Śmietnisko > Off Topic

Z dziś

<< < (8/13) > >>

SokoleOko:

--- Cytat: Dormio w Marzec 31, 2011, 09:43:19 ---Natomiast jeśli chodzi o jazdę po mieście - kosztowo nic nie pobije publicznej (pomijam piesze wycieczki, bo przy odległościach w Wawie są marginalne), ale tu chyba zaczynają nabierać znaczenia inne cechy, a nie koszt (czas, wygoda, elastyczność).

--- Koniec cytatu ---

Kiedyś ktoś policzył, że jeśli ktoś ma np. auto klasy premium kupione jako nowe za więcej niż 150 tys. zł, to bardziej opłaca się jeździć taksówkami (całkowity koszt za kilometr, wliczając utratę wartości).

Strukturalnie model transportu indywidualnego nie zmienił się w Polsce od końca II wojny światowej. Jest jakaś tam komunikacja zbiorowa i jakieś tam prywatne samochody. Jeśli chcielibyśmy zrobić coś z sensem, to należałoby w kolejności:

1) dokończyć siatkę autostrad i dróg ekspresowych
2) przerzucić środki z dróg na koleje i doprowadzić do sytuacji, w której między dużymi miastami kursują szybkie pociągi
3) przy pomocy instrumentów podatkowych przesadzić ludzi do autek miejskich, najlepiej elektrycznych - po mieście brykamy małym autkiem na prąd a do innego miasta - pociągiem
4) wziać się za komunikację miejską tak, by do pracy jeździć komunikacją, a samochód w łatwy i przystępny sposób wypożyczać, gdy jest potrzebny (zakupy, wyprawa za miasto) - tylko wypożyczenie musiałoby o wiele tańsze i o wiele postsze niż dziś. Łącznie z opcją zostawienia samochodu prawie wszędzie.

Jak szybko da się to zrobić?

1) do 2020
2) 2020-2035
3) 2035-2045
4) 2045+

W 2045 będę miał 67 lat ;) Problem w tym, że nie ma żadnej wizji co po 2020, co więcej - gdyby teraz podjąć kluczowe decyzje kierunkowe, to dałoby się zaoszczędzić sporo pośrednich kosztów (np. program budowy parkingów podziemnych w miastach - nie będą potrzebne po 2045).

I tak jak kocham samochody i jazdę nimi, tak osobiście byłbym w stanie taki kierunek zaakceptować.

[VIDE] Herezja:
Off Top on
Czy tylko ja się zabawiłem w liczenie ile lat ma Sokole?
Z moich wyliczeń wynika, że to 33-latek
Off Top off

Kareem:

--- Cytat: Herezja w Marzec 31, 2011, 10:42:17 ---Off Top on
Czy tylko ja się zabawiłem w liczenie ile lat ma Sokole?
Z moich wyliczeń wynika, że to 33-latek
Off Top off

--- Koniec cytatu ---
Off Top on
Niemozliwe. Ludzie tyle nie żyją.
Off Top off

SokoleOko:
Faktycznie, jakoś słabo się ostatnio czuję :P

HammerSnake:

--- Cytuj ---Jak szybko da się to zrobić?

1) do 2020
2) 2020-2035
3) 2035-2045
4) 2045+
--- Koniec cytatu ---

Myślę, że coś koło 2100 to realny termin,ale obawiam się że nawet pewnie dalej.
Patrząc na ostatnie 15 zmarnowanych  lat w moim odczuciu ,ślimacze tempo mimo miliardów euro pompowanych w nas przez zachód , obecne elity polityczne które myślą tylko i wyłącznie o dorwaniu się do władzy beż żadnej wizji pozwalającej nam dogonić zachód .W zasadzie banda nieudaczników ,która wypłynęła dzięki solidarności lub komuniści ,a młodzi idą ich śladami i to jest jeszcze gorsze dno jak dla mnie . Żadnych think tanków ,eksperci partyjni to jakieś kolesiowate dno. etc... Jedyna partia ,która obiecywała reformować i dawała jakieś nadzieje zmiany teraz przy pełnej władzy nagle mówi że młodzi chcą reform i czują się zawiedzeni ,a Polacy tak naprawdę ich nie chcą i trzeba wszystko spokojnie powoli dozować. Do tego dorzućmy fakt ,że za x lat strumień przejadanych miliardów z unii przestanie płynąć.

Jak chcesz żyć na normalnym poziomie to chyba tylko wyprowadzka na zachód ,chyba ,że opracują jakiś medykament wydłużający życie to może się doczekasz. Ja nie widzę szans .Chyba że w jakiś talib wysadzi się w sejmie podczas głosowania nad mega ważną ustawą jak np invitro i będą wszyscy posłowie na miejscu + pojawią się jakieś partie z prawdziwymi elitami i ludźmi ,którzy coś już w życiu osiągnęli i chcą służyć ojczyźnie  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej