Śmietnisko > Off Topic

Gospodarczy kompas wyborczy WP

<< < (2/22) > >>

Ptysiu:
Wyszedł mi:

Ordoliberalizm-Twoje odpowiedzi wskazują, że ideą, do której jest ci najbliżej, jest ordoliberalizm. Gospodarką w zasadzie rządzi wolny rynek. Jednak dopuszczasz, podobnie jak inni przedstawiciele tego nurtu, możliwość interwencji państwa w wolny rynek. Chodzi o ochronę przed monopolami, jeśli zagrożone jest swobodne konkurowanie podmiotów gospodarczych. Ordoliberałowie przeciwstawiają się również traktowaniu pracowników jak maszyn.

W sumie zgadzało by się.

Tloluvin:
Jak tak czytam to co Wam powychodzilo zastanawiam mnie jedna rzecz.
W tych odpowiedziach jest w Ordoliberalizmie cos takiego:

--- Cytuj ---dopuszczasz możliwość interwencji państwa w wolny rynek. Chodzi o ochronę przed monopolami, jeśli zagrożone jest swobodne konkurowanie podmiotów gospodarczych.
--- Koniec cytatu ---

Jako, ze monopole tworzy ingerencja Panstwa w rynek, to znaczy ze Ordoliberalizm chce by Panstwo ingerowalo w rynek by zlikwidowac cos co samo wywolalo swoja ingerencja  :P

--- Cytat: Colonel w Wrzesień 28, 2011, 14:20:49 --- tu jest poważny portal polskich POD Pilotow

--- Koniec cytatu ---
Z tego punktu widzenia ten temat powinien zostac przeniesiony z off topica do dyskusji ogolnych. W koncu dotyczy jednej z najwazniejszych rzeczy dla POD Pilota, czyli kosztow licencji na latanie (PLEXa)  ;)

Minna Hinata:

--- Cytat: Tloluvin w Wrzesień 29, 2011, 10:24:10 ---W koncu dotyczy jednej z najwazniejszych rzeczy dla POD Pilota, czyli kosztow licencji na latanie (PLEXa)  ;)

--- Koniec cytatu ---

Pod warunkiem że płacisz rl kasą za grę. Nie dotyczy tych co płacą plexami.
Zresztą zgadzam się, z polityką out, tu jest forum dla POD Pilotów.

[NF] Masa Huku:
Libertarianizm

Ho, ho! Twoje poglądy są wyraziste. Jesteś zwolennikiem skrajnego liberalizmu, czyli libertarianizmu. To filozofia oraz styl politycznego myślenia, postulujący nieograniczoną swobodę dysponowania własną osobą i własnością. Jest tylko jedno ograniczenie, opisuje je zasada: "wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". Zwolennicy libertarianizmu postulują praktycznie całkowite poddanie mechanizmom rynkowym wszystkich gałęzi gospodarki, w tym szkolnictwa, służby zdrowia i innych gałęzi. Jedyną dopuszczalną formą własności jest własność prywatna.

Całkiem dobrze skonstruowana ankieta.

Mac Dercad:
W końcu jakiś test, gdzie nie wypadam jako libertarianin \o/ Ale z neoliberalizmem i tak znowu wychodzi mi k* Korwin:/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej