Śmietnisko > Off Topic

Z dziś

<< < (9/13) > >>

SokoleOko:

--- Cytat: HammerSnake w Marzec 31, 2011, 11:10:53 ---Żadnych think tanków

--- Koniec cytatu ---

Wbrew pozorom - takie istnieją. Może nie zawsze "per se", ale jest skąd brać prawdziwych ekspertów. Problem w tym, że nikt tych ekspertów nie słucha, nawet jeśli mają "oficjalne" funkcje. Np. "krajowy konsultant do spraw medycyny ratowniczej" - a sprawa stoi w miejscu latami.

Azbuga:
a mi niestety dupa przyrosła do samochodu ale mieszkając w warszawie sobie inaczej życia nie wyobrażam. do pracy np. samochodem 10-15 minut, komunikacją miejską godzina i 10 minut. sprawdziłem bo mało mnie szlag nie trafił jak miałem auto w warsztacie. I koszta w tym momencie przestają dla mnie mieć znaczenie. bo 2 godziny dziennie jest ważniejsze.

zastanawia mnie też sprawa kolei - czasem jeżdżę do krakowa z warszawy i mam do wyboru PKP TLK (tanie linie kolejowe) i PKP IC (intercity albo eurocity). Różnica w cenie II klasy - tlk 35,- pln, ic ok 120,- ( w tlk w 1 klasie 70 złotych)
czas jazdy ten sam, warunki poza ciastkiem i kawą rozpuszczalną podawaną "za darmo" w ic takie same. żadna z tych spółek zdaje się nie jest prywatna, do obu kupę kasy dokłada się z budżetu. Skąd więc 3 krotne różnice? w ic jest niby "miejscówka" ale nie można kupić biletu bez niej...

transportowi publicznemu stanowcze nie :)

HammerSnake:
TLK - sprzedajemy tyle biletów ,że ludzie nie mogą wejść do środka - ile da się wydrukować.
IC  - sprzedajemy tyle ile mamy miejsc.

W przypadku drugiej klasy tlk na połączeniu poznań-warszawa taki bilet oznacza na 95% miejsce stojące na korytarzu. Chyba że masz farta-drzwi do wagonu otworzyły się tuż przed tobą.
Ponadto w IC masz mniej miejsc w przedziale (wygodniej) + chyba wifi .

No i na torach wszystkie pospieszne ,tlk i osobowe etc muszą przepuszczać IC.

Nawiasem mówiąc kolej jest w całej europie dofinansowywana z budżetu .Ta prywatna też.

[VIDE] Herezja:
Temat sejmu i wywalenia go w powietrze jest wertowany bardziej i mniej poważnie od wielu wielu lat przez kupe osób na wieli forach ale ... przecież nikt tego nie dokona (a by się przydało te wszystkie "świnie" od koryt oderwać bo tylko zmieniają strony ale na "stołkach" siedzą).
A co do komunikacji publicznej. Myślę, że w niej jest duży potencjał dla ludzi z pomysłem i z naprawdę dużymi funduszami bo wcześniej czy później paliwa kopalne się skończą więc trzeba jakąś alternatywę znaleźć.

Starakopara:

--- Cytat: Kareem w Marzec 31, 2011, 10:57:52 ---Off Top on
Niemozliwe. Ludzie tyle nie żyją.
Off Top off

--- Koniec cytatu ---

wygląda na to, że Sokole i ja ( jako rówieśnik ) powinniśmy szczeznąć... :o

Offtop OFF

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej