Śmietnisko > Off Topic
Fotoblog
Dormio:
--- Cytat: Gregorius w Marzec 15, 2011, 14:28:17 ---Akurat nieużytki (zarośla) to bardzo dobra rzecz. Zauważ, że jak zaopaskujesz całą szerokość rzeki w mieście, to w przypadku wyżówki tak spiętrzysz rzekę, że tereny poniżej będą mieć solidny problem z zalewaniem. Były już toczone boje o zagospodarowanie prawej strony rzeki, gdzie planowano wyciąć zielsko, zrobić ostrogi i stworzyć riwiery. W takiej sytuacji zniszczone zostaną jedyne obszary retencyjne na tym obszarze miasta - duży błąd w ujęciu hydrologicznym.
--- Koniec cytatu ---
Akurat te zarośla w ramach terenów zalewowych (pomiędzy wałami) również przeszkadzają powodując niepotrzebne spiętrzanie wód w przypadku przyborów i dając dodatkową kryjówkę szkodnikom niszczącym wały.
Gregorius:
Dormio - była grupa zapaleńców, którzy dokonali rejestru zielska, jakie tam siedzi i możesz mi wierzyć - zdecydowanie jest większa retencyjność, niż w przypadku gołych opasek betonowych (vide lewy brzeg) - postaram się dotrzeć do tych materiałów, jeśli jesteś zainteresowany. Szkodniki niszczące wały to na chwilę obecną mogą być szczury - nie popadajmy w skrajność. Na 'praskiej stronie' nie doszukasz się bobrów i innych takich ;)
Zresztą to powinieneś też wiedzieć, bo chyba nawet profil studiów miałeś identyczny jak mój ;) Wygolenie zielska nigdy nikomu nie przyniosło żadnych korzyści, czy to na stokach czy na brzegach rzek. Natura ładnie sama się reguluje.
Edytka :
Swoją drogą była nawet konferencja w Warszawie na ten temat jakieś 1,5 roku temu. Na UW było kilka konwersatoriów w tej sprawie - temat jest nadal dość gorący, bo obie strony konfliktu ani myślą składać broni.
Hastrabull:
Apropo brzydkości Warszawy, zapraszam ponownie na mój blog chociażby na wpis z wczoraj: http://www.tomaszrydz.pl/2011/05/09/wiosenna-warszawa/
Przy okazji, zdjęcia te robione były najnowszym nabytkiem, z którego jestem zajebiście zadowolony a mianowicie Tamrona 17-50 f/2.8.
Zaznaczam też, że obydwa zdjęcia były robione z ręki. Nie wiem jakim cudem udało mi się to drugie zrobić.
PS. jakby ktoś miał body canona 50d do sprzedania, to zapraszam do mnie :)
Hastrabull:
i jeszcze jako miły dodatek będący w sumie najważniejszym daniem dnia :)
http://www.tomaszrydz.pl/2011/05/10/sesja-ani-w-parku/
[VIDE] Herezja:
Ty leniu Hastra choć raz byś sam siebie sfotografował ];P a nie tylko babki >:D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej