Śmietnisko > Off Topic

Sprzeciw wobec planowanych zmian w Ustawie o Broni i Amunicji

<< < (19/20) > >>

ch4os:

--- Cytat: SokoleOko w Maj 19, 2011, 16:21:47 ---Widzisz różnicę między Warszawą/Pcimiem a Bagdadem czy Kabulem?

--- Koniec cytatu ---

Bez różnicy, jeżeli bron do obrony osobistej - zawsze gotowa do użycia, w przeciwnym wypadku zostaw w szafce na bron.

Syntion:

--- Cytat: SokoleOko w Maj 19, 2011, 16:21:47 ---Widzisz różnicę między Warszawą/Pcimiem a Bagdadem czy Kabulem?

--- Koniec cytatu ---

Tak... Mają różne ceny piwa? ;)

SokoleOko:

--- Cytat: ch4os w Maj 19, 2011, 22:14:26 ---Bez różnicy, jeżeli bron do obrony osobistej - zawsze gotowa do użycia, w przeciwnym wypadku zostaw w szafce na bron.

--- Koniec cytatu ---

AFAIR nawet policja nie ma prawa tak broni nosić, więc o czym my tu mówimy.

Rabbitofdoom:

--- Cytat: SokoleOko w Maj 19, 2011, 12:53:27 ---Myślenie "mam w kieszeni pistolet = jestem bezpieczny" jest idiotyzmem, w który może uwierzyć tylko osoba, która w życiu nie strzelała z broni palnej.

Prosty przykład - załóżmy, że mam legalnie posiadany pistolet i noszę go kaburze. Ze względów bezpieczeństwa powinienem go nosić nie przeładowany i zabezpieczony. Żeby strzelić muszę - 1) wyjąć, 2) przeładować (odsunąć zamek do tyły), 3) odbezpieczyć.

I teraz - idę sobie wieczorem koło bloku, na mojej drodze stoją jakieś podejrzane typy. Żeby skutecznie się obronić przed nimi, muszę zacząć działać zanim którykolwiek z nich będzie bliżej niż 3-4 metry ode mnie, w przeciwnym razie nie będę gotowy do strzału i nie zatrzymam na przykład gościa, który rzuci się na mnie z nożem.

Generalnie - żeby skutecznie bronić się przy użyciu broni palnej, muszę de facto być strona atakującą.

Jednocześnie, jeśli zostanę napadnięty i bandzior zabierze mi pistolet, ogromnie wzrasta ryzyko, że użyje go przeciw mnie (nawet jeśli zabierze mi go z kabury, bo jeśli wyrwie mi go po tym jak wyciągnąłem broń, to może być już "grubo").

Nadal wszyscy chcecie kupić sobie Glocki?

--- Koniec cytatu ---
Sokol pozwole sobie poprawic 10m. Z 4m to jakiekolwiek szanse ma tylko osoba ktora trenuje od conajmniej kilku miesiecy.

A co do szkolen to naprawde od tego duzo zalerzy. Dobry instruktor zakladajac jesli wbije uczonym do glowy podstawowe zasady poslugiwania sie bronia palna to ryzyko wypadku mozna mocno zmniejszyc. Jako ciekawostke podam ze wiekszosc strzelanin odbywa sie na dystansie ponizej 10m z udzialem osob ktore nie posiadaja albo posiadaja minimalne wyszkolenie strzleckie. Jednoczesnie jest to odleglosc na jakiej pistolety w zasadzie nie wymaja znajomosci balistyki i pozwole sobie zacytowac mojego instruktora w zasadzie dzialaja point&click.

ch4os:

--- Cytat: SokoleOko w Maj 20, 2011, 01:10:15 ---AFAIR nawet policja nie ma prawa tak broni nosić, więc o czym my tu mówimy.

--- Koniec cytatu ---

O policji nic nie wiem ale, zgodnie z tym linkiem

--- Cytuj ---Zgodnie z § 7 cytowanego wyżej rozporządzenia, broń palną do ochrony osobistej lub ochrony bezpieczeństwa innych osób oraz mienia nosi się w stanie zabezpieczonym, w sposób niewidoczny, w kaburze przylegającej do ciała, natomiast § 8 stanowi, iż broń do celów sportowych przenosi się bez amunicji w komorze nabojowej i magazynkach nabojowych.
--- Koniec cytatu ---

Nie ma tu nic o naboju w komorze.. etc... myślę że policja bardziej restrykcyjnych zasad noszenia nie ma (oni broni nawet nie muszą nosić ukrytej)

Tak w ogóle co tak wszyscy się uparli na bron palna?:p topic zaczął się od noży, ustawę o broni to trzeba było ratować pól roku temu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej