Śmietnisko > Off Topic

Kontroler RAID

(1/6) > >>

sc0rp:
Dzis padlem ofiara bugu sprzed lat, dysk polecial w kosmos a konkretnie Seagate 7200.11 z firmware: sd15(dla zainteresowanych: http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1050374/seagate-barracuda-7200-drives-failing ) W zwiazku z tym postanowilem nabyc kontroler RAID. A ze da sie wyczuc ze centrale czyta sporo adminow etc. to moze ktos cos podpowie, bo ja o storage mam mgliste pojecie. ;) Czy ktos moze polecic jakis sprzetowy kontroler RAID, moze miec 0MB Cache, umiec tylko RAID1 ale musi byc sprzetowy a nie software'owy i mile bylo jakby nie kosztowal tyle co konkretna karta graficzna. Generlanie kryterium jest takie ma byc bezpieczny, pozniej cena, a gdzies na szarym koncu wydajnosc (bylo by milo jakby byl tak wydajny jak najwolniejszy dysk).

LosBekoczoS:
Znajomy sie borykal z tym problemem. Jak chcesz to napisz mi PM przypominajke jutro go napadne po linki do "how to repair". Czesci bodajze cos 30-40zl kosztuja, wgrywa sie nowy firmware ( tutaj opowiadanie jak zajelo cos kolo 30 min wiec link bedzie lepszy ) i dysk chodzi jak zloto.

Ps uzywam RAIDa na MB wiec osobnych sterownikow nieszukalem nigdy...

sc0rp:
Spoko dysk wrocil juz do zywych. Kontroler to ja potrzebuje aby dzialac prewencyjnie tak na przyszlosc ;)

ch4os:
Ceny sprzętowych kontrolerów raid zaczynają się lekko od 500zl (niech mi tu nikt nie wyskakuje z jakaś małpką za 100zł na jakimś sisie/via czy innym pol-produktem), większość współczesnych płyt głównych ma obsługę winraida tudzież fakeraida, różnica wydajności przy dwóch dyskach (zakładam że chcesz zrobić mirroring) i szybkim procku nie odstaje aż tak bardzo znacząco od sprzętowego raida. Wiec jeżeli masz w miarę nową płytę główna i nie będziesz na tych samych dyskach trzymał linuxa - zajrzyj po prostu do instrukcji;)

Jabolex:
SCSI, SAS, SATA?
Jaki system operacyjny?

JM

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej