Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
laphiel:
2 kilo kartofli, 4 jajka, kubek smietany, 2 ogorki.
kartofle obierasz i gotujesz, jaja sadzisz na patelni z ogorkow robisz mizerie. powinno sie w 12 zlotych zmiescic <_<
Azbuga:
Obiadki w wersji budżetowej :)
1. Smażony ser w panierce
- 2 x serek camembert naturalny (ja najczęściej kupuję z firmy "turek")
- 2 jajka
- bułka tarta
serki obtaczamy w jajku a potem w bułce - najlepiej 2 razy, nie zapominamy o bokach. smażymy na złoto. podajemy z żurawinami, albo powidłami ze śliwek.
ostatnia wariacja to zrobiony w ten sposób oscypek zamiast camemberta - chyba nawet lepszy.
popijamy czerwonym wytrawnym winem.
2. będą naleśniki jednak :) naleśniki z farszem gryczanym
smażymy naleśniki, układamy na nich farsz, zawijamy
farsz:
kasza gryczana - wcześniej ugotować żeby była miękka
ser biały twaróg
skwarki ze słoniny - mniej więcej 1/6 reszty składników - im mocniej wysmażone tym lepiej
kiszona kapusta - wcześniej pogotować chwilę
Kharim:
Spaghetti na szybko:
-dwa różne słoiki z sosem do spaghetti (najlepiej aby jeden z nich był "Łowicz sos do spaghetti"
-mięso mielone wołowe, (ale może być też jakaś kiełbasa) 250g
-główka czosnku
-duża cebula
-oregano, bazylia, cukier
-olej
-makaron :)
1. Ugotować makaron
2. Pół główki czosnku obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię, krótko podsmażać (aż zrobi się brązowy) uważać aby nie przypalić. Następnie łyżką cedzakową wyjąć czosnek zostawić olej, czosnek wyrzucić, oleju nie.
3. Podsmażyć lub poddusić na patelni posiekaną cebulę, następnie dodać mięso- smażyć aż zrobi się szare.
4. Wlać słoiki z sosem, dokładnie wymieszać, pozostałą resztkę świeżego czosnku wycisnąć do środka i wymieszać.
5. Dodać oregano, bazylię i cukier do smaku- zwykle po kilka szczypt.
6. Mieszać jeszcze przez kilka minut.
Podawać z tartym serem, porcja przewidziana na około 3-4 osoby, ale jeśli sos zostanie to nie ma problemu, jak się przegryzie smakuje nawet lepiej.
CATfrcomCheshire:
kukurydza w sosie plesniowym
kupujemy po 2 kolby kukurydzy na lebka, gotujemy z odrobina soli, w tym czasie rozdziabujemy 100gram sera plesniowego widelcem z jogurtem naturalnym, staramy sie tak rozetrzec zeby nie bylo grudek (dobrze sie rozciera lyzka), do tego wciskamy wyciskarka zabek czosnku i sypiemy bialy pieprz do smaku. Tak przygotowany sos nakladamy na ugotowana kukurydze lub maczamy w sosie i jemy :)
Kharim:
Wlasnie zaczynam zdawac sobie sprawe jaki glodny jestem :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej