Śmietnisko > Off Topic

Kontroler RAID

<< < (3/6) > >>

HammerSnake:
właśnie ? :)

sc0rp:

--- Cytat: SokoleOko w Maj 18, 2011, 10:47:44 ---A co z tym jest nie tak?

--- Koniec cytatu ---
1. Obciaza CPU (uzywam kompa nie tylko do gier)
2. Nie wiem czy da sie zainstalowac na nim Truecrypta a tymbardziej czy w przypadku awarii da sie wyciagnac dane.
3. Potrzebuje driverow - wiec automagicznie moge zapomniec o dostaniu sie do zawartosci dyskow w raidzie pod "bubuntu" ;) - domorosle drivery do storage - no thx ;)

Khobba:

--- Cytat: Dark Flonoe w Maj 18, 2011, 10:56:16 ---2. Nie wiem czy da sie zainstalowac na nim Truecrypta a tymbardziej czy w przypadku awarii da sie wyciagnac dane.

--- Koniec cytatu ---
Ktoś tu ma kolekcję CP? ;) Na serio, to truecrypta plikowego da się wrzucić wszędzie.

--- Cytuj ---3. Potrzebuje driverow - wiec automagicznie moge zapomniec o dostaniu sie do zawartosci dyskow w raidzie pod "bubuntu" ;) - domorosle drivery do storage - no thx ;)

--- Koniec cytatu ---
"domorosłe" - lol
Ale częściowo rzeczywiście masz rację. IMO, macierz, którą dowolny OS niezależnie od czegokolwiek widzi jako jeden dysk, to zupełnie inna para kaloszy niż babranie się w software raidzie.

disclaimer: nie jestem profesjonalistą w dziedzinie storage'u. Swoje opinie wygłaszam na podstawie limitowanych doświadczeń z RAIDem w pewnych szczególnych zastosowaniach.

Lt Rook:
@Dark Flonoe
daruj sobie te kontrolery RAID jesli nie chcesz zaplacic więcej niz 1500zł.
te niby-kontrolery "RAID" za 500zł to mają tyle z raidem wspólnego co ICH10R - to TEŻ SĄ "fake raid".
Jak już musisz tak kombinować to zastanów się czy przypadkiem nie potrzebujesz możliwosci bootowania z tego cuda (te tanie badziewia za 100-200zł mogą mieć z tym problemy).
Truecrypt może niechciec działać w wypadku gdy będziesz miał LOLtroler RAID wspierany sterownikami (fake^666 raid), prawdziwy raid podaje poprostu systemowi pool, podzielony lub nie na voluminy i kazde oprogramowanie ma na nim działać.

konkrety:
3Ware Escalade 9650SE -2LP -4LP
Intel SASLS4I
Intel RS2BL040

pierwsze lepsze jakie mi wpadły w łapki, dla Ciebie ważne jest aby był cache, bez cache to nie sprzetowy RAID bo bedzie uzywał pamięci operacyjnej a przy okazji CPU, czyli fake.
Dodatkowo, akurat wybralem takie ktore maja mozliwosc podpiecia zewnetrznego podtrzymywania, czyli jak zdechnie zasilanie komputera, whatever jak, to kontroler MUSI zapisac wszystkie dane z cache na dyski, w przeciwnym wypadku RAID rozwalony natychmiast.

sc0rp:

--- Cytat: Khobba w Maj 18, 2011, 11:07:16 ---Ktoś tu ma kolekcję CP? ;)
--- Koniec cytatu ---
niezupelnie

--- Cytuj --- Na serio, to truecrypta plikowego da się wrzucić wszędzie.

--- Koniec cytatu ---
myslalem aby pojsc na hardcore i z plikowego zrobic ta wersje bootujaca :]

--- Cytuj ---Ale częściowo rzeczywiście masz rację. IMO, macierz, którą dowolny OS niezależnie od czegokolwiek widzi jako jeden dysk, to zupełnie inna para kaloszy niż babranie się w software raidzie.

--- Koniec cytatu ---
otoz to.

--- Cytat: ltrook w Maj 18, 2011, 11:47:13 ---daruj sobie te kontrolery RAID jesli nie chcesz zaplacic więcej niz 1500zł.
--- Koniec cytatu ---
no te co zaproponowales to sa akurat ponizej ;)

--- Cytuj ---te niby-kontrolery "RAID" za 500zł to mają tyle z raidem wspólnego co ICH10R - to TEŻ SĄ "fake raid".
--- Koniec cytatu ---
co to ICH10R - jakis failowy chipset?

--- Cytuj ---Jak już musisz tak kombinować to zastanów się czy przypadkiem nie potrzebujesz możliwosci bootowania z tego cuda (te tanie badziewia za 100-200zł mogą mieć z tym problemy).

--- Koniec cytatu ---
no bylo by milo aby byla opcja bootowania chodz tez rozwazam alternatywe.

--- Cytuj ---Truecrypt może niechciec działać w wypadku gdy będziesz miał LOLtroler RAID wspierany sterownikami (fake^666 raid), prawdziwy raid podaje poprostu systemowi pool, podzielony lub nie na voluminy i kazde oprogramowanie ma na nim działać.

--- Koniec cytatu ---
o takie cos mi chodzi.

--- Cytuj ---konkrety:
3Ware Escalade 9650SE -2LP -4LP
Intel SASLS4I
Intel RS2BL040

--- Koniec cytatu ---
poki co obejrzalem je cenowo nie wygladaja tak strasznie - tylko patrzac po tym co napisales w pierwszym zdaniu + ceny tych kontrolerow to mi cos nie pasi ;)

--- Cytuj ---pierwsze lepsze jakie mi wpadły w łapki, dla Ciebie ważne jest aby był cache, bez cache to nie sprzetowy RAID bo bedzie uzywał pamięci operacyjnej a przy okazji CPU, czyli fake.

--- Koniec cytatu ---
aha czyli kontrolery bez cache to i tak uzywaja ramu, a nie dzialaja powiedzmy jak singleHDD?

--- Cytuj ---Dodatkowo, akurat wybralem takie ktore maja mozliwosc podpiecia zewnetrznego podtrzymywania, czyli jak zdechnie zasilanie komputera, whatever jak, to kontroler MUSI zapisac wszystkie dane z cache na dyski, w przeciwnym wypadku RAID rozwalony natychmiast.

--- Koniec cytatu ---
Czyli majac dyski w raid1 + zanik zasilania = fail? I bede musial z tym biegac do firm zajmujacych sie "data recovery"? Pytam bo bateryjka to dodatkowe pare setek ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej