Eve Online > Wsparcie techniczne
Padnięty dysk oraz ostrzeżenie
Soulscream:
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 30, 2013, 09:41:50 ---Powiedziałbym, że wykorzystywanie dysku dłużej niż 6-7 lat to już ryzyko.
Po tym moim padzie, kupiłem po prostu dwa razy wiekszy od tego padniętego i zamiast 3, mam teraz jeden fizyczny dysk w komputerze. Wcześniej miałem jeszcze 2 takie Maxtory jak Twój, tylko 160GB. Jeden sprzedałem (zawsze 50 zł do przodu), a drugi leży w szufladzie jako backup najważniejszych plików.
--- Koniec cytatu ---
Który się może nie odpalić :D, zgraj sobie dane jeszcze gdzie indziej.
SokoleOko:
--- Cytat: Soulscream w Styczeń 30, 2013, 11:18:48 ---Który się może nie odpalić :D, zgraj sobie dane jeszcze gdzie indziej.
--- Koniec cytatu ---
Ale że padnie od samego leżenia? O.o
To nie jest jedyny backup, po prostu miałem wybór między "mieć jeszcze jedną kopię na dysku" lub "opchnąć za 50 zeta".
ManganMan:
Fakt, bd musiał się zaopatrzyć w dysk 2TB...
Mam jeszcze w użyciu dysk 160Gb Seagate'a, i akurat dane... Przepadły z mojego maxtora zanim je skopiowałem na seagate'a.
<epic fail>
Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Soulscream:
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 30, 2013, 11:23:39 ---Ale że padnie od samego leżenia? O.o
--- Koniec cytatu ---
A jak myślisz. Jak długo coś nie pracuje to też nie dobrze. Ja mialem 160 seagate co leżała ze dwa lata w jednym miejscu w pudełku na dyski, z gąbką i innymi rzeczami. Zdecydowałem się wrzucić go do kompa mojej mamy i bam nawet nie drgnął :).
SokoleOko:
Z pewnością padnie od stałego używania, a nawet biernego kręcenia. To tylko kwestia czasu kiedy zużyją się ruchome części.
Natomiast gdy dysk leży i nie jest ruszany, to biorąc pod uwagę jego szczelne zamknięcia, szansa na mechaniczną degradację jest bardzo niewielka. Bardziej obawiałbym jakiejś korozji styków zewnętrznych (w komputerze są przykryte wtyczkami, więc chronione).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej