Śmietnisko > Off Topic

Rewolucja w Tunezji /Afryka Północna

<< < (3/11) > >>

Diabl0:
Znajomy w pracy miał zarezerwowany i opłacony urlop w Tunezji (co prawda dopiero na wakacje ale chciał oszczędzić przez tzw. first minute). Po całej zadymie zdecydował się na zmianę na... Egipt :) Teraz doradzamy mu żeby znowu zmienił, ale tym razem na Polskę :D

SokoleOko:

--- Cytat: Ptysiu w Styczeń 28, 2011, 18:37:25 ---Wiosna Ludów po arabsku?

--- Koniec cytatu ---

Jak czytam, że za demonstracjami w Egipcie stoi Bractwo Muzułmańskie (z którego wyrosła Al-Kaida), to niespecjalnie mam nadzieję, że coś tam się poprawi.

Ptysiu:

--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 29, 2011, 12:01:12 ---Jak czytam, że za demonstracjami w Egipcie stoi Bractwo Muzułmańskie (z którego wyrosła Al-Kaida), to niespecjalnie mam nadzieję, że coś tam się poprawi.

--- Koniec cytatu ---

W sensie zamordyzmu (innego rodzaju), natomiast pod względem ekonomii może się ciut dźwigną. Ludzie, którzy mają na chleb dla siebie i dla rodziny mają raczej mniejsze tendencje do wysadzania siebie i innych w powietrze.

[VIDE] Herezja:
Jihad była jest i pewnie będzie bo jest to ugruntowane społecznie i kulturowo a nie materialnie a czy się dźwigną to pojęcie względne. Nie śledzę za bardzo tematu afryki północnej i bliskiego wschodu ale ... co obecnie Egipt np i Tunezja produkują i eksportują? Bo wiem, że bazują w dużej mierze na turystyce a jak jest tam na dobrą sp[rawę rewolucja to nikt przy zdrowych zmysłach tam nie pojedzie. Inna sprawa, że stany im ponoć jakoś pomagały a teraz mają tą pomoc wstrzymać o ile już tego nie zrobili. Więc na moje ko na razie to jedynie tracą a nie zyskują.

Rabbitofdoom:
Amerykanie popierali egipski rzad troche na zasadzie wrog mego wroga. Prezydent egiptu trzymal za "za pysk" radykalow islamskich. Napewno trzeba sie liczyc z tym ze ceny ropy pojda w gore jesli niepokoje sie rozszeza na kuwejt i arabie saudyjska. Co do tego czyje bedzie na wierzchu po "rewolucji" to chwilowo ciezko powiedziec. Z jednej strony zwlaszcza w egipcie sa bardzo silne ugrupowania radykalow islamskich z drugiej jednak strony olbrzymia czesc mieszkancow tych krajow zyje z turystyki posrednio lub bezposrednio. Stawial bym raczej na to ze bedzie przynajmniej proba wprowadzenia jakiejs formy demokracji w tych krajach. Z cichym poparciem praktycznie calego swiata bo nawet rosjanom nie specjalnie jest na reke zwrot w strone radykalnego islamu w tych panstwach. Jesli juz dojdzie do powstania calego szeregu radykalnych panstw islamskich w rejonie bo prawdopodobnie arabia saudyjska i inne panstwa region bardzo szybko dolacza w takim wypadku do efektu domina to trzeba liczyc sie z mozliwoscia duzego konfliktu zbrojnego w ciagu kilku nastepnych lat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej