Śmietnisko > Off Topic
Gospodarczy kompas wyborczy WP
Dormio:
--- Cytat: Pol Kent w Październik 10, 2011, 12:27:17 ---Dormio, Ty prawnik jesteś czy co ?
--- Koniec cytatu ---
A Ty ??
--- Cytat: Pol Kent w Październik 10, 2011, 12:27:17 ---Jakim wspólnym dobrem jest, moje popie***one drzewko, na mojej popie***nej działce czy w moim popie***nym ogródku ?!
--- Koniec cytatu ---
Oddychamy chyba tym samym powietrzem, a może wg Ciebie każdy z nas powinien wykorzystać tylko tyle powietrza ile produkuje jego popie***one drzewko, na jego popie***nej działce czy w jego popie***nym ogródku ???
--- Cytat: Pol Kent w Październik 10, 2011, 12:27:17 ---Gdzieś Ty słyszał o tysiącach Iksińskich którzy wycinając drzewka koło domu doprowadzili do rabunkowej gospodarki leśnej ?!
--- Koniec cytatu ---
Od nadmiernego wycinania drzew w mieście przeszliśmy tym oto sposobem do rabunkowej gospodarki leśnej. ;)
--- Cytat: Pol Kent w Październik 10, 2011, 12:27:17 ---Ty chyba zwariowałeś..... ??? wskaż mi choćby zagrożenia dla bezpieczeństwa innych ludzi które powoduje wycinanie przeze mnie mojego drzewka na mojej działce podobne do zagrożeń które powoduje jazda 150km po drodze publicznej ?!
--- Koniec cytatu ---
A może jazda 60km/h w terenie zabudowanym to nie jest przekroczenie prędkości ? Dlaczego od razu 150km, a może lepiej ustawmy pułap na 1000km ?
--- Cytat: HammerSnake w Październik 10, 2011, 13:07:08 ---Co więcej, w niektórych miastach ( bo nie jestem pewien czy tak to działa w całym stanie) urzędas przyjedzie zobaczyć zasadność wniosku oraz upewni się czy nie ingerowałeś w zdrowie drzewa np. wstrzykując jakiś specyfik itp.
--- Koniec cytatu ---
Niestety nie słyszałem o takim wypadku w PL. :(
Wątek powoli zaczyna podchodzić pod trollowanie :D 8)
Goomich:
--- Cytat: Dormio w Październik 10, 2011, 13:13:09 ---A może jazda 60km/h w terenie zabudowanym to nie jest przekroczenie prędkości ?
--- Koniec cytatu ---
Jak ostatnio jechałem z dżipiesem, to się okazało, że nie jest.
PS. Ja bym jeszcze wlepiał kary za stawianie spacji przed znakami przestankowymi. :P
Pol Kent:
--- Cytat: Mona X w Październik 10, 2011, 12:40:23 ---Sory gregory, ale jak drzewo ma 10 lat i nie stanowi zagrożenia, to nie możesz go sobie ściąć.
Taka korzyść z tego wątku, że dowiedziałeś się o tym przed ścięciem, prawda?
--- Koniec cytatu ---
Wiedziałem to już wcześniej, przykro mi że Cię zawiodłem.
I sorry gregory ale chciałbym żeby Ci się kiedyś przydarzyło coś w rodzaju - chcesz sobie zrobić grządkę, mały basenik, altankę, cokolwiek na TWOJEJ działce AKURAT tam gdzie rośnie to 10 letnie drzewko, mające całe 3metry wysokości, i dająca Ci 10 jabłuszek w sezonie. I gów**o zrobisz sobie to co zamarzyłeś bo urzędnik Ci powie że nie możesz wyciąć drzewka, powie bo może a co !
--- Cytat: Mona X w Październik 10, 2011, 12:40:23 ---A mieszkasz w lesie?
--- Koniec cytatu ---
Mona, zrób ten wysiłek i spróbuj wyrażać swoje myśli w sposób bardziej zrozumiały dla Twoich rozmówców. Bo domyślać się co za ciętą ripostę chciałeś mi tu przedstawić nie mam zamiaru. :P
Goomich:
--- Cytat: Pol Kent w Październik 10, 2011, 13:20:35 ---Wiedziałem to już wcześniej, przykro mi że Cię zawiodłem.
I sorry gregory ale chciałbym żeby Ci się kiedyś przydarzyło coś w rodzaju - chcesz sobie zrobić grządkę, mały basenik, altankę, cokolwiek na TWOJEJ działce AKURAT tam gdzie rośnie to 10 letnie drzewko, mające całe 3metry wysokości, i dająca Ci 10 jabłuszek w sezonie. I gów**o zrobisz sobie to co zamarzyłeś bo urzędnik Ci powie że nie możesz wyciąć drzewka, powie bo może a co !
--- Koniec cytatu ---
Do drzew owocowych nie trzeba pozwolenia. Sory gregory.
--- Cytat: Pol Kent w Październik 10, 2011, 13:20:35 ---Mona, zrób ten wysiłek i spróbuj wyrażać swoje myśli w sposób bardziej zrozumiały dla Twoich rozmówców. Bo domyślać się co za ciętą ripostę chciałeś mi tu przedstawić nie mam zamiaru. :P
--- Koniec cytatu ---
Normalnie, skoro dla ciebie wycięcie drzew obok domu równa się rabunkowa wycinka lasów, uznałem, że mieszkasz w lesie, ale wolałem się upewnić, gdyż mogłeś na przykład głupio trollować.
eloelo:
Może sam poczytasz jak wykolejasz wypowiedź innych a potem nagle sie oburzasz ze to samo robią z tobą ..
--- Cytat: Tloluvin w Październik 10, 2011, 08:18:55 ---Nie ma.
Sprobuj nie zaplacic paru podatkow to przekonasz sie co jest warte Twoje prawo wlasnosci. Zreszta nie musisz isc tak daleko. Wytnij wlasne drzewo we wlasnym ogrodku i sie przekonasz.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Dormio w Październik 10, 2011, 09:23:16 ---A co ma podatek do drzewa ?
Przykład z drzewem jest raczej nietrafiony IMHO, bo to kwestia odpowiedniej argumentacji. Poza tym własne drzewo w ogródku jest o tyle własne, że rośnie na ziemii jaką posiadasz/dzierżawisz.
--- Koniec cytatu ---
Sam łączysz dwa przykłady a potem zadajesz dziwne pytanie co ma piernik do wiatraka .Jak mam zrozumieć ze własne dzrewo jest o tyle własne ze rośnie na ziemi jaką posiadasz? To co mam jeszcze zrobić ? ogłosić niepodległość ?
Moje drzewo , moja ziemia i tylko moja kasa idzie na podatek za tą ziemię to kogo to jest? nagle wszystkich ?
Kolega raczej starał sie wykazac ze nasze prawo jest zjebane na przykładzie podatków i drzewa a ty mu każesz rozgraniczac istnienie czegoś od złego zastosowania .
Skoro przepis jest na tyle nieżyciowy ze każdy go omija i wszyscy o tym wiedzą to nie lepiej go zmienić ?
Nie - według ciebie każdy ma sie nauczyc rozgraniczać prawo od jego złych zastosowań i co mu to da? Chcesz kazdego nauczyć jak kombinować żeby go omijać zamiast go zmienic?
--- Cytat: Dormio w Październik 10, 2011, 11:03:45 ---A Ty jak sobie wyobrażasz prawo własności ? Moje = nie ruszać, wspólne = mogę zrobić co mi się podoba ? Nie rozumiesz, że drzewo jest również WSPÓLNYM dobrem ?
Pochwal się swoimi pomysłami.
--- Koniec cytatu ---
Dokładniej to moje nie ruszać , wspólne niech będzie wspólne [ jest tyle lasów państwowych ]
Moj pomysł - było tyle hektarów z rozwalonych PGR-ów , Niech państwo zasadzi tam lasy a prywatnym właścicielom da spokój bo sami zadrzewiali , sami opłacali grunty więc jest ich
Jest tylko małe ale .. To WSPÓLNE DOBRO już przejebali/pooddawali za przysłowiowa złotówkę "normalnym ludziom " - ja niestety nie dostałem nic
Teraz nagle chcą chronić nasze dobro w naszych ogródkach bo ze wspólnym już zrobili porzadek
Po wojnie był przepis że własnego wieprza utuczonego na własnych resztkach też nie mogłeś zjeść tylko miałeś obowiazek go oddać do skupu za psie pieniądze , to też było dla dobra ogołu i też prawo .
Uwazam że w naszym kraju było tyle państwowych gruntów które przeputali za nic a dalej sie dopieprzaja do prywatnych właścicieli.Ostatnio tak sie dopieprzali do Brazyli za wycinkę lasów w "płucach planety "-
wszyscy zamilkli jak Brazylia zgodziła sie w zamian za sprzęt i nowe technologie ... A tak wszystkim zależało na WSPÓLNYM dobru .
To ile jest tych prywatnych drzew że tak nadwyrężą przyrodę?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej