Śmietnisko > Off Topic

Druga ziemia - wielki krok w badaniach kosmosu

<< < (44/52) > >>

CMHQ_Widget:

--- Cytat: Devious Sphere w Lipiec 05, 2011, 15:28:33 ---kazda osoba wiedzaca cos o fizyce od razu zauwazy ze koles nie wie o czym mowi i zna sie na tym o czym opowiada jak przyslowiowa kura na gwiazdach...
pierwszy z brzegu przyklad: kiedy zaczyna wyjasniac swoja "teorie" lotow z predkoscia wieksza od predkosci swiatla stwierdza tonem absolutnej pewnosci  ze swiatlo porusza sie zawsze z ta sama pradkoscia... - jest to bzdura o ktorej powinien wiedziec przecietny uczen podstawowki...

--- Koniec cytatu ---

W podstawówce nie ma fizyki :P. Poza tym do poziomu szkoły średniej fizyka jest na poziomie fizyki klasycznej, więc sorki ale przesadzasz, bo każdy uczy się, że prędkość światła to wartość stała: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87_%C5%9Bwiat%C5%82

Poza tym, przeciętny uczeń podstawówki a nawet gimnazjum ma w tej chwili problemy z chociażby matematyką bo nie znają chociażby tabliczki mnożenia lol (bo w końcu mają kalkulator "co nie?").

Jeżeli według Ciebie prędkość światła nie jest stała w próżni to co wpływa na jej zmianę? Jesteś pewien że w filmiku nie było powiedziane coś w stylu "w przypadku który tutaj mamy prędkość światła jest stała" ?

Mac Dercad:
W podstawówce nie ma fizyki

To wiele wyjaśnia. W mojej była:)

CMHQ_Widget:

--- Cytat: Max Dercad w Lipiec 05, 2011, 16:41:35 ---W podstawówce nie ma fizyki

To wiele wyjaśnia. W mojej była:)

--- Koniec cytatu ---

Co to wyjaśnia?

Mac Dercad:
Wyjaśnia kwestię nad którą chwilkę się wczoraj zastanawiałem: czy dokładnie podsumowując mnie, moje wykształcenie i moje życiowe perspektywy na podstawie jednego zdania, miałeś do tego jakąkolwiek podstawę:) Moje robocze założenie było takie, że jeśli żyjesz sobie na tym świecie sporo dłużej niż ja, wiele przeżyłeś i widziałeś, to możesz mieć całkiem niezłe podstawy do takiego sądu. Oczywiście nie byłem w stanie stwierdzić, czy założenie jest poprawne, ponieważ nie posiadałem żadnych przesłanek do wnioskowania o Twoim wieku.
Teraz jednak, kiedy stwierdziłeś że w szkole podstawowej nie ma fizyki, dostarczyłeś mi pewnych danych. Na ich podstawie mogę już coś założyć, podpierając się informacjami o zmianach w systemie edukacji w Polsce i ich umiejscowieniu w czasie. Ponieważ w mojej - ośmioletniej - podstawówce fizyka była, zakładam, że Ty uczęszczałeś do szkoły podstawowej albo dużo wcześniej, albo nieco później, tym samym jesteś albo młodszy, albo dużo starszy. Druga opcja wydaje się mało prawdopodobna, ze względu na statystyczny wiek użytkownika Internetu w Polsce, który raczej czterdziestki nie przekracza.
Naturalnie istnieje możliwość, ze wspominając o podstawówce bez fizyki, nie odnosiłeś się do doświadczeń własnych, a np. nauki swoich dzieci. Przyjęcie tego założenia sprawiłoby jednak, że znalazłbym się znów w punkcie wyjścia, czyli bez żadnych danych pomocnych w wyjaśnieniu nurtującej mnie kwestii.

CMHQ_Widget:

--- Cytat: Max Dercad w Lipiec 05, 2011, 17:01:09 ---Wyjaśnia kwestię nad którą chwilkę się wczoraj zastanawiałem: czy dokładnie podsumowując mnie, moje wykształcenie i moje życiowe perspektywy na podstawie jednego zdania, miałeś do tego jakąkolwiek podstawę:) Moje robocze założenie było takie, że jeśli żyjesz sobie na tym świecie sporo dłużej niż ja, wiele przeżyłeś i widziałeś, to możesz mieć całkiem niezłe podstawy do takiego sądu. Oczywiście nie byłem w stanie stwierdzić, czy założenie jest poprawne, ponieważ nie posiadałem żadnych przesłanek do wnioskowania o Twoim wieku.
Teraz jednak, kiedy stwierdziłeś że w szkole podstawowej nie ma fizyki, dostarczyłeś mi pewnych danych. Na ich podstawie mogę już coś założyć, podpierając się informacjami o zmianach w systemie edukacji w Polsce i ich umiejscowieniu w czasie. Ponieważ w mojej - ośmioletniej - podstawówce fizyka była, zakładam, że Ty uczęszczałeś do szkoły podstawowej albo dużo wcześniej, albo nieco później, tym samym jesteś albo młodszy, albo dużo starszy. Druga opcja wydaje się mało prawdopodobna, ze względu na statystyczny wiek użytkownika Internetu w Polsce, który raczej czterdziestki nie przekracza.
Naturalnie istnieje możliwość, ze wspominając o podstawówce bez fizyki, nie odnosiłeś się do doświadczeń własnych, a np. nauki swoich dzieci. Przyjęcie tego założenia sprawiłoby jednak, że znalazłbym się znów w punkcie wyjścia, czyli bez żadnych danych pomocnych w wyjaśnieniu nurtującej mnie kwestii.

--- Koniec cytatu ---

Stwierdziłem po prostu fakt, że fizyki nie ma w podstawówce. Chodziło mi o to, że Devious zarzuca gościowi coś, a sam popełnia błąd. Nie czepiam się tutaj, zwracam uwagę, że się myli bo nie posiada informacji na bieżąco. Oczywiście jak nie masz dzieciaka to możesz nie wiedzieć, bo jednak zmiana systemu edukacyjnego była nie tak dawno. I w tym miejscu chciałbym wrócić do tematu ufo. Na tej samej zasadzie opierają swoje zdanie przeciwnicy ufo. Nie pochłaniają żadnej wiedzy i negują wszystko bo tak, bo nie wierzą w ufo. A przecież to nie jest (sic!) wiara katolicka że trzeba w coś wierzyć, liczą się dowody, które staram się od czasu do czasu zbierać jak odkurzę półkę z tematem UFO. Co lepsze, ludzi nie interesuje nawet nowy temat który zapodaję, bo mają to w dupie (bo trzeba myśleć), wtedy zazwyczaj pada odpowiedź "ja się nie znam".

A co do tematu wieku, to źle myślałeś, w tym roku skończę 30 lat i też kończyłem 8-letnią podstawówkę i też miałem fizykę w podstawówce.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej