Śmietnisko > Off Topic
Sprzeciw wobec planowanych zmian w Ustawie o Broni i Amunicji
Gregorius:
I dlatego o tym pisałem wcześniej - klamka w rękach człowieka który nie jest w stanie tego użyć jest niebezpieczna dla całego otoczenia.
Pomijam już fakt, że jak ktoś "zgubi" pistolet...
Też uważam, że broń palna nie powinna być w codziennym życiu szarego człowieka.
Ale noże to zupełnie inna bajka. I to mnie najbardziej bulwersuje...
Zresztą - zobaczymy, jak to wszystko się potoczy.
Edytka:
Siri - żyjesz na Bronxie - nie ma bata :D A serio - przejebane, ale jak ktoś ma nasrane we łbie, to nie musi mieć noża (sam podałeś przykład butelki, którą można nieźle pokruszyć czaszkę) - wystarczą jakiekolwiek narzędzia - śrubokręt ? gwoździownica ? :> Dla chcącego nic trudnego.
Syntion:
To ja proponuje zeby na nastepny zlot zaprosic tego Pana. Zrobicie sobie maly sparing wszyscy ci wedkarze, nurkowie, turysci i zeglarze z eve centralowego forum :)
http://www.youtube.com/watch?v=YCPqvW8ycEQ
SokoleOko:
--- Cytat: sneer w Maj 19, 2011, 13:07:26 ---p.s. widziałem raz jak osoba która nie miała specjalnie styczności z bronią z wrażenia miała śliskie łapki i miała problemy z przeładowaniem glocka ;D
--- Koniec cytatu ---
Na YT jest fajny eksperyment, jak gość z dystansu 5 metrów atakuje uprzedzonych amerykańskich policjantów dużym markerem (czyli "nożem"). Z 20 chyba tylko 1 zdołał wyjąć broń, ale nie zdążył strzelić.
sneer:
znam ten eksperyment ...ale tam było troche inne tło sprawy
człowiek z nożem wiedział o pistolecie , miał dojść i zabić zanim zostanie zastrzelony .... nie do końca tak wygląda napad rabunkowy czy wiele innych groźnych zdarzeń
pokrótce ...tka wygląda policyjne zatrzymanie niebezpiecznego , a nawet zagonionego w kąt osobnika ... nie do końca da się to porównywać
niemniej dystans którego skrócenie może wywołać reakcję siegnięcia po spluwę jest prawie zawsze dystansem za krótkim na jej wyciągniecie i użycie
ew. sięga się i wyjmuje spluwę od razu niezależnie od okoliczności ...ale ja chyba w takim kraju żyć nie chcę
Siri Irme:
--- Cytat: Tloluvin w Maj 19, 2011, 12:12:39 ---Aby policja mogla chronic musialaby dzialac prewencyjnie, a to oznacza miedzy innymi totalna inwigilacje
--- Koniec cytatu ---
Policja działa przecież prewencyjnie. Patrolują ulice. Sprawdzają samochody na trasach. Prowadzą przeróżne kampanie informacyjne. Ale nie mogą być wszędzie i zawsze. Nawet, umieszczając pluskwy gdzie popadnie. Starają się zapewnić nam jak największe bezpieczeństwo z zachowaniem swobód obywatelskich. Coś za coś. Dlatego tak ważna jest współpraca ze społeczeństwem, i ostre prawo, którego przestępcy będą się bali.
--- Cytat: Tloluvin w Maj 19, 2011, 12:12:39 ---Zastanawiales sie kiedys co jest tego przyczyna?
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale nie potrafię dać Ci konkretnej odpowiedzi.
--- Cytat: Gregorius w Maj 19, 2011, 13:15:43 ---Ale noże to zupełnie inna bajka. I to mnie najbardziej bulwersuje... (...) A serio - przejebane, ale jak ktoś ma nasrane we łbie, to nie musi mieć noża (sam podałeś przykład butelki, którą można nieźle pokruszyć czaszkę) - wystarczą jakiekolwiek narzędzia - śrubokręt ? gwoździownica ? :> Dla chcącego nic trudnego.
--- Koniec cytatu ---
Ale tak jak śrubokręt, służy do wkręcania śrubek, gwoździownica (chyba ;)) do wbijania gwoździ, samochody do poruszania się... Założeniem twórcy nie było czynienie krzywdy. Z nożem jest ten problem, że używa się go zarówno do krojenia chleba, jak i ludzi. Dlatego, według mnie, lepiej działać prewencyjnie, i zabronić pewnych zachowań, które w takich a takich sytuacjach, mogą sprowadzić zagrożenie. Myślę, że kominiarze nie zrobią Wam wjazdu na chatę, za to, że obieracie ziemniaki :)
--- Cytat: Gregorius w Maj 19, 2011, 13:15:43 ---Siri - żyjesz na Bronxie - nie ma bata :D
--- Koniec cytatu ---
To nie Bronx. To zachodniopomorskie :) I to wcale nie duże miasto.
Mój brat jest policjantem. Zawsze mi powtarza: młody, policjant to też człowiek. Taki jak my. Na wiele spraw przymknie oczy, bo wie, że mamy dobre intencje. Ale jak ktoś na dzień dobry przyjdzie do niego z przekleństwami i łapami, nich nie liczy na pobłażliwe traktowanie. A jak zobaczy kogoś na mieście, z wystającym zza pazuchy nożem... będzie się bał, że: Too close. Bo po cholerę Ci nóż w biały dzień, w centrum miasta?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej