Śmietnisko > Off Topic

Czytniki E-Booków (e-ink)

<< < (2/28) > >>

Doom:
O ile wiem czytnik który przyzwoicie spełnia swoją rolę jest kilkukrotnie tańszy od lapka z przyzwoita matrycą (chodzi zarówno o rozmiary jak i o wyświetlaną treść). Tablet z kolei to cala mas dodatkowych z dupy funkcji, których nie potrzebuję i raczej nie wykorzystam, a za które trzeba bedzie dopłacic. Komórki mają za male ekrany, które bolą przy czytaniu tego typu pdfów i tak jak pisał Yogos, AR na nokie to syf i maliara jesli pdf jest czymś wiecej niż tekstem zapisanym jako pdf nie doc czy coś w ten deseń

Xarthias:
3G mnie nie interesuje ;) a czytam na tyle dużo, że czytnik to "must-have". Lapek/tablet/komórka za bardzo męczy wzrok...

HammerSnake:
Sam mam sony prs 500. Powiem tak laptopa ,komórki etc nie ma co porównywać do tego urządzenia,bo treść w czytniku czyta się tak jakby to była normalna drukowana książka. Zresztą o wiele wygodniejsza książka ,bo waży malutko i zamiast jednej mam 500 i mogę sobie wybierać w autobusie w zależności od humoru co tam chce przeczytać. No i jak ktoś dużo czyta to przy obecnych cenach w księgarniach urządzonko się szybko zwraca, bo piractwo w dziedzinie książkowej jeżeli chodzi o polaków jest na wyśmienitym poziomie ,z nowości rzadko się zdarza żeby ktoś nie przeskanował i nie wrzucił na chomika. Tak kalkulując za swój dałem koło 400 zł . To tak jakbym kupił 10 jakiś szybkich jednowieczorowych książeczek sci fic/fantasy  :P. Swoją drogą jakby nie było rozwinięte to by zwyczajnie nie było co wgrać na ten czytnik , bo to co jest do kupienia na rynku to zabezpieczone przed kopiowaniem na certyfikaty pdfy wtf w cenie droższej niż druk w księgarni i tak bardzo niewiele książek można tak kupić -margines.

A i pdfy to chyba tak samo jak w kindlu czyta . Czyli raczej traktuje stronę pdfową jak obrazek , nie skaluje sobie tekstu.można powiększać przybliżać ,etc ,ale to idzie się za...   tak jak w komórce przynajmniej w mojej nokii jest tak samo :P
Też jest soft do mielenia innych formatów na prsa ,ale nawet nie sprawdzałem czy pdfa idzie tym obrobić.

ch4os:
Posiadam Kindla 3 (jakbyś chciał go zobaczyć na żywo to wiesz gdzie mnie znaleźć), wcześniej posiadałem Sony PRS-505, sama technologia eink'u jest genialna i o ile nie czytasz specyfikacji technicznych a po prostu zwykle książki to nic tylko brać, tylko bądź świadom faktu, że te ekrany wymagają źródła światła, w przypadku Kindla jest niby problem z formatami, ale możesz robić konwersje praktycznie w każdą stronę o ile to nie jest pdf z obrazków. A co do kindle vs starszy eink (prsy, etc.. stara gwardia;p) jest nieznaczna różnica w kontraście na korzyść K3 i ogromna różnica w czasach odświeżania ekranu tez na + dla kindla. No i K3 to w tej chwili najtańszy czytnik dostępny na rynku - zamawiasz na amazonie dostajesz szybciej niż paczkę z Wejherowa i masz świetny support.

horax:
Korzystam z boox 60 onyxa, na tamten czas był najlepszy, ale jeśli chodzi o wyświetlanie mocno kolorowych tekstów/obrazków to uderzaj w takie z co najmniej 16 odcieniami szarości. Zwracaj uwagę na formaty plików bo z tymi konwerterami to tez jest różnie :P. Ciekawą funkcją tego e-booka jest wifi i pełna przeglądarka www (co prawda odświeżanie 1s nie pozwala oglądać filmów ;) , ale gazetę czy forum :D tez można poczytać i ściągnąć sobie jakieś nowe książeczki). No i bateria, ponad tydzień (2-3h dziennie zabawy + wifi).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej