Śmietnisko > Off Topic

Rewolucja w Tunezji /Afryka Północna

<< < (4/11) > >>

Aenyeweddien:
Miałam koleżankę w Egipcie (Kair) więc pytałam się jej kilka dni temu czy się nie boi (27.01) pisała mi że jest spokojnie u Niej a zamieszki są tylko w centrum. Dzisiaj przeczytałam że jest pełna ewakuacja i widząc ją na gg pytam się czy oni się nie zbierają. Okazało się że ona już w Tel Awiwie (z Polski jej kupili bilet) i to co ona mówi: póki na ulicach była policja to było spokojnie jak ona zniknęła to "zaczęły grasować bandy napadać na domy także ostatnia moja noc w Kairze była naprawdę tragiczna pouciekali również więźniowie z wiezień i grasują i to jest największe niebezpieczeństwo dla ludzi a nikt nie pilnuje porządku ludzie sami się organizują i z palkami stoją przed domami i ich bronią. na lotnisku masa ludzi nie ma gdzie nogi postawić nie ma internetu nie działają sprzedaże biletów nie działały telefony wiec nie można kupić biletu niektóre linie lotnicze nie przylatują Polacy już 3 dni koczują na lotnisku bo Lot nie leci..."
Mówiła również że wczoraj konsul przywiózł na lotnisko jedzenie dla Polaków i dzwonił w celu zorganizowania specjalnego lotu do Polski i jak widać zostało to na szczęście domówione http://fakty.interia.pl/raport/rewolucja-w-krajach-arabskich/news/msz-ostrzega-i-planuje-powrot-polakow,1590677

Rabbitofdoom:
Ja mialem w miare aktualne info z jednego portalu ale potem rzad odcial internet. Ostatnie co gosc tam pisal to ze stal kilka godzin w kolejce do sklepu zeby wykupic jeszcze jakies resztki i z rodzinami sie przeprowadzili do warsztatu gdzie pracuje.

Vard:
Nie bardzo wiem czemu Rabbit wieścisz rozruchy w Kuwejcie czy Arabii Saudyjskiej. Wydaje mi się, że w Kuwejcie ludzie żyją na zbyt dobrej stopie życiowej by chciało im się wszczynać rozruby, a co do Arabii Saudyjskiej to mimo ogromnych dysproporcji w zamożności tamtejszego społeczeństwa jest tam mimo wszystko zbyt daleko posunięta ingerencja państwa we wszelkie sfery życia (czytaj - zamordyzm  ;)) by było w stanie rozkręcić się coś na kształt tego z Tunezji czy Egiptu. Jako następni kandydaci podawane są raczej Jemen, Libia czy Jordania, chociaż w tej ostatniej zbyt gwałtownych protestów się nie doczekamy chyba, domagają się tam protestujący zmian w rządzie, nikt nie nawołuje do odwołania króla (zarówno on sam jak i jego małżonka są tam dość popularni).

Aenyeweddien:

--- Cytat: Vard w Styczeń 31, 2011, 17:55:45 ---Nie bardzo wiem czemu Rabbit wieścisz rozruchy w Kuwejcie czy Arabii Saudyjskiej. Wydaje mi się, że w Kuwejcie ludzie żyją na zbyt dobrej stopie życiowej by chciało im się wszczynać rozruby, a co do Arabii Saudyjskiej to mimo ogromnych dysproporcji w zamożności tamtejszego społeczeństwa jest tam mimo wszystko zbyt daleko posunięta ingerencja państwa we wszelkie sfery życia (czytaj - zamordyzm  ;)) by było w stanie rozkręcić się coś na kształt tego z Tunezji czy Egiptu. Jako następni kandydaci podawane są raczej Jemen, Libia czy Jordania, chociaż w tej ostatniej zbyt gwałtownych protestów się nie doczekamy chyba, domagają się tam protestujący zmian w rządzie, nikt nie nawołuje do odwołania króla (zarówno on sam jak i jego małżonka są tam dość popularni).

--- Koniec cytatu ---

Libię również wykreśl z tego zestawienia (właśnie tu przebywam) i jeśli tylko nic się z Prezesem nie stanie to do niczego tu nie dojdzie właśnie z powodu szeroko pojętego zamordyzmu. Libia to kraj policyjny gdzie na 5 osób 3 będą służyły w dowolnej formacji wojska lub policji. Tak więc jest to kraj typowo policyjny, do tego Prezes cieszy się szerokim poparciem służb mundurowych jest wszak wojskowym. Jeśli pojawiają się tu jakieś kłopoty to są one szybko i sprawnie pacyfikowane. Poza tym kraj jest bogaty i w związku z tym są pewne produkty dotowane (paliwo, pieczywo...)

[VIDE] Herezja:
Polska dobry kraj. Tu się dotuje produkowanie dzieci (śmiech na sali).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej