Eve Online > Patche i dodatki
DevBlog: learning skills are going away
Dormio:
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---Skoro CCP także w końcu uznało, że jest zbędne, to może jednak coś w tym jest?
--- Koniec cytatu ---
Może jest, a może nie ma ? Co stoi na przeszkodzie by uznać, że i inne rzeczy są zbędne bo są równie powszechne ? Ja mówię o tym, że CCP uznało coś za zbędne, nie dlatego, że tak uważa, tylko dlatego, że gracze tak uważają, a przecież CCP wcześniej broniło, że to potrzebne jest. Rozumiesz różnicę ? Dlaczego zatem nie uzna, że najpierw trzeba naprawić błędy w grze ? Może jednak coś w tym jest skoro 99% graczy PROSI i BŁAGA o naprawienie błędów w grze.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---Kareem wcale nic takiego nie napisał - "zresetować te atrybuty i zmienić wzór na szybkość skillowania", czyli czas skillowania by się wcale nie wydłużył. Szczególnie, że wyraźnie widzę tam napisane "Taka kosmetyka mała".
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Kareem w Listopad 26, 2010, 17:34:14 ---Z drugiej strony mogliby jakoś zresetować te atrybuty i zmienić wzór na szybkość skillowania, bo jak widać żaden atrybut nie będzie mógł spaść poniżej 17, więc możnaby przyjąć, że 17=0. Taka kosmetyka mała.
--- Koniec cytatu ---
Tak dokładnie napisał. Odniosłem się do tego co proponuje 17=0. Masz z tym problem ? Nie musisz modyfikować szybkości skillowania żeby odjąć po 17 z każdego atrybutu. Możesz, ale nie musisz. Rozumiesz różnicę ?
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---Tym gorzej dla faktów, nie? ;)
--- Koniec cytatu ---
Jakich faktów ? Czy usunięcie 17 z każdego atrybutu BEZ zmiany wzoru skillowania nie wydłuży czasu skillowania ? Dla wybiórczych faktów ?
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---No i świetnie - więcej graczy, więcej celów do których mogę strzelać, wcześniej czy później. :)
--- Koniec cytatu ---
Pod warunkiem, że tych nowych graczy uda Ci się nakłonić do walki, a przecież 3/4 graczy w ogóle nie opuszcza hisecu ! Liczysz, że wraz z nowymi te proporcje się odwrócą ?
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---No właśnie nie, bo ten bonus robi różnicę w lataniu statkiem. A production efficiency daje ci bonus do produkcji. A cruiser 5 daje ci nowe statki do latania. I tak można uzasadnić każdy skill oprócz learningów. Bo jak sam zauważyłeś, ta gra jest o lataniu/produkowaniu/handlowaniu/whatever, a nie o tym kto sobie lepiej wyskilluje learningi.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie tak, bo learningi NIE UNIEMOŻLIWIAJĄ latania statkami, a wszystkim UMOŻLIWIAJĄ szybsze skillowanie. Wolny wybór. Chcesz to skillujesz, nie chcesz to nie. Uzasadnienie jest jedno = szybciej skillujesz. Usuńmy wszystkie wymagania co do latania statkami, a zostawmy jedynie wymagania na montowanie modułów. Zobacz iloma nagle będziesz mógł latać ! I to kompletnie bez skillowania !!!
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---No i poważnie bardzo dobry powód.
--- Koniec cytatu ---
Dobry na co ? Dlaczego akurat teraz miałoby nowicjuszom być łatwiej. Gra nagle stała się trudniejsza ? Nie, wszyscy bez wyjątku powtarzają, że z patcha na patch gra staje się łatwiejsza. Gdzie tu utrudnienia które koniecznie trzeba likwidować ? Dlaczego nie wydłużać skillowania wraz z wiekiem konta ? To przecież też ułatwienie grania nowicjuszom...
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---Ciekawe czy to samo byś powiedział, jakby się nagle okazało, że twój bloodline wcale nie jest najlepszy do produkowania i jeśli chcesz efektywnie produkować i mieć szansę konkurować z innymi to powinieneś te parę lat temu wybrać zupełnie inny.
--- Koniec cytatu ---
To samo, bo od dawna mam poziom, przy którym nie muszę nic skillować by produkować. Skilluję jedynie nowe skille, a i tak większości (bez względu jakiej profesji dotyczą) z nich ich nie maxuję. Jestem na etapie, gdzie w żadną profesję już nie muszę inwestować dużych ilości SP. Po co mam konkurować na polu na którym odnoszę takie sukcesy na jakie mam ochotę ? Wolę tam gdzie mam jeszcze jakieś wyzwania przed sobą.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---Teraz na tej zmianie tracisz 72 sp/h, zyskujesz w zamian 5.3 mln sp (oba jeśli miałeś wszystkie learningi na 5), czyli za 8 lat skillowania będziesz dopiero odczuwał stratę. Taka strata to w praktyce nic, więc co i po co tu wybierać?
--- Koniec cytatu ---
Abstrahując od wartości które podałeś, to nie zyskuję tych SP zainwestowanych w learningi (2.2mln SP), bo je już mam. Nikt mi ich nie daje za bezdurno, a jedynie pozwala przenieść je w inną dziedzinę. W zamian za to tracę możliwość szybszego skillowania i wszystkie te SP powyżej nowej maksymalnej ilości w wymiarze czasu jaki jeszcze poświęcę w przyszłości EVE. Czy to dużo ? Nie wiem, bo nie wiem jak długo będę mógł grać w EVE (wliczając powody zewnętrzne - np. zamknięcie projektu przez CCP). W skali roku przyjmując stratę 75SP/h oznacza to 657k SP, sam sobie odpowiedz czy to dużo dla mnie czy dużo dla nooba.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 19:16:32 ---Zacząłem grać pół roku temu i owszem, uważam, że jest bezużyteczny. Na przykład ferox i harpia mają w certyfikatach active shield tanking z jakiegoś bliżej niezrozumiałego powodu (a najlepsze jest kitsune, które też ma active shield tanking), a hurricane ma armor tanking, gdzie w 90% przypadków latam nim na shieldzie. O ile przy hurricane jeszcze jest to zrozumiałe, to powodzenia w lataniu aktywnym feroxem i harpią, a szczególnie aktywnym kitsune. Takich bzdur tam jest więcej.
--- Koniec cytatu ---
No i te podane przykłady, nawet jeśli jest ich więcej oznaczają, że cały system jest bezużyteczny ? Nie zauważyłeś, że przy okazji system pokazuje zależności, czytaj WSZYSTKIE skille jakie musisz mieć żeby móc wsiąść w ship ? Nikt Ciebie nie zmusza do korzystania z niego, to oznacza, że jest bezużyteczny ? Rozumiem, że Ty jesteś jedyną wyrocznią jak należy prawidłowo latać i fitować i nikt inny (szczególnie CCP) nie ma prawa mieć innego zdania w tym temacie.
Ranshe:
--- Cytat: Dormio w Listopad 26, 2010, 19:47:29 ---Może jest, a może nie ma ? Co stoi na przeszkodzie by uznać, że i inne rzeczy są zbędne bo są równie powszechne ? Ja mówię o tym, że CCP uznało coś za zbędne, nie dlatego, że tak uważa, tylko dlatego, że gracze tak uważają, a przecież CCP wcześniej broniło, że to potrzebne jest. Rozumiesz różnicę ? Dlaczego zatem nie uzna, że najpierw trzeba naprawić błędy w grze ? Może jednak coś w tym jest skoro 99% graczy PROSI i BŁAGA o naprawienie błędów w grze.
--- Koniec cytatu ---
Broniło wcześniej, że potrzebne jest? Gdzie? Jak? Link? A błędy - no popatrz, a mi rakiety naprawiają we wtorek. No kto by pomyślał.
--- Cytuj ---Tak dokładnie napisał. Odniosłem się do tego co proponuje 17=0. Masz z tym problem ? Nie musisz modyfikować szybkości skillowania żeby odjąć po 17 z każdego atrybutu. Możesz, ale nie musisz. Rozumiesz różnicę ?
--- Koniec cytatu ---
No jeśli wybierasz sobie z jednej całej wypowiedzi jej kawałek wyjmując go totalnie z kontekstu, po czym dobudowujesz sobie do tego kawałka jakieś niesamowite wyobrażenia, to ja nie mam po prostu słów.
--- Cytuj ---Pod warunkiem, że tych nowych graczy uda Ci się nakłonić do walki, a przecież 3/4 graczy w ogóle nie opuszcza hisecu ! Liczysz, że wraz z nowymi te proporcje się odwrócą ?
--- Koniec cytatu ---
No to będzie 1/4 nowych więcej do strzelania, też mi problem. Nie muszę strzelać do wszystkich przecież. :)
--- Cytuj ---No właśnie tak, bo learningi NIE UNIEMOŻLIWIAJĄ latania statkami, a wszystkim UMOŻLIWIAJĄ szybsze skillowanie. Wolny wybór. Chcesz to skillujesz, nie chcesz to nie. Uzasadnienie jest jedno = szybciej skillujesz.
--- Koniec cytatu ---
A teraz będę szybciej skillował bez nich. I fajnie. A skille do statków i modułów i produkcji itp nadal będą bo o to właśnie w tej grze chodzi.
--- Cytuj ---Dobry na co ? Dlaczego akurat teraz miałoby nowicjuszom być łatwiej. Gra nagle stała się trudniejsza ? Nie, wszyscy bez wyjątku powtarzają, że z patcha na patch gra staje się łatwiejsza. Gdzie tu utrudnienia które koniecznie trzeba likwidować ? Dlaczego nie wydłużać skillowania wraz z wiekiem konta ? To przecież też ułatwienie grania nowicjuszom...
--- Koniec cytatu ---
Już nie kombinuj tak bardzo, bo zaraz dojdziesz do tego, że po 2 latach powinno się konto kasować automatycznie i musisz zakładać nowe, jak chcesz dalej grać. ;P
--- Cytuj ---To samo, bo od dawna mam poziom, przy którym nie muszę nic skillować by produkować. Skilluję jedynie nowe skille, a i tak większości (bez względu jakiej profesji dotyczą) z nich ich nie maxuję. Jestem na etapie, gdzie w żadną profesję już nie muszę inwestować dużych ilości SP. Po co mam konkurować na polu na którym odnoszę takie sukcesy na jakie mam ochotę ? Wolę tam gdzie mam jeszcze jakieś wyzwania przed sobą.
--- Koniec cytatu ---
Aha, czyli tobie jest wszystko jedno, bo już osiągnąłeś co chciałeś, a reszta niech się męczy, dobrze im tak bucom. I wszystko jasne. :P
--- Cytuj ---Abstrahując od wartości które podałeś, to nie zyskuję tych SP zainwestowanych w learningi (2.2mln SP), bo je już mam. Nikt mi ich nie daje za bezdurno, a jedynie pozwala przenieść je w inną dziedzinę.
--- Koniec cytatu ---
Czyli odzyskujesz 2.2 mln sp wpakowanych, które możesz sobie rozłożyć gdzie chcesz. Tracisz 2.2mln w learningach. Zyskujesz 2.2 mln sp w innych skillach.
--- Cytuj ---W zamian za to tracę możliwość szybszego skillowania i wszystkie te SP powyżej nowej maksymalnej ilości w wymiarze czasu jaki jeszcze poświęcę w przyszłości EVE. Czy to dużo ? Nie wiem, bo nie wiem jak długo będę mógł grać w EVE (wliczając powody zewnętrzne - np. zamknięcie projektu przez CCP).
--- Koniec cytatu ---
Jeśli nie masz 5/5 wszystkich i 5 learning, to nawet przy niekórych skillach zyskasz szybsze skillowanie (szczególnie jeśli jak piszesz, nie używasz remapów), bo tyle samo atrybutów dostaniesz co i Dag ze swoimi wymaxowanymi.
--- Cytuj ---W skali roku przyjmując stratę 75SP/h oznacza to 657k SP, sam sobie odpowiedz czy to dużo dla mnie czy dużo dla nooba.
--- Koniec cytatu ---
No i tracisz na rok te 650k, ale pamiętaj że za to możesz sobie rozłożyć 2.2 mln które wcześniej miałeś zamrożone w learningach. Czyli zaczniesz tracić tak naprawdę dopiero za około 2 lata - może wtedy będziesz grać, może nie, może już Eve nie będzie, może... I po co się spinać?
--- Cytuj ---No i te podane przykłady, nawet jeśli jest ich więcej oznaczają, że cały system jest bezużyteczny ? Nie zauważyłeś, że przy okazji system pokazuje zależności, czytaj WSZYSTKIE skille jakie musisz mieć żeby móc wsiąść w ship ? Nikt Ciebie nie zmusza do korzystania z niego, to oznacza, że jest bezużyteczny ? Rozumiem, że Ty jesteś jedyną wyrocznią jak należy prawidłowo latać i fitować i nikt inny (szczególnie CCP) nie ma prawa mieć innego zdania w tym temacie.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli system ma być użyteczny dla noobów, to niech podaje przy statkach użyteczne certyfikaty, a nie wyssane z palca i kompletnie niefitowalne. Przy niektórych statkach się to sprawdza, ale jeśli nie jest dobrze zrobione dla wszystkich to jest generalnie do dupy.
Bzdur o wyroczniach itp nawet nie będę komentować, bo nie warto.
Szakal:
i z topica zrobiła się kłótnia miedzy dwoma osobnikami (śmierdzi flejmem) 8) :P
Kalressin:
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 18:08:43 ---
A jaki był powód, że były i je skasowali? Jakiś musiał być w końcu... Znalazłem sobie jakiegoś starego devbloga - http://www.eveonline.com/devblog.asp?a=blog&bid=618 - i powiem, że z większością się zgadzam.
--- Koniec cytatu ---
Powodem ze je skasowali byl przede wszystkim fakt ze najpierw je dodali.
Zdajesz sie zapominac ze CCP nie dostalo gotowca, ktory ma naprawic, tylko naprawia rzeczy ktore kiedystam samo spierdzielilo (albo tak im sie wydaje).
Juz od paru lat CCP w wielu sprawach porusza sie jak pijany we mgle.
Np.: pierworodnym grzechem calego systemu bylo przepakowanie Achur w Bloodlines. Nagle rada nr 1 dla kazdego z charem mlodszym niz 3 miechy bylo"skasuj, zrob Achure" I dzieki temu z rasy dolepionej na sile do calego uniwersom, tylko dla polaskotania graczy z chinskiego serwera, wywodzi sie 60% nowych graczy i z 90% altow z tego okresu. To ze bylo to z dupy, bylo wiadomo jeszcze w czasie testow na Sisi i wszyscy to mowili. I co sie dzieje? Zamiast po miesiacu przyznac ze zrobili zle i zbalansowac, to CCP regularnie, co roku wywraca system tworzenia postaci.
No racjonalne jak ch... >:(
sc0rp:
wts
Dormio ilosc wylanych lez nie zmieni decyzji CCP tymbardziej jesli bedziesz plakal na centrali.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej