Śmietnisko > Off Topic
Monitor do laptopa
Kombat:
--- Cytat: trigen w Październik 14, 2010, 13:13:18 ---720zł za taki monitor to nie jest majątek, i o co ci chodzi z tą matrycą TN ?
--- Koniec cytatu ---
Nie mi tylko wogóle z matrycą TN chodzi o to że to przestarzała technologia, do dupy odwzorowanie kątów, brak czerni etc etc - generalnie kumulacja wad jakie mają panele LCD.
A za niewiele więcej jesteś w stanie kupić 22" z matrycą IPS na której będziesz miał o wiele lepsze odwzorowanie kolorów. Przykładowo taki.
trigen:
--- Cytat: Kombat w Październik 14, 2010, 13:52:50 ---Nie mi tylko wogóle z matrycą TN chodzi o to że to przestarzała technologia, do dupy odwzorowanie kątów, brak czerni etc etc - generalnie kumulacja wad jakie mają panele LCD.
A za niewiele więcej jesteś w stanie kupić 22" z matrycą IPS na której będziesz miał o wiele lepsze odwzorowanie kolorów. Przykładowo taki.
--- Koniec cytatu ---
Poczytałem dużo o tych matrycach IPS, mały kąt widzenia oraz kolory w TN mi za bardzo nie przeszkadza, wiec zostanę przy tym LG.
Problem uważam za nie rozwiązany ponieważ napisałem tego posta na rożnych forach i portalach i opinie są podzielone w proporcji 50/50 (ten mówi ze nie włączy się, ten mówi ze muszę dokupić jakiś wzmacniacz do monitora :-\ )
Znajomych nie posiadam bo jestem typem samotnika (no dobra nolifem), co do sklepu, w Saturnie powiedzieli ze nie mogą bo regulamin, a w media mark mnie wyśmiali, więc sprawdzenie w sklepie odpada, najlepiej by się wypowiedział ktoś kto ma tak podłączony swój laptop do monitora FullHD lub jego znajomy ;).
[VIDE] Herezja:
Z ciekawości się zapytam. Pisałeś, że pytałeś się na innych forach ale ... jakich bo wiesz Eve Centrala raczej się nie zalicza powiedzmy do branżowych for więc ... zdradź tajemnice skąd masz te wiadomości.
trigen:
--- Cytat: Herezja w Październik 14, 2010, 20:05:35 ---Z ciekawości się zapytam. Pisałeś, że pytałeś się na innych forach ale ... jakich bo wiesz Eve Centrala raczej się nie zalicza powiedzmy do branżowych for więc ... zdradź tajemnice skąd masz te wiadomości.
--- Koniec cytatu ---
może i się nie zalicza, ale pomyślałem ze ktoś gra na laptopie, używając monitora fullhd, w końcu eve dobrze się lata na dużej rozdzielczości aby okienka nie zasłaniały full wypas kerbir shipa :p,
co do informacji to google, posty innych ludzi zadających podobne pytania, prywatne maile do sklepów itp, zajmujące się hardware, wysyłałem maila nawet do nVidia, i asusa, w realu to sklepy komputerowe, dziś ich zwiedziłem z 10 w całym Krakowie, nie którzy próbowali mi wcisnąć jakieś wzmacniacze do monitorów, inni udawali ze coś wiedzą, ale po chwili pytali się co do jest DVI-D, reszta tak jak pisałem wcześnie podzielone opinie,
niby eksperci ale każdy mówi co innego,
http://www.forum.tweaks.pl/monitor-lcd-do-laptopa-t40971.html/page__gopid__215186#entry215186
napisałem nawet na "zapytaj" http://zapytaj.com.pl/Category/007,020/2,6844137,Monitor_lcd_do_laptopa.html
nie będę tutaj podawał reszty linków bo po co, chcę odpowiedzi, na moje pytanie, a nie analizy moich poszukiwań.
stefan:
Witam
Zaczynajac od poczatku:
1. Twoj notebook to Asus F3SG czyli prawdopodobnie masz procesor Intel Core 2 Duo na pokladzie. Nie wyobrazam sobie Xeona w nim, jako ze sa to procesory typowo serwerowe pobierajace w szczycie czesto grubo ponad 100W mocy. Po prostu wkladanie czegos takiego do notebooka zredukowaloby jego prace na baterii do kilkudziesieciu a moze nawet kilkunastu minut oraz koniecznosc zastosowania bardzo mocnego zasilacza do ladowania baterii podczas pracy, nie wsponimajac nawet technicznych problemow rozpraszania ciepla takiego pradozernego potwora w ciasnej obudowie. Osobiscie nie slyszalem nawet o mobilnych wersjach Xeona. Na szybkiego, znalazlem specyfikacje czegos co sie nazywa Asus F3SG-AP015C posiadajace procesor Core 2 Duo 2GHz czyli 2.1Ghz w nim jest jak najbardzie prawdopodobne. Oczywiscie w celu unikniecia sytuacji, ze mowimy o jakims starszym, niespotykanym sprzecie, prosze zajrzyj pod swoj komputer i wklej prosze dokladne oznaczenie modelu.
2. Specyfikacja owego Asusa wspomina o porcie DVI w nim czyli nie powinno byc technicznych przyciwskazan aby miec dwie rozne rozdzielczosci na ekranie wbudowanej matrycy i monitorze zewnetrznym, pamietajac iz mamy do czynienia z dedykowana karta graficzna GF 9300M ktora posiada co najmniej podwojny uklad RAMDAC. Tu nalezy wspomniec, iz proby sprzedania tobie jakis "wzmacniaczy do monitora" czymkolwiek one sa naprawde, jest niczym innym jak naciaganiem, niekoniecznie wynikajacym ze zlych intencji sprzedajacego, tylko brakiem technicznej wiedzy jak to dziala.
3. Moim skromnym zdaniem jedyna przeszkoda w graniu w Eve Online czy inne gry, na zewnetrznym monitorze moze byc tylko wydajnosc. Karta 9300M jest raczej niskowydajnym akceleratorem w kategoriach 3D i odpalenie czegokolwiek w Direct3D czy Opengl w full HD czyli 1920x1080 (natywna rozdzielczosc wzpomnianego LG) moze przypominac pokaz slajdow. Z drugiej strony, w ustawieniach low, Eve Online nie wymaga tez jakiejs kosmicznej wydajnosci ale przyjemne uprawianie pvp nawet w niewielkich starciach moze wymagac na przyklad wylaczenia bracketow.
4. Mam pod reka notebooka z GF 8600M GT, ktora jest okolo 2 razy mocniejsza niz twoja (reszta konfiguracji notebooka jest bardzo zblizona), w trybie "rozciagania pulpitu" na zewnetrzny monitor (takze 1920x1080 ale podlaczony przez D-SUB) daje to to rade ale rewelacji nie ma, mowiac szczerze. Wydajnosc jest gdzies na granicy plynnego obrazu. Jako ze rozdzielczosci obu wyswietlaczy sie bardzo roznia w twoim przypadku (1280x800 vs full HD) zaden inny tryb nie jest tu opcja. O filmy bym sie nie martwil za bardzo, jako ze procesor jest wystarczajaco mocny (o ile jest to ten ktory podejrzewam ze siedzi w twojej maszynie) aby zdekodowac obraz na czas nawet przy kodekach, wymagajacych pokaznej mocy obliczeniowej. Internet i szeroko pojeta "praca" w postaci edycji tekstu czy innych aplikacji uzytkowych jest nawet wygodniejsza na wiekszym ekranie i tu nie widze kompletnie zadnego problemu w kwestii poprawnosci i szybkosci dzialania (bedzie dokladnie taka sama jak na matrycy notebooka) .
Chcialem wkleic tabelke porownawcza wydajnosci wspomnianych kart ale sie to wszystko rozjezdza, wiec bedzie link:
http://laptoping.com/nvidia-geforce-9500m-gs-9300m-g.html
Mam nadzieje ze rozwialo to twoje watpliwosci odrobine. Niestety odpowiedz jednoznaczna typu: "Tak z powodzeniem to bedzie smigac" albo "Daj sobie spokoj, nie ma szans" nie jest w tym przypadku mozliwa i stad rozbieznosci takze na innych forach.
Pozdrawiam
Stefan
PS: Jak zwykle, uprzedzajac nadwrazliwych, przepraszam z gory za chaos, brak polskich znakow i cala te sciane tekstu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej