Śmietnisko > Off Topic

Święto 3 Króli

<< < (4/17) > >>

Dheedee:
Nie mówi się "króli" tylko "królów". Sama archaiczna nazwa święta to nie wszystko... piszemy po polsku;P
Chodzi mi o to: " że chodzi o K+M+B czyli Kacper, Melchior i Baltazar - imiona 3 Króli i ewentualnie 2011 czyli rok."

Pzdr...
Dd...

Dux:
Tych trzech panów, o których mowa wyżej miało być mędrcami ze wschodu gwoli ścisłości, a nie królami. Ci królowie tak się w tradycji utarli, ale w biblii to jakos inaczej chyba jest :P

[VIDE] Herezja:
Religia jako taka musi być "dziurawa" aby jak nawiecej było niejasności a co za tym idzie problemów wynikających z interpretacji pewnych słów i znaczenia wynikającego z nich.

Osobiście jestem wyznania "tomiwisizm" ];)

A motyw z tym świętem uważam za głupawy tak jak przedmówcy podali. Lepiej było dać Wigilie i nikt by nie narzekał bo ... uprawomocnili by tylko to co jest od lat normą czyli "nieróbstwo" w ten dzień

Nebr0th:
Przepełniony duchem święta 3 Królów uznałem, że mój adwersarz zasługuje na dłuższą odpowiedź, niż moje złośliwe odgryzienie się.

Od początku:

"To żenujące co piszesz... >:( >:( :-[ robisz z siebie troglodytę."

Jesteś więc zażenowany do tego stopnia, że potrzebowałeś 3 emotów, żeby to pokazać.

[3 emoty nie wpływają na siłę Twojej argumentacji. Pokazują jedynie stan emocjonalny w chwili pisania posta.  Taki, w jakim często pisze się rzeczy, których potem żałujemy]
 :) >:D :)

Piszesz dalej:

"Nie jestem praktykującym katolikiem ani fanem radia z Torunia"

Od kiedy te pojęcia są rozdzielne? Wydaje się, że wśród fanów (co za lekceważące określenie >:D) dominują praktykujący katolicy.

Gdybym chciał  polemizować na ustalonym przez Twój post poziomie uskutecznił bym trolling mniej więcej taki:

"Nie jestem fanem Radia Maryja - Katolickiego Głosu w Twoim domu, ale to nie powód, żeby pisać radio z Torunia. 3 minuty z Google i można napisać poprawnie o co chodzi. Po co się obnosić z niechęcią do RM?

Do czego piję?
Ano do tego, że zdanie Z tego co pamiętam jedyna tradycja polegała na tym, że niektórzy mazali zaczarowana poświęconą kredą jakieś literki i znaki matematyczne na drzwiach. było mniej więcej na tym samym poziomie, co Twoja rozgłośnia z Torunia. Ironiczna parafraza. To znaczy - wiedziałem od początku, o co w tym zwyczaju chodzi (nie potrzebowałem Googla - dasz wiarę?!).

Trafnie natomiast uchwyciłeś moją niechęć do tradycji K+M+B 2011. Swoje źródło ma ona w moim głębokim dzieciństwie, gdy dowiedziałem się, że w niektórych krajach katolickich 6 stycznia dzieci dostają prezenty. W Polsce dorośli dostają kredę. Może od początku byłem małym, chciwym materialistą, ale IMO prezenty dla dzieci > kreda dla dorosłych, jeśli chodzi o tradycję konstytuującą fajne święta.

"religia katolicka"

To już skomentowałem.

@ 3 Królowie

W NT jest Mędrcy - znaczy zapewne (w ówczesnym kontekście) Magowie z Persji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Magi

Znali się trochę na astronomii, więc dostrzegli zjawisko, które w Nowym Testamencie opisane jest jako Gwiazda. Ich imiona to późniejszy dodatek.

@ wolne 6 stycznia jest głupie.

Pełna zgoda. Gdybym miał dać jakiś dzień wolny ludzkości w tym kraju (zważywszy na tradycję, historię itd.) to chyba wybrałbym 2 listopada. Jeden dzień więcej na odwiedzenie grobów zmarłych z naszych rodzin nikomu by nie zaszkodził, a mógłby trochę zmniejszyć ruch na drogach i horrendalną co roku liczbę wypadków. Dla tych co Halloweenują byłby 1 dzień na rewitalizację.

Pol Kent:

--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 07, 2011, 01:10:36 ---Widać 3 minuty Ci nie wystarczyły, żebyś odkrył znaczenie tych liter, natomiast doskonale to ilustruje poziom znajomości tego w co się wierzy.
I mówi Ci to ateista :P

--- Koniec cytatu ---

Ale o co C i chodzi z tym że "nie wystarczyły 3 minuty" bo nie rozumiem ?

@Dheedee
Czepiasz się dla czepiania ? Może z literackiego punktu widzenia masz racje ale spróbuj w Google znaleźć "Święto 3 Królów" a nie Króli  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej