Eve Online > Dyskusje ogólne
Po co sciagac ludzi do low / 0.0?
Nitefish:
Ja tam lubię kerbirów, bo oni wydobywają itemy, których potem ja potrzebuję :)
Z tym kosztem shipa to zmierzałem do tego, że taki hac/recon, którym możesz polatać solo (ryzykowna zabawa) kosztuje 150+ kk, a jeśli wrzucisz coś frakcyjnego co ma sens to koszt wzrasta znacznie. Teraz lecę sobie takim stateczkiem, wpadam na kampę i nawet nie mam jak powalczyć bo insta ginę. Polecę tak kilka razy, skończy się kasa więc szybko przeliczę, że na anomali tym co mam wyciągam max 22k na cykl więc ładnych parę godzin klepania ratów i mam nowy statek. Brzmi średnio zachęcająco ale cóż. Z czasem ludzie dochodzą do wniosku, że np. nie mają czasu tyle grać, żeby farmić kasę na nieuchronne wtopy więc skłaniają się ku większym gangom lub ogólnie rozumianym safe pvp.
Konsekwencją tego jest to, że mają coraz większe dupochrony, armię skautów, alty siedzą w rapierach/falconach przy bramach w cloaku... no po prostu nie ma bata, żebyś sobie na lajcie tam wleciał i postrzelał nawet ginąc w końcu ale zabierając kilku ze sobą.
Tu się pojawia pytanie - czy jeśli kasa będzie łatwiejsza do zarabiania czy ludzie będą więcej ryzykować, czy może wcale nie, tylko będą tą kasę zbierać bez celu.
Np wczoraj po uśmierceniu hurka lokalni buszmeni rzucili na nas taki gang (rzecz jasna wszystkie drogi wylotu odcięte) że mogliśmy się tylko wylogować. Było nas 5 i chętnie byśmy nawiązali walkę z większym przeciwnikiem ale nie ponad 5 krotnie. Rozumiem chęć zemsty ale bez przesady.
Być może brakuje miejsca w Eve, gdzie była by enklawa małego pvp, niestety nie mam pomysłu jak to skutecznie zrealizować.
[VIDE] Herezja:
Każdy coś napisał ale ... myślę, że konkretów brak.
Po 1. Wystarczy aby każdy region Hi-sec był oddzielony od drugiego właśnie pasem low sec (tak czy siak aby przelecieć się do Jita z Amarr musisz przelecieć np jeden z 10 low sec nadkładając czasem 3 czy 4 skoki tylko po to aby polecieć mniej uczęszczanym low ale jednak low). Myślę, że to już by coś zmieniło.
Po 2. Sprawa wydobycia gazu na narkotyki i ich produkcja. Gdzie jest powiedziane, że górnictwo w low właśnie nie mogło by być na bazie kopania gazu (który występował by tylko w low) i późniejszego przetwarzania na dragi?
Po 3. Co powiecie na to aby przetwarzanie tego co jest wydobywane obecnie na planetach było możliwe jedynie na posach w low?
Po 4. Jedyne wejście do 0,0 mogłoby być jedynie przez low a nie bezpośrednio z hi.
Kilka moich propozycji. Liczę na konstruktywne wypowiedzi.
sc0rp:
sov 0.0 dla ludzi z mozgiem, nieafkujacych i znajacymi podstawy zycia w 0.0 jest bezpieczniejsze od hi seca, nie ma suicide gangow a o kazdym hoscie wiadomo duuzo wczesniej
Jedyne co mnie drazni to mozliwosc stawiania cyno/bridge przez hosty. Ale nie bardzo mam pomysl jak to rozwiazac, wiec zadoptowalem sie do srodowiska i jak widze hosta to wciskam warpa i czekam na jakis def fleet.
Ninja edit:
W zalozeniach iirc bylo:
- hi sec to niskie zarobki, duze bezpieczenstwo
- low sec to srednie zarobki, srednie bezpieczenstwo
- null to wysokie zarobki, niskie bezpieczenstwo
W rzeczywistosci:
- hi sec to wysokie zarobki, duze bezpieczenstwo
- low sec to niskie zarobki, niskie bezpieczenstwo
- null to najwyzsze zarobki, najwyzsze bezpieczenstwo
Konia z rzedem temu kto wymysli jak wrocic do zalozen.
Tloluvin:
--- Cytat: Herezja w Wrzesień 27, 2010, 14:34:23 ---Po 1. Wystarczy aby każdy region Hi-sec był oddzielony od drugiego właśnie pasem low sec
--- Koniec cytatu ---
Jak to zrobisz to z hi seca zrobi sie kilka hi secow. W kazdym powstanie hub handlowy i ludzie ktorzy nie lataja do low/0.0 beda latac do niego zamiast do jita.
Ceny beda pewnie troche wieksze, troche ludzi odejdzie z gry bo swiat im sie skurczyl, nie moga zarobic po nowych cenach na plexa itp ale to wszystko.
Poza tym jaki jest cel czegos?
--- Cytat: Herezja w Wrzesień 27, 2010, 14:34:23 ---Po 2. Sprawa wydobycia gazu na narkotyki i ich produkcja. Gdzie jest powiedziane, że górnictwo w low właśnie nie mogło by być na bazie kopania gazu (który występował by tylko w low) i późniejszego przetwarzania na dragi?
--- Koniec cytatu ---
IMO nie da sie tego logicznie obronic. Bo np jak uzasadnic wystepowanie takiego gazu tylko w low, a nie w 0.0
No i skoro to mialby byc surowiec do wyrobu nielegalnego srodka, to takie miejsca powinien stale oblegac concord i profilaktycznie eksterminowac kazdego kto chce sie tam zblizyc ;)
--- Cytat: Herezja w Wrzesień 27, 2010, 14:34:23 ---Po 3. Co powiecie na to aby przetwarzanie tego co jest wydobywane obecnie na planetach było możliwe jedynie na posach w low?
--- Koniec cytatu ---
Podstawowe pytanie. czemu w low tak, a w 0.0 nie
Poza tym w gre wchodza za duze ilosci m3 zeby to wypalilo.
Doom:
--- Cytuj ---Jedyne co mnie drazni to mozliwosc stawiania cyno/bridge przez hosty.
--- Koniec cytatu ---
Słyszałem że podobno po to się ustawia cynojamery żeby ukrócić taką działalność
--- Cytat: Herezja w Wrzesień 27, 2010, 14:34:23 ---Po 1. Wystarczy aby każdy region Hi-sec był oddzielony od drugiego właśnie pasem low sec (tak czy siak aby przelecieć się do Jita z Amarr musisz przelecieć np jeden z 10 low sec nadkładając czasem 3 czy 4 skoki tylko po to aby polecieć mniej uczęszczanym low ale jednak low). Myślę, że to już by coś zmieniło.
--- Koniec cytatu ---
Nie przejdzie, nie jest przypadkiem tak że zgodnie z historia gry Imperium powstało po zaoraniu przez połączone siły concordu i lokalnych marynarek tych rozdzielających je low seków? :P
--- Cytuj ---Po 2. Sprawa wydobycia gazu na narkotyki i ich produkcja. Gdzie jest powiedziane, że górnictwo w low właśnie nie mogło by być na bazie kopania gazu (który występował by tylko w low) i późniejszego przetwarzania na dragi?
--- Koniec cytatu ---
W zasadzie wszystki propozycje low only są trudne do uzasadnienia. Powiesz że w empire jest zabronione / już tego nie ma bo sie złoża wyczerpały to nie ma przeciwskazań żeby było w null które jako dzicz krótko cywilizowana jeszcze nie została zrabowana do zera, na pomysł dlaczego nie ma czegoś w null a byłoby w low i w high już nie to nawet nie mam przykładu.
Generalnie jedyne co się ładnie wpasowało w low to Faction War. Może o to dałoby się oprzeć tego typu pomysły. Poligon doświadczalny gdzie capsulerzy nieświadomi tego że są wykorzystywani testuja nowe rozwiązania (proponowany kiedys przez Col'a skaner implantów), substytuty do produkcji narkotyków pozyskiwane nie z saitów górniczych ale z rajdów na tajne labolatoria różnych frakcji lub korporacji, albo jeszcze inaczej, górnicy tez by sie przydali. Rajd polegałby na rozpyleniu instalacji łaćznie z tymi fajnymi silosami, a potem nich ktos odkurzaczami pozbiera chmurke gazu zanim się rozproszy ;)
--- Cytuj ---Po 3. Co powiecie na to aby przetwarzanie tego co jest wydobywane obecnie na planetach było możliwe jedynie na posach w low?
--- Koniec cytatu ---
W sumie podobna argumentacja jak w przypadku złóż w low tylko, chociaż tu jeszcze dało by się wytłumaczyc to monopolem npc na takie działania w obrębie empire - ale to z kolei wymuszałoby moim zdaniem pozostawienie na rynku zauwazalnych ilościowo sell orderów npc (wyczerpywalnych, ale jednak npc i regularnie sie spawnujących)
--- Cytuj ---Po 4. Jedyne wejście do 0,0 mogłoby być jedynie przez low a nie bezpośrednio z hi
--- Koniec cytatu ---
A ile własciwie jest tych przejść? W swoich podróżach widziałem chyba całe 2 albo 3, ale fakt że wykozystanie tu pomysłu który ktos kieys tu postował a mianowicie stopniowego obniżania ss systemów tak zeby miedzy 0,5 a 0,1 były minimum 3 inne systemy (0,4; 0,3; 0,2) mogłoby tu coś zmienic.
@Mystiq CCP conajmniej dwó albo i trzykrotnie powiększyło przestrzeń jaką mamy do dyspozycji:
- wh
- dronkowo
- systemy w regionach bez nazw słownych (na mapie północ pod jove, nad empire flankowane przez dronkow z jednej i nc drugiej, ale nie wiem czy to sie nie pojawiło wtedy co dronkowo i czy wogle sie pojawiło czy było od początku)
Za to pomysł z delajem pojawienia się capitala w jednym systemie po odparowaniu z innego naprawdę bardzo fajny to w końcu nie brama między systemowa tylko relatywnie mały napedziki. Należałoby jednak sprecyzować czy cyna musi świecic cały czas skoku (czyli te kilka minut) czy ma wystarczyc tylko do złapania namiaru a potm skok może trwac i co by sie działo z capitalem w sytuacji kiedy cyno ma świecic cały czas a nagle mu sie zgaśnie bo tytan rąbną dd w cynostawiacz, albo czy po zainicjowaniu skoku capital wciąż zostawałby w przestrzeni systemu z którego startuje "rozgrzewając" silniki do odpowiednio długiego skoku
Capitalom w tej chwili nie jest potrzebny nerf ale balans który imo (z pozycji carerbeera który capitala widział pare razy zazwyczaj po tym jak wkurzeni na mnie piraci próbowali mi go na łeb spuścić) powinnien oznaczać bost małych capsów (zwłaszcza dredów) w kierunku zwalczania spercapsów, bez ruszania ich zdolności walki z małymi celami
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej