Śmietnisko > Off Topic

Druga ziemia - wielki krok w badaniach kosmosu

<< < (37/52) > >>

Gaavrin:

--- Cytat: Dormio w Luty 16, 2011, 14:20:42 ---Nie, ale myślę, że systemy obliczeniowe są tylko nieco bardziej inteligentne od kalkulatora, a decyzji w sytuacjach kiedy otrzymują sprzeczne wyniki i tak nie podejmują, tylko lecą z płaczem do człowieka żeby zadecydował czy jednak odpalić ten silnik czy nie. Systemy obliczeniowe są dublowane, a nawet trzykrotnie mnożone.

--- Koniec cytatu ---
Zgadzam się jak najbardziej. Tylko robi to kontrola lotu na Ziemi i człowiek na orbicie do tego nie jest potrzebny

--- Cytuj ---Przemyślałeś to co napisałeś ? Co byś zbadał w takim małym laboratorium ? Ile automatyki laboratoryjnej byś tam umieścił ?
Byłeś kiedyś w laboratorium analitycznym, widziałeś ile tam jest potrzebne sprzętu, a zauważyłeś, że próbki do obróbki są przenoszone w warunkach grawitacyjnych przez człowieka ? Dlaczego na ziemi się nie automatyzuje takiego procesu analitycznego, a przecież to znacznie prostsze niż na orbicie ? Wiesz co wykonuje OPERATOR laboratorium na orbicie ? Wiesz gdzie są obrabiane wyniki eksperymentu ? Widziałeś chociaż jeden opisany wraz z wynikami ?

--- Koniec cytatu ---
Ja napisałem, że większość powierzchni stacji nie służy do przeprowadzania eksperymentów, tylko do potrzymywania życia astronautów, którzy się tam znajdują. Jakiś czas temu bardzo interesowałem sie tym jakie eksperymenty są przeprowadzane na pokładzie stacji i wiem co tam się robi, np bada sie płodność myszy w warunkach mikrograwitacji. Zdaje sobie sprawę, że bez udziału człowieka ciężko byłoby taki eskperyment przeprowadzić. Nie wiem tylko po co, przy uwzględnieniu kosztów, wogóle go przeprowadzać?

--- Cytuj ---Ale wiesz dlaczego są horrendalne ? Oczywiście NASA sobie to tak wymyśliła ?
Oryginalny projekt promu kosmicznego zakładał funkcjonowanie kilkunastu egzemplarzy, wybudowano kilka. Zakładał efekt skali kilkudziesięciu lotów w przestrzeń, jeśli nie kilkuset (rocznie), a mamy ?
Ja rozumiem, że NASA popełniła błędy konstrukcyjne (osłona ablacyjna), a de facto orbiter jest od nowa produkowany po każdym locie, ale nie zmienia to faktu, że oryginalne założenia były inne i dla tych innych założeń była budowana opłacalność ekonomiczna.
Oni nawet by chcieli zaryzykować, ale im się nie pozwala.  ;)

--- Koniec cytatu ---
Cały ten projekt był rewolucyjny i rewelacyjy jednocześnie. Niestety się nie udał. Do katastrofy Chelengera nawet próbowali te założenia spełniać kosztem zwiększonego ryzyka. Doskonale zdawali sobie sprawę z wad projektu promu, mimo to starali się wypełnić bardzo napięty plan startów.

Gregorius:

--- Cytat: Kane McCallan w Luty 16, 2011, 16:43:44 ---Czlowiek nadal nie nadaje sie do zycia bez grawitacji i nie ma na horyzoncie nic co by ja naprawde zastapic.

--- Koniec cytatu ---

Sztuczna grawitacja ? Cylindryczny rotor, który poprzez siłę odśrodkową "wytwarza" sztuczną grawitację? Technicznie i fizycznie - jak najbardziej możliwe (nawet w filmach S-F zaczynają przechodzić na "ten model" grawitacji). KASA KASA KASAAaaa (muszę poszukać jakiegoś gifa obrazującego munies problem :D)

amra:
Przeciez napisalem ze mam nieskonczona ilosc energi Dormio ;)
Czyli przekroczyl bym predkosc swiatla :) i o to mi wlasnie chodzi. Nie obalam tu teori tylko probuje ukazac ze to tylko teoria, i nawet ja stosujac gdybym spelnil wszelkie wymogi to bym ta predkosc przekroczyl.
Foton jednak ma mase, tylko sie ZAKLADA sie ze jej nie ma. Skora ma mase to gdzies tam pewnie jest cos co ma jescze mniejsza mase. Nawet to, ze  wszechswiat jest nieskonczony nie wiemy tego na pewno, a moze jednak ma granice ? My tego nie wiemy, my tylko to zakladamy aby pasowalo do naszych obserwacji, ktore nazywamy prawami fizyki, teoriami itd...
Tak jak pisal ktos wczesniej, zawsze mamy jakies granice, potem je przekraczyamy i znajduejmy nstepne granice i potem i je przekraczamy i tak dalej. Foton jest najszybsza czastka zaobserwoana przez ludzi, ale to nie znaczy ze nie ma szybszych, ktorych nie odkryjemy za jakis czas bo nauczymy sie je obserwowac. To samo spotka teorie Alberta, ktoregos dnia prawdopodobie urodzi sie jakis Kowlaski ktory napisze nowa, a stara wyrzucimy do kosza.

Khobba:

--- Cytat: Kane McCallan w Luty 16, 2011, 17:45:36 ---Przeciez napisalem ze mam nieskonczona ilosc energi Dormio ;)
Czyli przekroczyl bym predkosc swiatla :) i o to mi wlasnie chodzi.

--- Koniec cytatu ---
Matematyka się kłania. Mając nieskończoną ilość energii osiągnąłbyś prędkość światła. Nie możesz mieć nieskończoność+1 energii => nie możesz przekroczyć prędkości światła :)

amra:
Dobra zlapales mnie :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej