Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
ManganMan:
Proszę bardzo - znalazłem 2 przepisy z łososiem (wędzonym, ale co tam):
Sałatka z mozarellą i wędzonym łososiem
* wędzony łosoś 200 gram
* pomidor 2 sztuki
* papryka czerwona 1 sztuka
* mozarella 100 gram
* rukola 1 filiżanka
* sałata strzępiasta fioletowa 6 liści
* bazylia świeża 10 listków
* oliwa truflowa 2 łyżki
* sok z cytryny 1 łyżeczka
* sól
* pieprz
Rukolę i sałatę wypłukać i osuszyć (najlepiej odwirować w wirówce do sałaty). Porwać na kawałki i przełożyć do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do sałaty. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i skroić w paseczki. Mozzarelle i łososia porwać na nieregularne kawałki i przełożyć do salaterki. Całość skropić oliwą truflową, sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Udekorować listkami bazylii.
Placki z łososiem
* ziemniaki 1/2 kg
* masło 2 łyżki
* sól
* pieprz
* olej
* śmietana 30% 250 ml
* wędzony łosoś 300 g
* sok z cytryny
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i odciśnij z nich wodę. Stopione masło dodaj do ziemniaków, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ziemniaki wykładaj na rozgrzany olej, formując okrągłe placki. Smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Śmietankę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe placki podawaj z wędzonym łososiem i śmietanką.
Oby to komuś smakowało :D
HammerSnake:
Znacie jakieś fajne przepisy z szparagami? Może zapiekane?
CATfrcomCheshire:
http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/05/szparagi-la-iwaszkiewicz.html
HammerSnake:
bump? Pilot nie wielbłąd jeść musi! ;) - przydałyby się jakieś nowe pomysły. Najlepiej nie kurczak, karkówka, ryba i chińszczyzna - taki dostałem wyciąg od pacjentów, ale mogą pocierpieć 8)
Doom:
Lecę z pamięci, nie dam sobie reki uciąć za wagomiar opakowań
500g mielonego mięsa (np w biedronce kraina miesa czy jakoś tak), 200g wędzonego boczku (ponoć idzie sie obejść bez niego, ale wtedy jakaś oliwa), 2 puszki fasoli (jedna biała jedna czerwona, ale może być jednokolorowa), 2 puszki pomidorów (tutaj znacznie lepiej się sprawdza porównywalne opakowanie przecieru takiego gestego, w biedronkach jest chyba w kartonikach, w każdym razie niezależnie czy pomidory czy przecier razem powinno być cirka 800g), puszka kukurydzy, puszka groszku, cebula, 5 zombków czosnku, czerwona papryka (sugeruję niedużą, czasem w domu uzywamy zamiast świeżej jakiejś ze słoja, nie znam sie nie wiem czy to marynowane czy inaczej oprawione) 3 łyżki proszkowanego chili, sól pieprz
boczek do gara i smażyć tak żeby sie przetopił, po usmażeniu dodać cebule posiekaną, czosnek też pochlastany i pochlastaną na drobno papryke. To sie powinno smażyć / dusić do miekości. Potem do środka mieso i chili, po jakimś czasie reszta. Resztę oczywiście odsączyć po otwarciu puchy, nie ładuj do gara tych konserwantów w płynie. Od wrzucenia reszty i zagotowania się powinno pykać na ogniu przez +/- godzine, doprawić i wcinać
Podawać można dowolnie. Z chlebem, z kaszami jak gulasz, jako sos do makaronu, z ziemniakami itp
PS
Jeśli mimo mojej rady zdecydujesz się na pomidory nie na przecier, to sugeruję potraktować je blenderem i mieć w pogotowiu szklankę - moze dwie wody aby dolać troche płynu akby to było za suche i zaczynało przywierać
PS2
Fasolkę można dostać też w jakichś gotowych zalewach pomidorowych pikantnych itp, ostatnio użyliśmy takiej właśnie i można było zredukować ilość przecieru który poszedł dodatkowo
PS3
Jak robisz dla ilości osób 2-4 ilość składników sugeruję razy dwa, jak zasmakuje to znika w straszliwym tempie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej