Śmietnisko > Off Topic
Sprzeciw wobec planowanych zmian w Ustawie o Broni i Amunicji
ch4os:
--- Cytat: SokoleOko w Maj 19, 2011, 12:53:27 ---Myślenie "mam w kieszeni pistolet = jestem bezpieczny" jest idiotyzmem, w który może uwierzyć tylko osoba, która w życiu nie strzelała z broni palnej.
Prosty przykład - załóżmy, że mam legalnie posiadany pistolet i noszę go kaburze. Ze względów bezpieczeństwa powinienem go nosić nie przeładowany i zabezpieczony. Żeby strzelić muszę - 1) wyjąć, 2) przeładować (odsunąć zamek do tyły), 3) odbezpieczyć.
I teraz - idę sobie wieczorem koło bloku, na mojej drodze stoją jakieś podejrzane typy. Żeby skutecznie się obronić przed nimi, muszę zacząć działać zanim którykolwiek z nich będzie bliżej niż 3-4 metry ode mnie, w przeciwnym razie nie będę gotowy do strzału i nie zatrzymam na przykład gościa, który rzuci się na mnie z nożem.
Generalnie - żeby skutecznie bronić się przy użyciu broni palnej, muszę de facto być strona atakującą.
Jednocześnie, jeśli zostanę napadnięty i bandzior zabierze mi pistolet, ogromnie wzrasta ryzyko, że użyje go przeciw mnie (nawet jeśli zabierze mi go z kabury, bo jeśli wyrwie mi go po tym jak wyciągnąłem broń, to może być już "grubo").
Nadal wszyscy chcecie kupić sobie Glocki?
--- Koniec cytatu ---
Jakbym miał nosić broń do obrony osobistej to TYLKO i WYŁĄCZNIE z nabojem w komorze + ewentualnie kurek spuszczony np. "decockerem" (jeżeli dana jednostka by to umożliwiała), po co komu nieprzeładowana broń do obrony osobistej?, chyba tylko do rzucania. W Polsce bron do ochrony strasznie ciężko dostać (np trzeba być premierem;p), wiec radujmy się z broni sportowej i nie myślmy o samoobronie. A tak w ogóle jak się rzucisz w samoobronie z bronią na kogoś kto leciał na Ciebie z nożem to skończy się to wyrokiem dla Ciebie;) wiec lepiej chodzić maks z nożem (ofc jeżeli umiesz go używać) - czego chce nam zabronić wspominana na początku ustawa.
sneer:
tak sobie czytam
układam w myslach statystykę wypowiedzi
porównuję do znanych mi osób , ich poglądów i zachowań i tego co widzę na codzień
wtf .... to kto gra w tą grę ?!
SokoleOko:
--- Cytat: ch4os w Maj 19, 2011, 15:57:42 ---po co komu nieprzeładowana broń do obrony osobistej?
--- Koniec cytatu ---
Widzisz różnicę między Warszawą/Pcimiem a Bagdadem czy Kabulem?
Gregorius:
--- Cytat: sneer w Maj 19, 2011, 16:09:01 ---tak sobie czytam
układam w myslach statystykę wypowiedzi
porównuję do znanych mi osób , ich poglądów i zachowań i tego co widzę na codzień
wtf .... to kto gra w tą grę ?!
--- Koniec cytatu ---
psychopatssssssss...
Zapraszamy na następny zlot. W menu : wzajemne chlastanie się toporami i maczetami :P
Nie przesadzaj :D Nawet ludzie, którzy mają dość radykalne poglądy są normalni w RL ;)
sneer:
tak ...ale topic jest o RL a nie czymś in game ....
więc zakładam że dyskutujemy na poważnie
na zlot mogę odkurzyć cześć arsenału :)
jeśli mus
trzymam się w dobrej formie ... jakieś opancerzenie mi zostało ...mojej skóry nikt nie weźmie tanio >:D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej