Śmietnisko > Off Topic
Kontroler RAID
ch4os:
7200.11 w sas/scsi nie było;p
Jabolex:
A to SATA jest...
Jakoś na słowo RAID najpierw mi SCSI wskakuje...
JM
Xeovar:
Kupa płyt głównych dla użytkowników indywidualnych na poziomie 400-500 PLN ma wbudowane hardware RAIDy działające na SATA. Używam takowych od lat, nigdy nie miałem problemu ani z raidem ani ze sterownikami ani z wydajnością.
Co do kart, to z tego co wiem dość ciężko je kupić i są dużo droższe w porównaniu z MB.
SCSI to już staroć tak jak IDE, teraz to jest SAS ;) Inna sprawa że od czasów SATA raidy przestały być jednoznacznie kojarzone z SCSI.
sc0rp:
--- Cytat: ch4os w Maj 18, 2011, 07:41:33 ---Ceny sprzętowych kontrolerów raid zaczynają się lekko od 500zl (niech mi tu nikt nie wyskakuje z jakaś małpką za 100zł na jakimś sisie/via czy innym pol-produktem),
--- Koniec cytatu ---
@Ch4os Dobra jakis konkretny model?
--- Cytuj ---większość współczesnych płyt głównych ma obsługę winraida tudzież fakeraida, różnica wydajności przy dwóch dyskach (zakładam że chcesz zrobić mirroring) i szybkim procku nie odstaje aż tak bardzo znacząco od sprzętowego raida. Wiec jeżeli masz w miarę nową płytę główna i nie będziesz na tych samych dyskach trzymał linuxa - zajrzyj po prostu do instrukcji;)
--- Koniec cytatu ---
Tak chce RAID1. Ale chce hardware'owy kontroler a nie winraid/fakeraid
--- Cytat: Jabolex w Maj 18, 2011, 08:06:43 ---SCSI, SAS, SATA?
--- Koniec cytatu ---
dyski beda SATA II - prawdopodobnie 2x WD Caviar Green 2TB 64MB Cache (bo tylko taki 2 TB mieli wczoraj w komputronie na stanie wiec kupilem jeden aby miec gdzie zrzucic dane).
--- Cytuj ---Jaki system operacyjny?
--- Koniec cytatu ---
Winda Vista 64bit / W7 64 Bit
--- Cytat: Xeovar w Maj 18, 2011, 09:36:32 ---Kupa płyt głównych dla użytkowników indywidualnych na poziomie 400-500 PLN ma wbudowane hardware RAIDy działające na SATA. Używam takowych od lat, nigdy nie miałem problemu ani z raidem ani ze sterownikami ani z wydajnością.
--- Koniec cytatu ---
Jesli kontroler potrzebuje sterownikow aby dzialac to nie jest hardware'owy i jest to tzw. fakeraid controller - moj potrzebuje wiec odpada.
SokoleOko:
--- Cytat: Dark Flonoe w Maj 18, 2011, 10:45:12 ---Jesli kontroler potrzebuje sterownikow aby dzialac to nie jest hardware'owy i jest to tzw. fakeraid controller
--- Koniec cytatu ---
A co z tym jest nie tak?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej