Śmietnisko > Off Topic
Święto 3 Króli
Khobba:
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 08, 2011, 00:15:46 ---http://pl.wikipedia.org/wiki/Czajniczek_Russella
--- Koniec cytatu ---
YAY, ktoś czyta moje hasła na wikipedii :D :D :D
SokoleOko:
Zmartwię Cię - z zasady nie czytam polskiej Wiki, ale linkuję polskie wersje angielskich artykułów, bo nie każdy mówi po angielsku. Ofc ten artykuł jest OK :)
Dux:
--- Cytat: Khobba w Styczeń 07, 2011, 23:24:01 ---Wiesz co, wydaje mi się, że się w 98% zgadzamy, jednak z jakiegoś powodu (a może tak mi się tylko wydaje) Ty formułujesz posty jakbysmy byli w głębokiej polemice ;)
--- Koniec cytatu ---
Czasami dopiero po krótkiej polemice okazuje się, że jest właśnie tak :)
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 07, 2011, 23:24:01 ---Cały religijny system wartości opiera się na "wierze". "Wierzysz", ze tak a nie inaczej było/jest.
Problem polega na tym, że jedną z najcenniejszych cech człowieka (i w sumie tym, co odróżnia nas od zwierząt), jest umiejętność krytycznego myślenia i oceny faktów. Religia stoi w sprzeczności z tą cechą, ponieważ każde nam coś brać na wiarę i jeszcze czyni z tego wartość.
--- Koniec cytatu ---
Niekoniecznie. Przynajmniej w przypadku części religii. Religia często wymaga jako przyjecia jako dogmatów (przyjecia "na wiarę") jedynie takich kwestii, które nie kolidują z egzystencją jednostki w życiu społecznym. Każą Ci np. wierzyć w Trójce Świętą, wniebowstapienie i zmartwychwstanie. Jednakże wiara w te dogmaty nijak się ma do relacji jednoski z reszta spoleczeństwa, możliwości racjonalnej oceny bieżących wydarzeń, krytycyzmu etc. Skoro więc tak, to trudno formułować zarzut, że wiara sama w sobie jest dla człowieka i dla rozwoju społeczeństwa szkodliwa.
SokoleOko:
--- Cytat: Dux w Styczeń 08, 2011, 12:35:19 ---Jednakże wiara w te dogmaty nijak się ma do relacji jednoski z reszta spoleczeństwa, możliwości racjonalnej oceny bieżących wydarzeń, krytycyzmu etc.
--- Koniec cytatu ---
Popatrz wstecz i zobacz jak bardzo religia była hamulcem rozwoju nauki i możliwości zrozumienia świata. Średniowiecze w Europie to właśnie okres dominacji religii. Świat islamski do dziś tkwi w takim średniowieczu, bo tam nigdy nie było oświecenia. Zresztą, i na naszym podwórku poglądy religijne przekładają się wprost na życie obywateli ("case" Alicji Tysiąc - mam nadzieję, że sprawę znasz).
Dodatkowo, religia (i różnice kulturowe będące wynikiem przekonań religijnych) jest motorem napędowym największego konfliktu ostatnich lat.
Gaunt:
a mnie nie chcieli dac wolnego w pt. na uczelni :F i musiałem iść na zajęcia w piątek :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej