Śmietnisko > Off Topic

Kilka ciekawych wiadomości z dziś poza Egiptem oczywiście

<< < (10/16) > >>

Pol Kent:

--- Cytat: Gregorius w Luty 16, 2011, 12:40:19 ---Problem jedynie w mentalności (korupcje u nas przy takim modelu byłyby na porządku dziennym).

--- Koniec cytatu ---
Jakby teraz nie była...  :(

Gregorius:
Prawda, choć może być jeszcze większa ;))

Dormio:

--- Cytat: Scaryman w Luty 16, 2011, 12:40:11 ---@Dormio
dlaczego dać w mordę? Pensje i wydatki polskich senatorów i posłów sa najniższe w całym regionie Europy, przykładowo polski prezydent zarabia 3 razy mniej niż czeski (a jaki tam jest kryzys to głowa mała). Przcież tak naprawdę 10 000 na utrzymanie biura poselskiego to nie są żadne  pieniądze.

--- Koniec cytatu ---
A dlatego, że jeśli PO "znów" wygra i będzie miało pełnię władzy, to po ostatnich propozycjach minister Fedak, aż boję się pomyśleć po co jeszcze odważą się sięgnąć (czytaj jakie będą mieli pomysły skąd wziąć dodatkowe pieniądze zamiast reformować wydatki).
Jeśli nie widzisz, że dotychczasowe pomysły w kwestii OFE to typowa zagrywka w stylu - skoro nie widzisz tych pieniędzy to nie są Twoje, więc nie możesz twierdzić, że Ciebie okradamy, no to sorki. Nie mamy o czym rozmawiać. Jeśli jednak widzisz, że coś jest nie tak... no to insza inszość. Oczywiście pomysły i propozycje Balcerowicza też nie są rewelacyjne, ale przynajmniej mniej mnie obrażają jako obywatela i to pomimo, że bezpośrednio ucierpią na tym moje finanse (np. ulga na dzieci).
Od PO oczekiwałem bardziej liberalnej polityki rządowej. Podobno dotychczas przeszkadzał im prezydent. Teraz no excuse z mojej strony. Co ciekawe program gospodarczy PJN jest obecnie znacznie bliżej moim oczekiwaniom wobec rządu niż PO. Dlatego uważam, że lepiej będzie jeśli PO nie zdobędzie zdecydowanej przewagi w nowym Sejmie i będzie musiała się dzielić władzą z kimś jeszcze poza malutkim PSLem.
Poza tym mieli naprawiać Polskę, a nie ją psuć, ale to moje prywatne zdanie i możesz się z nim nie zgadzać.

HammerSnake:
No właśnie co w tym kraju nie jest skorumpowane w ten czy inny sposób (i poza wpływami polityków ) poza sądami? ( Z instytucji państwowych).

W Stanach  prezydent ma do obsadzenia po wygranych wyborach prócz białego domu chyba tylko us mail ,a u nas ile posadek mają do dyspozycji ludzie u władzy?
Ciężko ten pierdyk ruszyć. Szczerze mówiąc. Ja przynajmniej nie widzę szans . Musiałby być człowiek ,któremu by zależało na dobru kraju ,a nie na stołkach przyjaciół .Obecnie takich ludzi w polityce nie ma.

Osobiście uważam ,że wynagrodzenia polityków są nawet trochę za małe. Jedno co mnie zastanawia to dlaczego mamy w ogóle senat? Dlaczego mamy aż tylu posłów ? Nie mogło by ich być o połowę mniej ? Ilu tak naprawdę wykonuje swoją prace - pewnie niewielki ułamek . Założę się ,że gdyby robić testy z ustaw ( np z budżetowej ) to 90 % by na bank oblała . Na zasadzie macie ustawę budżetową w wersji wydrukowanej  wyłączone komórki (zakłócane etc) trzeba odpowiedzieć poprawnie na 50% pytań czas godzina czy mniej. Ten kto nie przeczytał nie masz szans znaleźć na czas odpowiedzi i strona www ala nasza klasa gdzie widać frekwencje posła,jak mu poszły testy, w jaki komisjach pracuje ,jakie są rezultaty pracy w takich komisjach .

Ja tam na programy partii już nie patrze . Parę lat temu mówiłem sobie ,że w tym kraju będzie lepiej jak umrze całe pokolenie solidaruchów ,ale młodzi idą ich śladami ;/.

Może jednomandatowe okręgi wyborcze , brak możliwości reklamy w tv i radiu. Większa niezależność samorządów i województw ?W tym samorządowa policja i prokuratora (szef prokuratory wybierany przy wyborach samorządowych na kadencje ).

Dormio:

--- Cytat: HammerSnake w Luty 16, 2011, 13:20:52 ---Może jednomandatowe okręgi wyborcze , brak możliwości reklamy w tv i radiu. Większa niezależność samorządów i województw ?W tym samorządowa policja i prokuratora (szef prokuratory wybierany przy wyborach samorządowych na kadencje ).

--- Koniec cytatu ---
To bardzo "hammerykańskie" pomysły, w stylu wybierania gubernatora i szeryfa ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej