Śmietnisko > Off Topic

Kilka ciekawych wiadomości z dziś poza Egiptem oczywiście

<< < (14/16) > >>

HammerSnake:
Zaraz zaraz 4 tys jako zwykły urzędas po znajomościach robiący zaocznie administracje chyba śnisz ? Takie stawki to chyba w kancelarii prezydenta.

Jasne jasne , te parę miliardów rocznie dopłat do emerytur górniczych to też pewnie budżet "wziął z sufitu " .hehe.

Swoją drogą emerytury to jedno ,a dotowanie w ogóle górnictwa i kupowanie najdroższego węgla na rynku to jeszcze inna sprawa...

--- Cytuj ---Ależ dobry przykład. Prawa zabierania głosu i podejmowania decyzji może nie mam ale mogę protestować.

--- Koniec cytatu ---
Ja mam w zwyczaju wysłać maila do radnego zamiast zapierdalać face to face. Raz nawet zdarzyło mi się do niego zadzwonić na komórkę .

--- Cytuj ---Komedia jest 30 letni emeryt policjant, mowimy o kraju w ktorym brac gornicza od 50 lat ma przywileje i ciagle ja zachowuje bo jak nie to demolka Warszawy. To samo rolnicy i jesz kilka branzy.
Jak by nas bylo stac na te przywileje to ja chetnie bym im dal je, tez bym chcial je miec, ale nas nie stac na to.
Mowisz o zabierniu kasy ciezko procujacym ludziom placacym kolosalne podatki aby pracownicy administracji czuli sie docenieni ?. Jak ich docenie jak w tym kraju administracja zacznie wreszczie dzialac jak nalezy, a nie tylko lapki po kase, komorki, somochody i delegacje.
--- Koniec cytatu ---

Patologia jest na każdym kroku ,ale pani Thatcher jakoś na horyzoncie nie widać .Miller miał być tym naszym twardym kanclerzem wyszło jak wyszło... Jeszcze ta mentalność społeczna wzięta z komuny - państwo twój wróg ,tak samo prywatyzacja . Znajdź kogoś kto prowadzi własną działalność i wykazuje zysk ,albo budowlańca który nie zarabia minimalnej krajowej (oficjalnie na papierach ). :P.

Dormio:

--- Cytat: HammerSnake w Luty 17, 2011, 15:37:56 ---Zaraz zaraz 4 tys jako zwykły urzędas po znajomościach robiący zaocznie administracje chyba śnisz ? Takie stawki to chyba w kancelarii prezydenta.

--- Koniec cytatu ---
A gdzie ja napisałem, że 4k PLN w administracji ?

--- Cytat: HammerSnake w Luty 17, 2011, 15:37:56 ---Jasne jasne , te parę miliardów rocznie dopłat do emerytur górniczych to też pewnie budżet "wziął z sufitu " .hehe.

--- Koniec cytatu ---
What ?

--- Cytat: MF ---Budżet 2010: wydatki – nie więcej niż 301,1 mld zł
--- Koniec cytatu ---
Nie chce mi się szukać ile z tego przypada na ZUS, ale nie wiem skąd bierzesz mld-y dopłat do emerytur górniczych.
Biorąc z Twojego przykładu dopłatę w wysokości 1500 PLN/m-nie do emerytury górnika i biorąc 1mld PLN dotacji państwowych celowych do emerytur górniczych otrzymujemy nieco ponad 55k górników na emeryturze. Niech będzie 4x więcej górników na emeryturze (4mld dopłat), to teraz porównaj to z dopłatami do KRUSu.

--- Cytat: HammerSnake w Luty 17, 2011, 15:37:56 ---Ja mam w zwyczaju wysłać maila do radnego zamiast zapierdalać face to face. Raz nawet zdarzyło mi się do niego zadzwonić na komórkę .

--- Koniec cytatu ---
Lucky you. Ja nie mam takich znajomości.  :P

--- Cytat: HammerSnake w Luty 17, 2011, 15:37:56 ---Znajdź kogoś kto prowadzi własną działalność i wykazuje zysk ,albo budowlańca który nie zarabia minimalnej krajowej (oficjalnie na papierach ). :P.

--- Koniec cytatu ---
Pracuję obecnie w swojej drugiej korporacji - ciekawe dlaczego obie wykazywały co roku minimalny zysk lub stratę.

Siewca Titum:
Ogólnie rzecz biorąc wiadome jest nie od dzisiaj, że państwo dopłaca do górników. I wolałbym żeby górnicy byli już w takiej sytuacji jak marynarze - nic nie płacą, ale państwo nic im nie daje. Sami odkładają sobie na emerytury, nie płacą podatków itp.

Średnio górnicy zarabiają ok. 4 tys netto z tym, że w kopalniach miedzi gdzie praca wcale nie jest taka ciężka bo to odkrywki zarabiają nawet po 8tysięcy netto.

Ja przykładowo nie płacę podatków, ZUS opłacam prywatnie i ubezpieczenie zdrowotne(tak na marginesie opłacanie ubezpieczenia samemu jest tańsze i nigdy nie czekam w kolejkach nawet do specjalistów). I przynajmniej mam świadomość, że na emeryturę przejdę kiedy będę chciał, sam sobie pomnożę finanse na emeryture itp.  To tańsza opcja zamiast dawać przywileje...

Dormio:

--- Cytat: Siewca Titum w Luty 17, 2011, 16:13:11 ---Średnio górnicy zarabiają ok. 4 tys netto z tym, że w kopalniach miedzi gdzie praca wcale nie jest taka ciężka bo to odkrywki zarabiają nawet po 8tysięcy netto.

--- Koniec cytatu ---
Skąd te liczby - źródło. W Polsce NIE ma odkrywkowych kopalni miedzi.

HammerSnake:
pierwsze z góry co wypluł google.

--- Cytuj ---Z danych zebranych przez firmę Sedlak&Sedlak w trakcie Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń 2009 wynika, że zarobki w górnictwie były w porównaniu do innych branż jednymi z najwyższych. Miesięcznie pracownicy otrzymywali tu bowiem ok. 4500 zł brutto.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---W którym mieście górnicy są najlepiej opłacani? W 2009 roku zawód ten był najbardziej dochodowy w KGHM w Lubinie: średnio 6 875 zł brutto. To o niemal połowę więcej od zarobków górników z Jastrzębia-Zdroju. W Katowicach płace w górnictwie kształtowały się na poziomie 4300 zł, a w Rybniku i Rudzie Śląskiej były bliskie 4 000 zł. Sedlak&Sedlak przypomina, że oprócz podstawowej pensji, górnicy otrzymują wiele dodatków. Są jedną z najbardziej uprzywilejowanych grup zawodowych w kraju. Na co zatem mogą liczyć dodatkowo w swojej pracy? Z Karty Górnika wynika, że każdemu należy się trzynastka, czyli barbórka. Otrzymują też 14. pensję, jako nagrodę z zysku. Te ekstrawynagrodzenia kosztują kopalnie blisko 1 mld zł rocznie.
--- Koniec cytatu ---

http://biznes.onet.pl/ile-zarabia-gornik,18563,4017136,1,prasa-detal

--- Cytuj ---Tymczasem w 2008 roku przeciętna płaca w górnictwie wyniosła wg GUS 5 397,82 PLN i była o 69% wyższa od średniego wynagrodzenia w naszym kraju.
--- Koniec cytatu ---
http://www.wynagrodzenia.pl/monitor_plac_1.php/wpis.61

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej