Śmietnisko > Off Topic
Sprzeciw wobec planowanych zmian w Ustawie o Broni i Amunicji
Tloluvin:
--- Cytat: NeX w Maj 17, 2011, 21:50:09 ---Broni palnej nie dopuszcza się do swobodnego obiegu nie ze względu na bezpieczeństwo obywateli, tylko ze względu na bezpieczeństwo państwa. Takie zakazy są jedynie pozostałością słabości politycznej i zwykłym zabiegiem koncesyjnym utrwalającym kontrolę państwową ponad swobodą obywateli.
--- Koniec cytatu ---
Dobrze powiedziane. Tylko ze zaden polityk nie przyzna sie, iz nie pozwala obywatelom na posiadanie broni bo wtedy musialby chociaz udawac, ze sie z nimi liczy
--- Cytat: NeX w Maj 17, 2011, 21:50:09 --- Natomiast wprowadzenie swobody posiadania broni w Polsce z pominięciem obowiązkowego corocznego, a nie jednorazowego szkolenia i egzaminu byłoby wyrazem anarchii. Dzieciom nie daje się do zabawy żyletek! Takie zmiany wymagają dziesięcioleci stopniowych zmian zmieniających mentalność ludzi, a nie rewolucji. Szczególnie, że społeczeństwo w Polsce nie akceptuje bezwzględności policji, a właśnie ona jest gwarancją, że nikt na ulicy nie macha gnatem, bo po prostu sam dostanie kulę i żadna płacząca na brutalność policji mamusia jakiegoś kibola, czy wariata, lub innego bandyty nie powinna mieć wpływu na postawę organów państwowych, policji i sądownictwa.
Dlatego źle będę oceniał każdą inicjatywę ograniczającą dostęp do narzędzi jak "nóż", lub utrudniających sport z użyciem broni białej i palnej, oraz łowiectwo. Każdy taki krok wstecz, to upodlanie społeczeństwa i udowadnianie mu, że dobry wujek zaopiekuje się lepiej twoim dobytkiem, dziećmi i bezpieczeństwem, a obywatel jak na głąba przystało ma tylko płacić za tą wątpliwą opiekę. Ja się nie piszę na taki pogląd i przynajmniej jeśli nie w metodzie, to w kierunku się z Tobą Tloluvin zgodzę.
--- Koniec cytatu ---
Nikt nie mowi o tym zeby dzieci mialy dostep do broni, tylko osoby dorosle.
Coroczny egzamin i szkolenie to bzdura. No chyba, ze zakladamy iz chodzi o to by od ludzi wyciagnac kase, gdyz to jedyny sensowny powod na cos takiego.
Ewloucja o jakiej piszesz nie ma sensu w przypadku gdy 95-97% Polakow uwaza iz bycie niewolnikiem jest czyms lepszym niz bycie wolnym czlowiekiem.
Dlatego IMO powinno sie w koncu dac szanse na stanie sie wolnymi ludzmi z wszelkimi tego konsekwencjami. Oczywiscie sam dostep do broni tego nie zapewni, ale bylby doskonalym poczatkiem drogi we wlasciwym kierunku.
Oczywiscie wcale nie musimy w tym kierunku isc. Jednak jezeli nie zrobimy tego to pozostanie tylko dalsza degeneracja narodu.
Mozna powiedziec, ze nic w tym zlego w koncu obecny wlasciciel jest w miare laskawy, ale jakos nie jest to dla mnie pocieszeniem.
Poza tym co jak przestanie?
Zeby daleko nie szukac. UE bankrutuje i przy utrzymaniu obecnej polityki proces ten bedzie raczej przyspieszal niz zwalnial. Wraz z jego przyspieszeniem zacznie wzrastac represyjnosc wladz (czego symptomy juz wystepuja) i nikt wtedy nie bedzie sie przejmowal czy bydelko ma zarelko (ale mi sie rymnelo ;)). No a wtedy juz nie bedzie miejsca nie tylko na ewolucje, ale i na w miare bezkrwawa rewolucje.
Tak po zastanowieniu sie wychodzi na to, ze trzeba by w koncu zaczac zwiedzac dawne obozy koncentracyjne i gromadzic zapasy ammo
--- Cytat: hctob w Maj 19, 2011, 12:00:26 ---To policja i sądy są od ochrony obywateli.
--- Koniec cytatu ---
Sady sa od wymierzania sprawiedliwosci, a policja od pilnowania zeby winny nie pozostal bez kary. Sila rzeczy wiec obie instytucje nikogo nie chronia gdyz z zalozenia dzialaja po fakcie.
Aby policja mogla chronic musialaby dzialac prewencyjnie, a to oznacza miedzy innymi totalna inwigilacje, bo policja musialaby wiedziec nie tylko co i kiedy robi KAZDY obywatel, ale i monitorowac co moze zrobic.
Przy obecnym poziomie technicznym oznaczaloby to koniecznosc wszczepienia kazdemu chipa lokalizacyjnego i ustawienie kamer w kazdym mozliwym miejscu.
Na ulicy, w domu, sypialni, kiblu czy pod prysznicem.
W koncu trzeba miec tez mozliwosc sprawdzenia czy te "niewinne lozkowe igraszki" meza i zony to nie jest przypakiem lamanie prawa.
--- Cytat: hctob w Maj 19, 2011, 12:00:26 ---Nasz społeczeństwo jest nieodpowiedzialne, lekkomyślne, egoistyczne i skore do awantur.
--- Koniec cytatu ---
Zastanawiales sie kiedys co jest tego przyczyna?
SokoleOko:
Myślenie "mam w kieszeni pistolet = jestem bezpieczny" jest idiotyzmem, w który może uwierzyć tylko osoba, która w życiu nie strzelała z broni palnej.
Prosty przykład - załóżmy, że mam legalnie posiadany pistolet i noszę go kaburze. Ze względów bezpieczeństwa powinienem go nosić nie przeładowany i zabezpieczony. Żeby strzelić muszę - 1) wyjąć, 2) przeładować (odsunąć zamek do tyły), 3) odbezpieczyć.
I teraz - idę sobie wieczorem koło bloku, na mojej drodze stoją jakieś podejrzane typy. Żeby skutecznie się obronić przed nimi, muszę zacząć działać zanim którykolwiek z nich będzie bliżej niż 3-4 metry ode mnie, w przeciwnym razie nie będę gotowy do strzału i nie zatrzymam na przykład gościa, który rzuci się na mnie z nożem.
Generalnie - żeby skutecznie bronić się przy użyciu broni palnej, muszę de facto być strona atakującą.
Jednocześnie, jeśli zostanę napadnięty i bandzior zabierze mi pistolet, ogromnie wzrasta ryzyko, że użyje go przeciw mnie (nawet jeśli zabierze mi go z kabury, bo jeśli wyrwie mi go po tym jak wyciągnąłem broń, to może być już "grubo").
Nadal wszyscy chcecie kupić sobie Glocki?
Goomich:
Dlatego wszyscy powinni mieć pistolety jak Sędzia Dredd.
sneer:
--- Cytat: SokoleOko w Maj 19, 2011, 12:53:27 ---...
--- Koniec cytatu ---
+1
dodam 3-4 metry wbrew pozorom wcale może nie być wystarczającym dystansem jeśli trafi się na agresywnego i bystrego jednocześnie
p.s. widziałem raz jak osoba która nie miała specjalnie styczności z bronią z wrażenia miała śliskie łapki i miała problemy z przeładowaniem glocka ;D
Syntion:
--- Cytat: Mona X w Maj 19, 2011, 12:59:31 ---Dlatego wszyscy powinni mieć pistolety jak Sędzia Dredd.
--- Koniec cytatu ---
Tak i jemu (http://www.youtube.com/watch?v=7u5zz6uhOp4&feature=related) też dajmy pistolet ... Też będzie sędzią.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej