Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
Xarthias:
--- Cytat: Egnos w Kwiecień 16, 2011, 22:08:09 ---Zdrowa kostka rosołowa xD
--- Koniec cytatu ---
Czepiasz się :P
Można robić na prawdziwym rosole, ale wtedy to nie będzie szybko :P
P_UNKNOW:
Kanapka z szynką na masełku
Składniki:
chleb
masło
szynka
Sposób przyrządzenia:
Wyjąć chleb, najlepiej pokrojony w kromki, w przeciwnym wypadku pokroić.
Kromki posmarować masłem (uwaga, masło prosto z lodówki jest za twarde)
Na koniec gwoźdź programu! nakładamy ukrojony wcześniej plaster pięknej szynki na kromkę chleba.
Potrawa gotowa do spożycia od razu po sporządzeniu, co jest dodatkową zaletą.
SMACZNEGO !!
Gregorius:
Łoooo to może zamieszczę przepisy, jakie były na blogu BWC ? :D
Będzie to cytat równo z backupu bloga.
W dzisiejszym odcinku, Papug proponuje unikalne danie, pochodzące z Gallentyjskiej gromady planet-oceanów (w systemie Ommare). Pasuje jako przystawka oraz jako danie koktajlowe. Pierwszy raz podano je na stole gallentyjskiego ambasadora, zaraz po podbiciu planety Ommare I.
Co będzie nam potrzebne, czyli lista składników :
opakowanie paluszków z potwora ‘Surimi’ (wystepuje obficie w wodach Ommare I)
opakowanie amarrskiego synth-sera, twardej konsystencji, koloru Sigma-Gouda
kiść owoców z dzikorośli Valeańskiej. Najlepszy będzie gatunek czerwony.
3-4 plastry owoców amarrasowca (w zalewie hiperfruktozowej)
2-3 łyżki wysokowodorowęglanowego substytutu masy jajecznej o kodzie “M4j0n3Z”
2 ząbki wilkoczosnku matarskiego
3/4 łyżeczki glutaminianu sodu z liofilizowanymi synth-warzywami
ćwierć łyżeczki serpentisowego pieprzu z mogilnika jadalnego
(na zdjęciu nie ma owoców amarrasowca, ponieważ spektrum refleksów było zbyt wysokie dla kamery bez specjalistycznych filtrów [dowiezionych później] – przepraszamy
Zaczynamy :
Owoce dzikorośli Valeańskiej trzeba pokroić na połówki. Jeśli owoce mają twarde pestki, powinno się użyć laserowego ekstraktora i wyjąć wszystkie z miąższu.
Synth-ser pokroić w drobną kostkę.
Paluszki z ommarriańskiego potwora pokroić w plasterki o grubości około 0,7234 cm.
Owoc amarrasowca wjąć z zalewy i pokroić w drobną kostkę (zdjęcie zrobione z kamerą uzbrojoną w filtry M-300 oraz PG-120
Obrobione składniki należy umieścić w separatorze dekontaminacyjnym i przeprowadzić standardowy proces odkażania (uwaga! potwór Surimi w postaci surowej jest silnie napromieniowany! – zaleca się przynajmniej dwukrotne przepuszczenie przez filtry Paulowskajewicza.
Teraz robimy sos : Do naczynia wkładany 2 łyżki substytutu masy jajecznej (ilość zmienna – zależnie od preferencji). Do tego dokładamy glutaminian sodu i pieprz z mogilnika jadalnego. Po wymieszaniu, używając nuklearnego ekstraktora, wtryskujemy pod ciśnieniem wyciąg z wilkoczosnku. Całość wymieszać.
Do większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki a następnie dodajemy zrobiony wcześniej sos. Używając manualnego narzędzia wychyłowo-okrężnego, model “łyżka” mieszamy całość delikatnie.
Po wymieszaniu, nakładamy na sam wierzch kawałki owoców z dzikorośli Valeańskiej i serwujemy.
Papuga życzy smacznego!
Mam jeszcze jeden przepis w ten sposób opublikowany ^_^ - już konkretne danie z mięskiem, jak ktoś chętny >:D
Pol Kent:
--- Cytat: Pawel Unknow w Kwiecień 16, 2011, 22:16:06 ---Kanapka z szynką na masełku
Składniki:
chleb
masło
szynka
Sposób przyrządzenia:
Wyjąć chleb, najlepiej pokrojony w kromki, w przeciwnym wypadku pokroić.
Kromki posmarować masłem (uwaga, masło prosto z lodówki jest za twarde)
Na koniec gwoźdź programu! nakładamy ukrojony wcześniej plaster pięknej szynki na kromkę chleba.
Potrawa gotowa do spożycia od razu po sporządzeniu, co jest dodatkową zaletą.
SMACZNEGO !!
--- Koniec cytatu ---
I to przepraszam ma byc zdrowe ??? Chleb na spulchniaczach, masło a właściwie "masło" zawierające emulgatory i inne trudne do nazwania składniki, które powodują że zostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej lub nieco wyższej nie robi się po prostu miękkie ale rozkłada na płynne składniki (różne frakcje olejowe) i półpłynne "coś". A i jeszcze szynka, zakładam, że mówisz o tej suchej, szarej a nie soczystej różowej w której na 1kg szynki wystarczy 0.45kg mięsa a reszta to związki wiążące wodę oraz wzmacniacze smaku i zapachu.
Na zdrowie ;D
Egnos:
Ale co to sa..."Paluszki z ommarriańskiego potwora" ???
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej