerow bez 2 miliardow na wejscie beda mogli sobie polatac ale z pusta ladownia.
Jesli zas idzie o korporacje kupiecka, to jest to w miare nietypowe rozwiazanie co daje szanse na skutecznosc. Kupcy z reguly walcza samotnie, bo rzeczywiscie, mozna dokrecic do okolo 2 miliardow dziennie na samodzielnym zasuwaniu z towarami, wlasnorecznie obejmuajc mackami swoich ofert kilkanascie regionow. Dzielenie sie chocby sptrzepem informacji z innym kupcem wydaje sie z pozoru wyrzucaniem potencjalnych pieniedzy w bloto. Ale predzej czy pozniej walimy glowa w sufit - pojedynzca osoba nie przewiezie wszystkiego, przez co wiedza o trasach ze slabszymi (na metr) towarami zostaje zmarnowana.
Ja mam natomiast zbiorek pomyslow ktore stworza piekna i cudna korporacje kupiecka zarowno pod wzgledem oplacalnosci relacji dla kazdego z uczestnikow, jak i skutecznosci w wysysaniu pieniedzy z rynku i koszeniu konkurencji. Ale to za jakies najmniej pol roku :)
Megamas:
szczerze mowiac nie jest tak zle jak piszesz... kwestia moze szczescia ale trafilem sobie w kilka produktow na obszarze okolo 15jumpow ze moge tym ciekawie dorobic w krotkim czasie, choc preferuje robic cos innego niz handel i kopanie, i jakos od miesiaca nic sie nie zmienia z zapotrzebowaniem/dostepnoscia i cenami w tych produktach i tym obszarze
Ellaine:
Nie bylo tak zle kiedy zaczynalam kariere kupiecka jakies pol roku temu. Nie szlo mi wtedy za dobrze, ale wynikalo to z braku doswiadczenia i notorycznego wpadania na piratow a nie z konkurencji i warunkow na rynku. Od wejscia Red Moon Eve ma spory przyrost populacji. W ciagu dwoch miesiecy pojawilo sie ponad 20 tys stalych graczy. Jednoczesnie freightenery, ktore na poczatku byly zadkimi rodzynkami, staly sie popularnym statkiem wycieczkowym dla kadej rodziny. Tez mam sporo tras i wciaz handluje nowe, ale widze tez jak rynek za rynkiem sa porzerane przez konkurencje i zadko puszczane na wolnosc pozniej.
Kiedys naprzyklad rynek silikonu w Imperium Amarr byl takim spokojnym poletkiem ktore mozna bylo uprawiac kiedy akurat nei bylo zadnej naprawde dochodowej trasy. (zarobek na silikonie jest bowiem raczej umiarkowany).
Teraz zeby kupic silikon tanio, trzeba sie niezle nafikac, bo 2 regiony w kazdym kierunku zwykle caly jest wyskubany.
Kupcy z reguly czepiaja sie kilku produktow i szukaja nowych dopiero jak te wyeksploatuja do cna, wiec jest jeszcze pare rzecz z mniejszymi przebiciami, ktore w niektorych regionach pozostawiono w spokoju, ale sytuacja stale sie pogarsza (ja staram sie miec w tym pogarszaniu jak najwiekszy uzdial :)
Dopalacz:
hmm, jesli mo?na. Te? gram na trialu, ale znalaz?em sposób, jak doj?? do tych 100 mln nie wykupuj?c pre paida. Otoz wystarczy zak??da? jeden trial po drugim i przenosic kase z tego wcze?niejszego na nowszy. "Give money" na koncie testowym jest zablokowane, ale za to jest mo?liwo?? sprzedawania np 1 sztuki amuunicji za 9 mln ISK :).
Ellaine:
Jesli dysponujesz nieograniczonymi zasobami cierpliwoscie, to spoko.
A nie lepiej zamiast 300 godzin kopac mining fregata, 4 godziny porozdawac ulotki albo pomoc na budowie przez pol dnia albo zrobic strone internetowa zaprzyjaznionemu sklepikarzowi?
Na bogow, to tylko 20 euro.
A majac pierwszy miesiac aktywacji spokojnie odpalisz sobie naprzyklad dobrze wyskillowanego mining cruisera ktorym juz sobie na spokojnie te 100 milionow w kilka dni wykopiesz. A w drugim miesiacu to juz retriver jak nie covertor.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej