Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
Starakopara:
--- Cytat: Doom w Kwiecień 19, 2011, 23:43:00 ---(...) No i każdego pana co mnie zaczepia a ma dietetyk wypisane na twarz, zakopuję w lesie który mam pół kilometra od domu >:D
--- Koniec cytatu ---
trzeba powiadomić ojca Mateusza, niedługo w Olsztynie i okolicach zabraknie dietetyków ;) :P :P
ManganMan:
Dam teraz 2 desery:
- Tiramisu
4 żółtka uciera się z 4 łyżkami cukru na kogiel mogiel. Ucierać (njlepiej mikserem) trzeba długo, żeby cukier się rozpuścił. Poźniej do tego trzeba dodać serek mascarpone (30 dag) lub zwykły twarożek dokładnie utarty (najlepiej firmy Delfiko). Do pucharków wkłada się biszkopciki nasączone mocną kawą z likierem (dowolnym, może być amaretto), kładzie się warstwę kremu, znowu warstwa biszkoptów w kawie i warstwa kremu. Całość posypuje się kakao i wstawia do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Bardzo smaczne, polecam
- Ptasie Mleczko
Przepis prosty.
Ugotuj dwie galaretki agrestowe (najlepsze, chociaż mogą być inne smaki) w pół litra wody, ostudź.
W tym czasie ubij pół litra 30% - ej śmietany i dolewaj do niej powolutku schłodzone galaretki. Przelej na blaszkę lub salaterki i wstaw na chwilę do lodówki
Możesz podawać tak jak jest lub zalać wierzch galaretką (tym razem ugotuj w ilości wody podanej na opakowaniu. Możesz przed zalaniem wyłożyć na to owoce, możesz pod spód wcześniej upiec biszkopt
Mam nadzieję, że będzie smakowało, mniam, palce lizać
HammerSnake:
Chciałem machnąć pizze ,ale kupując składniki zobaczyłem polędwiczki wieprzowe za ladą i na nie padło .
Zrobiłem według tego przepisu :
http://www.wielkiezarcie.com/recipe1609.html
Wyszło nawet spoko (mięso było rewelacyjne) ,ale generalnie nota dużo niższa od kurczaka i i rybki .Sosy w tych dwóch daniach były po prostu świetne , a ten od polędwiczek wyszedł jakiś przeciętny.Pewnie jakbym wlał jakiegoś fixa to by wyszło na to samo . Wydałem 22 zł (11 na polędwiczki) ,ale będzie też na jutro .Szkoda tylko ,że ktoś w końcu postanowił sprawdzić nasz budżet studencki i gdy wyszło na jaw ,że przepierdzieliłem przez 3 dni 50 zł to zostałem odsunięty od kuchni na najbliższe dni >:( . Także z pizzy póki co nici .
HammerSnake:
No ludzie dawać przepisy. Śmiało :D
Sam dzisiaj zrobiłem zupe cebulową
1kg cebuli
2 kostki rosołowe
2 skibki razowego (opcjonalnie)
śmietana (opcjonalnie)
grzanki (opcjonalnie)
Cebule obieramy ,siekamy,ale w kostke nie trzeba , lekko tylko . Na patelnie masełko ,następnie wrzucamy cebule i chwile podsmażamy, dosłownie chwile - nie musi się zeszklić.
W między czasie robimy bulion w garnku obok - dwie kostki i litr wrzątku z czajnika. Wrzucamy cebule do bulionu, dodajemy pieprz, sól i czosnek, można wrzucić 2 skibki chleba razowego, żeby zagęścić ( ja tak zrobiłem ). Gotujemy 10 minut , następnie bierzemy mikser i chwile mixujemy. Gotowe można dodać śmietanę i grzanki.
Starakopara:
Hammer, weź mój przepis na kuraka z pieczarką zmodyfikuj w sposób następujący:
zamiast pieczarek, seler naciowy ( obrany z tego łyka ) i pokrojony w cienkie piórka, jak cebulka się zeszkli, dodaj selera i jakieś 4-5 łyżek soku pomarańczowego ( duś na małym ogniu aż seler będzie al`dente), po dodaniu podsmażonej piersi kuraka dodaj 1-2 pomarańcze obrane i pozbawione błonek plus śmietana, i już bez natki pietruszki
edit: aha selera tak ze 4-5 gałązek
smacznego :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej