Eve Online > Patche i dodatki
DevBlog: learning skills are going away
sc0rp:
--- Cytat: MGGG w Listopad 26, 2010, 15:37:24 ---Atrybuty w tej grze to pomyłka i zaszłość z minionej epoki MMO, mająca swoje źródło w papierowych RPGach i grach singielRPG na kompie.
Prócz skillowania nie mają żadnego wpływu na rozgrywkę.
--- Koniec cytatu ---
Fakt, aczkolwiek ja widze zastosowanie dla atrybutow :) np. zaleznie od poziomu atrybutu dostawalo by sie bonusy tak na szybko:
- int - bonus do inwencji (kilka % szans)
- mem - bonus do produkcji (czas produkcji/zuzycie matsow)
- cha - bonus do bounty/agentow (wiecej iskow i LP)
- perc - bonus do targetowania (range, sila sensorow, czas locka)
- will - bonus do ewara (dluzszy scramble/siatka/painter/dumpenery/neuty, efektywniejszy ecm)
To byla by dopiero jazda jak pvper chcialby cos skillowac z elektroniki albo kerbir cos z gunnery ;)
HammerSnake:
--- Cytuj ---W nowszych MMO kwestie atrybutów rozwiązano o wiele ciekawiej - patrz np. sandboxowy Darkfall.
--- Koniec cytatu ---
hehe nie ma to jak przytoczenie najbardziej hardcorowego no-life mmo jako argumentu w dyskusji nad rozwiązaniami.
Ten topic jest niesamowity , post co minute :D.
+1 8)
Dormio:
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---A, czyli jednak nie znasz nikogo grającego z mainem bez learningów? Tak myślałem. ;P
--- Koniec cytatu ---
No nie znam, bo jak zaczynałem, to każdy dostawał jakieś tam skille w learning na początek. A poza tym mogę gdybać jedynie na podstawie tych charów do których listy skillów mam dostęp, a daleko im do wszystkich.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---No, akurat spaceship commanda i paru innych skillów nie wybierasz, każdy dostaje, tak samo jak mining teraz (+/- co dostawałeś parę lat temu, bo to zmieniali przecież - ale wiadomo o co chodzi chyba). Popatrz sobie raczej na inne skille, np logistics.
--- Koniec cytatu ---
Podałem przykłady, podaj dalsze, im więcej przykładów tym więcej argumentów za tym by skasować skille w ogóle.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---No to teraz porównajmy. Masz dwa wybory - "będę skillował 60 SP/h szybciej" i "będę mógł latać scimitarem zamiast ospreya". Który wnosi coś ciekawego?
--- Koniec cytatu ---
A co wnosi skill na konkretnym, który pozwala mi na wsiadanie w shipa w ogóle ? Bonus ? Weź na przykład AFy - wymagają 2 skilli by w nie wsiadać, PO CO ? By podnieś parametry ? W tym momencie wymagany skill na lvl5 powinien być zbędny skoro już go bardziej nie możesz rozwinąć, a podnosi jedynie statsy shipa na max. To już lepiej dać bezpośrednio ten bonus kadłubowi w postaci poprawionych statsów, bo ten bonus i tak ma ZAWSZE w maksymalnej wartości, a w to miejsce wsadzić skill, który spowoduje większe zróżnicowanie graczy w tym samym kadłubie.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Nie dyskutujemy przecież o tym, jak źle ci było 4 lata temu czy kiedy tam to było zanim je wprowadzili. To nie ma najmniejszego znaczenia. To co, nie używasz remapów i implantów, że dopiero teraz cię straszne CCP do tego ZMUSZA?
--- Koniec cytatu ---
Nie. Remapa użyłem jakiś czas temu i potem doszedłem do wniosku, że to zbędny feature, bo nie daje mi żadnej korzyści. Kumasz ? Teraz CCP zmusza mnie do remapu żeby dostosować atrybuty na nowo do mojego stylu skillowania.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---No popatrz, a ja myślałem, że gram w internet spaceships. Fajnie, że mnie uświadomiłeś i wyprowadziłeś z błędu.
--- Koniec cytatu ---
No popatrz a ja myślałem, że gramy w grę polegającą na handlowaniu internet spaceships i częściami do nich. Miło mi, że mnie wyprowadziłeś z błędu, od teraz sobie nimi polatam.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Świat Eve dalej będzie zróżnicowany. Dalej trzeba będzie inwestować czas, żeby coś znaczyć, żeby produkować drejki nie tracąc na tym, itp itd. Bo to jest ważne i interesujące w tej grze, a nie jakieś learningi.
--- Koniec cytatu ---
Wolisz mniej czy bardziej ? Ja wolę bardziej zróżnicowany.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Nie. To po prostu wywalenie niepotrzebnego a upierdliwego elementu. Nadal cię nie dogonię nigdy, więc w czym problem? Mogę co najwyżej wyrównać szanse w jednym z wielu kawałków.
--- Koniec cytatu ---
No to wyrównuj, bo im dłużej gram tym mniej tych kawałków, a właśnie odebrano jeden w którym miałeś szansę i zrównano wszystkich po równo.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Precedens... Wiesz, taką samą dyskusję widziałem w WoWie przy wprowadzaniu tam kompletnie nic graczowi nie dających companion pets za kasę. Że zaraz będzie można kupić level 80 sobie, że zaraz wydasz 5 euro i będziesz miał taki sam sprzęt jak jakiś hardkorowy gracz, że to precedens, normalnie identyczne gadki jak tutaj widzę. I co, ponad rok później? I gówno, czarne wizje się nie ziściły, bo po co Blizzard ma rozwalać swoją grę?
--- Koniec cytatu ---
A co Ty mi tu o WoWie prawisz... Chcesz porozmawiać np. o Darkspace ?
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Tak samo tutaj. Po co CCP ma rozwalać swoją grę wywalając w ogóle skille itp?
No i dobrze. Takie złudzenia są tym nowym graczom potrzebne, chociaż ty możesz tego nie doceniać. Uwalenie learningów nic tu nie zmieni, a jedynie uwali upierdliwy element.
--- Koniec cytatu ---
Nie. Spowoduje jedynie, że nowy element stanie się upierdliwym i tym na który noobki najczęściej narzekają.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Jeśli będziemy skillować to samo, to i faktycznie. Ale kolega skilował harbingera, a ja skilowałem w tym czasie dreja, co z tego, i tak jesteśmy klonami.
--- Koniec cytatu ---
Kiedyś chary były różne od pierwszej minuty, teraz będą takie same, różnicowanie będzie na poziomie wyborów graczy. Sprawiedliwie, wszystkim po równo. Jak ja nie lubię socjalizmu... chyba tak samo jak komunizmu. Z jakiej paki wszystkim ma być po równo... ?
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Różnice w grze, gdzie każdy bloodline i rasa może skillować wszystko, to bzdura. Można by to ograniczać itp, ale to już by była zupełnie inna gra i bardzo słaby pomysł do wprowadzenia w grę istniejącą już dobrych kilka lat.
--- Koniec cytatu ---
Zawsze dotąd i w dalszym ciągu rozpoczynając grę mogłeś skillować wszystko. Tu się nic nie zmieniało i teraz też nie zmieni. Najpierw musiałeś spełnić wymagania (prereq) by zacząć, ale do tego skille learning nie były potrzebne.
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Bzdury znowu na podstawie tego, że wersja beta tworzenia ma mało wyborów i różnic. Może właśnie dlatego jest to wersja beta i opóźnili ją do stycznia?
--- Koniec cytatu ---
Może. Dasz gwarancję, że jest inaczej ?
--- Cytat: Ranshe w Listopad 26, 2010, 15:23:19 ---Wszystko wymaga cierpliwości. Koreańskie grind-mmo też wymagają cierpliwości. I też zostają najwytrwalsi. Ciekawe tylko dlaczego są tak mało popularne i ludzie wolą WoWa. ;P
--- Koniec cytatu ---
Uważasz, że u nas gra więcej osób ? 50k ludzi to wg Ciebie więcej niż koreańskie grindery ? WoW nie jest grinderem ? Wg jednego z graczy WoWa, prawdziwa gra się zaczyna po przekroczeniu lvlX, swoją drogą ma ten poziom. Ciekawe dlaczego tak uważa...
--- Cytat: Dark Flonoe w Listopad 26, 2010, 15:30:59 ---hmm RL cash -> PLEX -> ISK -> kupowanie SP ma sie dobrze i dziala od dawna masz watpliwosci to sprawdz to
--- Koniec cytatu ---
O to właśnie chodzi, że nie mam.
--- Cytat: Dark Flonoe w Listopad 26, 2010, 15:30:59 ---source albo znow wprowadzasz w blad ja rozumiem ta zmiane ze max podniosa rowniez o 12
--- Koniec cytatu ---
Równocześnie zdejmując to co masz w skillach learning. To policz sobie raz jeszcze o ile podniosą max.
Xarthias:
[admin]Bardzo proszę dysputantów o spokój i zaniechanie wycieczek osobistych. Nie zastosowanie się do tego będzie skutkować przeniesieniem dyskusji do flamewara, a samych flamujących pozbawieniem tam dostępu oraz wycieczką na karnego jeżyka. Kthxbye[/admin]
MGGG:
--- Cytat: HammerSnake w Listopad 26, 2010, 15:47:08 ---hehe nie ma to jak przytoczenie najbardziej hardcorowego no-life mmo jako argumentu w dyskusji nad rozwiązaniami.
Ten topic jest niesamowity , post co minute :D.
--- Koniec cytatu ---
Nie znalazłem w swoim poście słów takich jak "propozycja", "rozwiązanie" lub innych wskazujących na to, że proponuje by atrybutu w EVE rozwiązano tak samo jak w Darkfallu.
- 1 z czytanie ze zrozumieniem :P ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej