Śmietnisko > Off Topic

Ile płacisz za chleb?

<< < (5/11) > >>

naye666:
W piekani HERBT, 2,15 dzisiaj, ostatnio 1.65 ... tragedia jak to drożeje.
Wychodzi taniej zrobienie własnego chleba, no i inaczej smakuje <3

Doom:
może niech sie jakiś warszawiak wypowie :P z tego co mi znajomi mieszkajacy tam mówili to chleb jest jedna z tych rzeczy której im najbardziej brakuje, bo tamten to sie szybciej plesnia pokrywa niz zeschnie :P

CATfrcomCheshire:
W Warszawie z chlebem nie jest najlepiej, jest drogi i glownie z duzych sieciowych piekarni albo z Tesco czy innych carefourow. Bialego nie jadam wiec sie nie orientuje, ale podobno bardzo zdrozal. Razowy kupuje od piekarza z samochodu, jeszcze kilka miesiecy temu kosztowal 2.30, potem 2.50, ale juz wtedy zaznaczal, ze bedzie musial podniesc ceny, i zaraz w nowym roku juz 3zl. Znam tego pana od lat, i wiem ze nigdy nie podwyzsza cen jak nie musi, i ma troche taniej niz w sklepach. Na bazarze widzialem solidny razowiec za 3.20 - 3.50. Generalnie z biala maka jest teraz koszmar, bo w zwiazku ze wzrostem cen pszenicy na swiecie, przywozi sie do nas coraz wiecej maki z Niemiec, a oni maja takie przezarte i zniszczone gleby, ze bez sztucznego pedzenia nie ma plonow, wiec oprocz normalnych swoich szkodliwych dla zdrowia wlasciwosci oczyszczpnej maki dochodza hormony nawozy i najnowoczesniejsza niemiecka chemia. Smacznego.

[CBIRR] Soobocz:

--- Cytat: Pabllo w Luty 22, 2011, 20:33:35 ---Najproście się robi chleb żytni... mąka i zakwas po połowie, do foremki czekasz aż wyrośnie i do piekarnika tak po krótce :) Zabawa dopiero jest z przennym... najpierw trzeba zrobić zaczyn na zakwasie, potem 3 etapy wyrabiania ciasta z odpowiednim skladaniem i odgazowywaniem ciasta :P etap wyrastania a potem piekarnik :) Troche zainwestowałem w koszyki do wyrastania kamień do piekarnika na którym chlebek czy pizze idzie super zrobić.... z kamienia wychodzi super chrupiąca skórka :)

Wyrabianie w maszynkach ssie :P

--- Koniec cytatu ---

O tototo :)

Własnie tak ja z moja zonka tez tak robimy. Własny wypoeczony chleb = bezcenne odczucia :)

Oxylan:
U mnie bywa różnie od 1.60zl do 2.60 za zwykły chleb, piekarnie różnie sobie liczą, za fikuśne czy lepsze chleby dochodzi do 6.50, gołym okiem widać że ceny skoczyły do góry, jednym słowem, cenowo śniadanie czasem wychodzi  obiad, w końcu nie samym chlebem człowiek żyje, do chleba też coś potrzeba, wędlina albo ser, jakieś smarowidło, dżem, wszystko kosztuje, cóż takie czasy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej