Eve Online > Wsparcie techniczne

Kilka kont problem

(1/5) > >>

Bonie:
Witam wszystkich fanów EVE ,

w skrócie moja historia brzmi następująco :

Na loptopie Samsung r522 ( c2d 2x2.00 , 3gb ram , ati mobility 4330 , Vista 32 bit) bezproblemowo odpalałem 5 kont ( na medium/low ) oraz 7 kont w trybie mapy , wszystko w trybie Window Mode przy maks rozdzielczości dla wyświetlacza laptopowego . Gra w obu przypadkach byłą znośna ( jak dla mnie ) , bezproblemowo dało się buszowac po necie , przy odpalonych klientach , lecz nastał czas oddania żonie laptopa i postanowiłem sprawic sobie stacjonarkę .

Jej parametry :

amd x4 640 ( 4x3.00 )
2 x 2GB Kingston DDR 3
Płyta Gigabyte 770 UDM3
Ati 4350
Dysk starszy 80gb seagate 5200 obr/s
System XP Sp2 32 bit
Wszystko zasila Chieftec 400W

i pojawił się zonk ! W zasadzie po odpaleniu 4 konta i ustawieniu wszystkich w trybie mapy , poruszanie się myszką po ekranie gry to mały slide show , 7 kont wygląda jak tapeta , bardzo wolna rakcja na wszystko itp . W skrócie różnica między Laptopem a Stacjonarką jest masakryczna ... Czy ktoś doradzi co jest nie tak , system operacyjny ? Dysk ? Ram ? Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak się dzieje ;( ponieważ konfiguracja stacjonarki / laptop jest chyba bardziej wydajna ...

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie

Pozdrawiam

Platfusek:
Strzelam że karta graficzna ma za mało pamięci, producenci nawet do najsłabszych kart laptopowych potrafią jej dużo dołożyć, bo to wygląda lepiej w ofercie. Po za tym na lapku pewnie grałeś na niższej rozdzielczości niż na stacjonarce. Im wyższa rozdziałka, tym więcej pamięci na karcie potrzeba na teksturki.

Do twojego zestawu pasowało by cos pokroju GTX460 1024mb (bez SE bo to te sa slabsze o ile pamietam).

sc0rp:

--- Cytat: Bonie w Grudzień 10, 2010, 15:22:16 ---Witam wszystkich fanów EVE ,

w skrócie moja historia brzmi następująco :

Na loptopie Samsung r522 ( c2d 2x2.00 , 3gb ram , ati mobility 4330 , Vista 32 bit) bezproblemowo odpalałem 5 kont ( na medium/low ) oraz 7 kont w trybie mapy , wszystko w trybie Window Mode przy maks rozdzielczości dla wyświetlacza laptopowego . Gra w obu przypadkach byłą znośna ( jak dla mnie ) , bezproblemowo dało się buszowac po necie , przy odpalonych klientach , lecz nastał czas oddania żonie laptopa i postanowiłem sprawic sobie stacjonarkę .

Jej parametry :

amd x4 640 ( 4x3.00 )
2 x 2GB Kingston DDR 3
Płyta Gigabyte 770 UDM3
Ati 4350
Dysk starszy 80gb seagate 5200 obr/s
System XP Sp2 32 bit
Wszystko zasila Chieftec 400W

i pojawił się zonk ! W zasadzie po odpaleniu 4 konta i ustawieniu wszystkich w trybie mapy , poruszanie się myszką po ekranie gry to mały slide show , 7 kont wygląda jak tapeta , bardzo wolna rakcja na wszystko itp . W skrócie różnica między Laptopem a Stacjonarką jest masakryczna ... Czy ktoś doradzi co jest nie tak , system operacyjny ? Dysk ? Ram ? Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak się dzieje ;( ponieważ konfiguracja stacjonarki / laptop jest chyba bardziej wydajna ...

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie

Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Czy zmiana komputera skorelowala sie wraz z dodatkiem tzn. ze na laptopie dzialal tyranis a na stacjonarnym juz incursion? Jesli tak wejdz w opcje i wylacz antyaliasing - mialem podobny problem.

Morbius:
7+5 kont ?:)

*Mobius nyks spuszcza zasłonę milczenia przez grzeczność :P

Bonie:
Laptop rozdziałka 1366/768    Stacjonarka 1280/1024
Grafika w lapku i stacjonarce ma tyle samo 512 MB swojej pamięci

5 kont normalnie chodzi , dodatkowe 2 na lapku nie robią mu zbytnio różnicy , natomiast już 4 na stacjonarce to problem .

Zmiana wywołany tym ,że musze oddac laptopa .

Nie , nowy dodatek chodzi tak samo jak poprzedni na laptopie .

ALbo coś nie działą w stacjonarce tak jak powinno - jakaś opcja - komp jest nowy , może coś jest źle ustawione , albo to wina za starego Windowsa XP , który nie radzi sobie z procesorem i poprawnym rozlokowaniem pamięci RAM . Dla uzupełnienia informacji , Menager przy 4 kontach na stacjonarce pokazuje zapotrzebowanie na około 2 GB ramu , przy średnim obciążeniu rdzeni około 20 - 25 % MAX , i komputer już zalicza zwiechy myszki . DYSK po formacie partycji systemowej i partycji na której na nowo został ściągnięty i zainstalowany EVE . CO do kart graficznych , obie to low end , więc wątpie żeby to była ich wina ;|

Dla uściślenia - 5 kont na lapku w normalnym trybie ( nie mapa ) , w pustym 0.0 , chodzi w zasadzie , bez zająknięcia , natomiast w stacjonarce , 4 konta w trybie mapy , gdzie jest zero jakiś bajerów , w pustym 0.0 zalicza zwiechy ...

Może dysk za wolny ? Działa jeszcze na ATA ... 

Pozdrawiam i licze na jakieś dalsze konkluzje !

Dziękuje i Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej