Śmietnisko > Off Topic
Einstein się mylił - o neut. "tachjonowych" i innych cząstkach FTL.
Gregorius:
--- Cytat: Kane McCallan w Wrzesień 27, 2011, 21:10:22 ---O co by mu nie chodzilo, mamy już XXI wiek, publikacja to nie tylko artykul w Since.
--- Koniec cytatu ---
sprostowanie : PUBLIKACJA NAUKOWA ;) (wydawało mi się, że o tym właśnie mówimy)
Jeśli uważasz, że żyję w średniowieczu to ciebie zmartwię, ale właśnie mam taki światopogląd ;) Hate it or love it >:D
amra:
Znaczy sugerujesz, ze opubliczniony raport z 10 letniego eksperymentu to nie publikacja naukowa ? Hmm, dla mnie to nowinka.
PS: Ja Cie lubie, nie denerwuj sie :). Nie wielu na tym forum potrafi celnie i na temat sie przepychac.
No, ale czas na mnie fajrant.
Gregorius:
Neh no nie róbmy tu flemowiska :P (przynajmniej nie tutaj)
O to, o co się tak na prawdę wzruszyłem to filmik :)
Później dałeś mi arta i ok, musi styknąć (ale mam niedosyt, dlatego nie mogę się doczekać aż już wszystko będzie ładnie potwierdzone i dopiero wtedy gruchną taką publikacją, że świat fizyki zatrzęsie się w posadach).
ManganMan:
W tej chwili monitoruję sytuację na
www.sciencemag.org
A tam jest sporo interesujących (przynajmniej dla mnie) rzeczy do czytania...
Dormio:
--- Cytat: Gregorius w Wrzesień 27, 2011, 16:33:18 ---Oby się nie wytworzyła z tego batalia na argumenty, jaką mamy już od jakiegoś czasu na linii Hawking vs. Hooft (co prawda jedynie na poziomie teoretycznym, bo jakoś się nie udaje dogłębnie zbadać czarnych dziur :P). Może być tak, że i w tym wypadku znajdzie się silna grupa bojkotująca doświadczenie wynajdująć pierdyliard zmiennych i nim nowa teoria się obroni może upłynąć wieeeeleee wody w rzece.
--- Koniec cytatu ---
Jest gorzej.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że horyzont zdarzeń to umowna sfera wokoło osobliwości nazywanej czarną dziurą. Umowna, bo określa ją jedynie prędkość światła (nie istnieje fizycznie). Zatem JEŚLI rzeczywiście istnieje cząstka o niezerowej masie spoczynkowej i prędkości większej niż prędkość światła to oznacza, że osobliwość MOŻE emitować masę na zewnątrz (dla osobliwości o określonych parametrach), a tym samym można BADAĆ samą osobliwość (obecnie dokonuje się tego pośrednio) !
Dalej skoro emituje masę to znaczy się, że jej ubywa z czasem...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej