Eve Online > Wsparcie techniczne
Problem sieciowy z odpaleniem EVE
Ranshe:
Wiem już o co chodzi z błędem "No connection could be made to the content server. Please make sure that your Internet connection is up and restart the Launcher.", bo udało mi się go zreprodukować.
Zablokowanie połączenia wychodzącego z tej aplikacji ( <katalog eve>\launcher\launcher.exe ) na TCP port 80 skutkuje takim dokładnie błędem. Czyli:
a) jest zablokowane na zaporze windowsowej, mniej prawdopodobne jeśli jest ona wyłączona
b) jest zablokowane na routerze
c) sprawdziłbym też c:\windows\system32\drivers\etc\hosts czy tam nie jest jakaś domena ccp wycięta (tak dla porządku)
d) cholera wie co jeszcze Blaster może mieć zainstalowane w systemie, a co może na to mieć wpływ ;)
Osobiście spróbowałbym tak:
- sprawdzić router
- wejść w Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Zapora systemu Windows, tam sobie kliknąć ustawienia zaawansowane bo niezaawansowane są gówno warte :)
w tych ustawieniach:
Na głównej zakładce po lewej ustawienia zapory windows, jest taka strzałka i "Właściwości Zapory systemu Windows", i teraz tak. Tam są 3 podzakładki - publiczny, prywatny i domeny.
Ja mam swoje wifi jako sieć prywatną, ale we wszystkich 3 mam takie same ustawienia (to jest default windowsa):
- zapora włączona
- połączenia (przychodzące) zablokuj
- połaczenia wychodzące zezwalaj
- w zabezpieczone połączenia sieciowe - wszystkie interfejsy sieciowe zaznaczone.
Ważne tu są połączenia wychodzące. Reguły na połączenia przychodzące nie mają tu zbyt dużo do gadania.
Jeśli zablokujemy wychodzące dla launchera (port TCP 80) będzie ten błąd no connection...
Jeśli zablokujemy wychodzące dla exefile.exe (port TCP 80) to się zalogujemy, ale zamiast newsów będzie URL Error i nie będą nam się ładowały avatary :)
Jeśli zablokujemy wychodzące dla exefile.exe (port TCP 26000) to się nawet nie zalogujemy.
Tak więc trzeba sprawdzić czy zapora ewentualnie jakiś inny program/router nie blokuje portu wychodzącego TCP 80. Zapora opisana powyżej, na inne programy nie pomogę bo szklana kula mi się popsuła i nie wiem jakie to mogą nawet być. ;)
Jonas:
Co zabawne w temacie, dostałem dzisiaj ten sam error "No connection could be made to the content server. Please make sure that your Internet connection is up and restart the Launcher." Najlepsze, że miałem odpalonego jednego klienta i chciałem odpalić drugiego. Po minucie zastanawiania się wyskoczyło mi okienko powyższej treści. Po pięciu minutach połączyło się bez problemów. Co ciekawsze w tym samym momencie co brak możliwości podłączenia się launchera, EVEMon zwrócił mi błędny komunikat o niemożliwości sprawdzenia stanu serwera EVE.
Co sprowadza się do wniosku, że jak to Ranshe wykazał pojawia się problem gdzieś na porcie 80. Widać launcher po http sprawdza sobie czy jest jakaś aktualizacja, a jak nie może tego zrobić to wywala błąd. To wyjaśnia też problem z pobraniem avatarów i newsów (i jedne i drugie pobierane z serwerów na porcie 80). Można więc domniemywać, że jakiś soft blokuje komunikację po porcie 80 z serwerami eve. Może masz jakiś inny soft "zabezpieczający" zainstalowany, albo miałeś zainstalowany i nie został do końca usunięty.
Ranshe:
Tak, launcher pyta o patcha po http, w katalogu eve w podkatalogu launcher jest plik launcher_console.exe który dokładnie to pokazuje w pierwszych paru linijkach. :) Dokładnie próbuje ściągnąć kilka plików (tekstowych, łącznie może ze 2 kilobajty) z http://client.eveonline.com i jeśli nie da rady tego zrobić to pokazuje 'no connection...'.
Problemy sieciowe gdzieś pomiędzy komputerem użytkownika a Tranquility serwerami www CCP też taki błąd wygenerują, jak widać na przykładzie Jonasa.
[VIDE] Herezja:
A odrobinę odbiegając od tematu to czy Ty Blaster wysyłałeś o tym wzmiankę do CCP i późniejszych spostrzeżeniach?
Ranshe:
Może być też coś takiego:
https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&m=953796#post953796
--- Cytuj ---Make sure your firewall IPS/IDS is not blocking it. I got a false signature detection alert for: 87.237.39.166 As "ET Clickfraud List Delivered to Client" with my Snort Running on PFSense which starting blocking CCPs servers. Re-running the launcher from the folder after I cleared the Snort block allowed the launcher to run normally.
--- Koniec cytatu ---
Tu jest mowa o IDS, ale może być że jakiś antywirus też to przypadkiem wyłapał.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej