Śmietnisko > Off Topic
Polska Wieś
SokoleOko:
Mieszkam w Warszawie od urodzenia i widzę panoszących się przyjezdnych. Mam takie samo prawo do oceny co Ty.
http://www.youtube.com/watch?v=vI56rpMUl48&feature=related
Asag:
Ja akurat pochodzę ze wsi ale to co pokazane na filmiku a to gdzie ja dorastałem to raczej 2 różne światy. Według mnie za bardzo generalizujecie. Więcej spotykałem pijaków i żuli na rynku w mieście sępiących na piwo w ciągu jednego popołudnia niż na wsi w ciągu całego tygodnia. Szczerze powiedziawszy to 80% ludzi pracuje po okolicznych miastach. Są zarówno pracownikami fizycznymi jak i informatykami, pracownikami biurowymi, lekarzami, prowadzą własne firmy itd itp. Dużo ciężej by było spotkać jak to Sokole Oko określił "granatem od pługa oderwanego".
Tak że to czy ze wsi czy z miasta to dla mnie ma małe znaczenie. Ważniejsze jest to co wynosi z domu bo buraków, cwaniaków i debili nigdzie nie brakuje.
Gregorius:
I właśnie zamiast pier**lić, "posłuchajcie" tego, co Pan powyżej napisał. ;) Wódki mu dać!!!! ;)
SokoleOko:
--- Cytat: Asag w Marzec 29, 2011, 23:23:46 ---Są zarówno pracownikami fizycznymi jak i informatykami, pracownikami biurowymi, lekarzami, prowadzą własne firmy itd itp. Dużo ciężej by było spotkać jak to Sokole Oko określił "granatem od pługa oderwanego".
--- Koniec cytatu ---
Nie ma sprzeczności między tymi zdaniami. Bycie granatem od pługa oderwanym nie dotyczy tylko fizoli. Można mieć doktorat, ale wieś będzie widać.
W ciągu czterech lat pracy w jednej firmie przetrwałem "układ lubelski", potem "bydgoski", aż w końcu przyszedł "łódzki", który AFAIR trzyma się do dziś. Liczyło się tylko skąd się jest, a nieważne że człowiek nie odróżniał ulicy Płochocińskiej od Połczyńskiej (co było kluczowe z punktu widzenia zajmowanego stanowiska).
No i oczywiste awantury o dyżury świąteczne "przecież ja mam do domu 300 km, więc muszę mieć wolne!".
[VIDE] Herezja:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 29, 2011, 22:55:23 ---Mieszkam w Warszawie od urodzenia i widzę panoszących się przyjezdnych. Mam takie samo prawo do oceny co Ty.
http://www.youtube.com/watch?v=vI56rpMUl48&feature=related
--- Koniec cytatu ---
Sokole ja nie neguję Twojego prawa do wypowiedzi, za to sam popatrz na to co piszesz i czy często nie próbujesz pretendować do GURU we wszystkich dziedzinach w jakich się wypowiesz nie licząc się ze zdaniem innych.
Stąd i taka a nie inna reakcja moja.
A co do dyskusji to jak już pisałem widziałem zmiany w światopoglądzie i oczytaniu młodzieży z biegiem lat (ubożała w zastraszającym tempie) i Ty Sokole masz wgląd w otoczenie z jednej strony szersze (bo mieszkasz i pracujesz w większym mieście) ale z drugiej strony zamykasz się (takie odnoszę wrażenie z dyskusji) w pewnym (ograniczonym) towarzystwie. Dla odmiany ja miałem wgląd w zmiany kilkunastu roczników dzieciaków (stających się z upływem czasu dorosłymi) i fakt większość wydoroślała ale ... patrząc na całokształt to dzieciaki ze wsi po prostu szybciej dojrzewały, za to miastowe nie dość, że wolniej to jeszcze ich zachowanie wypaczały się daleko bardziej niż rówieśników pochodzących ze wsi.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej