Śmietnisko > Off Topic

Rewolucja w Tunezji /Afryka Północna

<< < (5/11) > >>

Ptysiu:

--- Cytat: Vard w Styczeń 31, 2011, 17:55:45 ---Nie bardzo wiem czemu Rabbit wieścisz rozruchy w Kuwejcie czy Arabii Saudyjskiej. Wydaje mi się, że w Kuwejcie ludzie żyją na zbyt dobrej stopie życiowej by chciało im się wszczynać rozruby, a co do Arabii Saudyjskiej to mimo ogromnych dysproporcji w zamożności tamtejszego społeczeństwa jest tam mimo wszystko zbyt daleko posunięta ingerencja państwa we wszelkie sfery życia (czytaj - zamordyzm  ;)) by było w stanie rozkręcić się coś na kształt tego z Tunezji czy Egiptu. Jako następni kandydaci podawane są raczej Jemen, Libia czy Jordania, chociaż w tej ostatniej zbyt gwałtownych protestów się nie doczekamy chyba, domagają się tam protestujący zmian w rządzie, nikt nie nawołuje do odwołania króla (zarówno on sam jak i jego małżonka są tam dość popularni).

--- Koniec cytatu ---

Na dzień dzisiejszy w Sudanie są większe rozruchy związane, z jednej strony, z przyczyn ekonomicznych, a secesji południa kraju z drugiej. Osobiście życzę i Tunezyjczykom i Egipcjanom i Arabom w ogóle jak najlepiej w związku z tymi zajściami. Myślę, że wszystkim jest na rękę demokratyzacja tych krajów, z Europą włącznie (hint: nielegalna emigracja).

Rabbitofdoom:

--- Cytat: Vard w Styczeń 31, 2011, 17:55:45 ---Nie bardzo wiem czemu Rabbit wieścisz rozruchy w Kuwejcie czy Arabii Saudyjskiej. Wydaje mi się, że w Kuwejcie ludzie żyją na zbyt dobrej stopie życiowej by chciało im się wszczynać rozruby, a co do Arabii Saudyjskiej to mimo ogromnych dysproporcji w zamożności tamtejszego społeczeństwa jest tam mimo wszystko zbyt daleko posunięta ingerencja państwa we wszelkie sfery życia (czytaj - zamordyzm  ;)) by było w stanie rozkręcić się coś na kształt tego z Tunezji czy Egiptu. Jako następni kandydaci podawane są raczej Jemen, Libia czy Jordania, chociaż w tej ostatniej zbyt gwałtownych protestów się nie doczekamy chyba, domagają się tam protestujący zmian w rządzie, nikt nie nawołuje do odwołania króla (zarówno on sam jak i jego małżonka są tam dość popularni).

--- Koniec cytatu ---

Nie koniecznie wieszcze ale napewno radykalom islamskim bedzie zalerzalo na tym zeby niepokoje objely mozliwie duza czasc bliskiego wschodu. W arabi saudyjskiej byly jakies niemrawe proby organizacji protestow ale zostaly zduszone w zarodku teraz moga conajwyzej popierac sobie rewolucje w egipcie. Wszystko bedzie zalerzec od tego w jakim kierunku pojda przemiany w tych krajach jesli do nich dojdzie jesli w strone radykalnych islamskich rezimow to arabia saudyjska bedzie jednym z glownych przyszlych celow ich dzialan.

Vard:

--- Cytat: Herezja w Styczeń 31, 2011, 18:20:00 ---Polska dobry kraj. Tu się dotuje produkowanie dzieci (śmiech na sali).

--- Koniec cytatu ---

Jak do becikowego dodadzą ze 3 zera to się mogę zastanowić nad spełnieniem "obywatelskiego obowiązku" i powiększeniu we własnym zakresie zasobów ludzkich naszego pięknego kraju.  :P  Za tysiaka to nawet do Egiptu nie pojedziesz (chyba, że za jakiś czas jak ceny na łeb polecą  ;)).

Ontamec:
http://www.cda.pl/video/1203832/Egipska-rewolucja-wsparcie-dla-Egiptu

Gaavrin:
Pamiętam taką wypowiedź naszego wspaniałego prezia Kaczyńskiego, który chciał żeby każdy Polak wypoczywał na wakacjach w Egipice. Teraz jak sobie to przypominam, to nabiera to innego znaczenia :)

A co do przyszłości Egiptu, to obstawiam taki wariant: Mubarak zbiera manatki. Elbaradei stworzy rząd jedności narodowej wraz z Bractwem Muzłumańskim, po czym będą wolne wybory, w których islamiści wygrają. Nagle okaże sie, że wśród europejskich turystów w Sharm-el-Shake i Hurgadzie staną się strasznie modne stroje kąpielowe od kostek po szyje, a w hotelowych barach wszyscy nagle zostaną abstynentami.
Myśle że ostatnie prośby Izraela o poparcie Mubaraka przez USA i UE potwierdzają, że też obstawiają taki wariant. W końcu Hamas został założony pierwotnie przez Palestyńskie Bractwo Muzłumańskie, więc nie jest to im raczej na rękę

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej