Eve Online > Dyskusje ogólne
Po co sciagac ludzi do low / 0.0?
Dormio:
System oryginalnie nie był zaprojektowany na taką ilość i o ile część PVE i PVP się rozwija w kierunku coraz większej ilości shipów, modułów, etc. to część producencka i górnicza stoi w miejscu. Owszem doszła część PI, ale to uzupełnienie, a nie rozwój. Swoją drogą uzupełnienie w dobrą stronę, bo ma kilka poziomów na których można zarabiać, a najwięcej zarabia ten komu chce się produkować na ostatnim poziomie.
Koniec końców największą bolączką obecnie jest loot, a ja najchętniej widziałbym loot uszkodzony (w końcu dlaczego te moduły są jak nowe po walce ?), wymagający naprawy, w dodatku named, a nie T1, z penalty do ilości minsów. To nie powinna być drukarnia ISKów. No i mniejsze penalty powinno być dla newbie (small moduliki ?), a większe na wyższych poziomach.
SokoleOko:
Moim zdaniem dobrze funkcjonuje salvage - misjonarz/ratter kroi wraki i ma z tego powodu dodatkowy dochód, a inny gracz to skupuje i robi rigi, które potem kupują pozostali.
Loot jest skopany, bo:
1) Meta 0 - można robić z BP, więc nie powinien wypadać, a być produkowany (nawet jeśli tylko jako baza pod T2
2) Meta 1-3 - diabli wiedzą do czego to jest. Wyjątkiem są powiedzmy launchery meta 2, które łatwo się fituje, ale już w działach nie widzę czegoś podobnego. AB/MWD nie podpadają pod tą kategorię, bo nie ma pełnego przekroju modułów (meta 0/1/2/3/4)
3) Meta 4 - to jest OK. Jedynym źródłem jest drop, a "prawie T2 bez skilli na T2 za większe pieniądze" dobrze się sprawdza.
Wniosek
1) Skończyć z mieleniem lootu.
2) Meta 0 nie może dropić z ratów.
3) Znaleźć niszę (jakieś zastosowanie) dla meta 1-3 i niech wtedy sobie dropi.
4) Meta 4 niech dropi tak jak dziś (czyli odpowiednio rzadko, żeby cena była wysoka).
Dzięki temu będzie mniej lootu do zbierania - to też jest plus, bo znów, zbieranie całego Gone Berserk wymaga dosłownie indyka. Lepiej, żeby zbierało się z misji L4 200 m3, ale żeby to miało jakąś wartość.
Dormio:
Zaraz tam niszę dla meta 1-3, po prostu bardziej zróżnicować ich parametry. Nie powinno być tak, że moduł dający najwięcej (i.e. cap recharge) daje się najłatwiej zamontować. Dla mnie system byłby bardziej zbilansowany gdyby:
- meta 1 miał parametry słabsze od T1, ale łatwiej się montował
- meta 2 miał porównywalne parametry z T1 i porównywalnie się montował (penalty do minsów)
- meta 3 miał parametry lepsze od T1, ale i trudniej się montuje od T1
- meta 4 parametry jak T2, ale trudniej się montuje od T2
Oczywiście mogłoby być tak, że meta 1 to 1 parametr lepszy od T1, meta 2 = 2 parametry... itd. Tyle, że w ramach korzyści powinna być też łatwość montażu (i.e. bonus do CPU = 1 parametr lepszy). Tyle, że wówczas tych meta powinno być znacznie, znacznie więcej.
Tyle, że to pobożne życzenia.
SokoleOko:
Wciąż pamiętam, jak trudne było to do ogarnięcia dla mnie, gdy zaczynałem grę. Dlatego nie kombinowałbym z różnicowaniem parametrów (bo dziś to jest dość czytelne), tylko pisząc o niszy myślałem o meta 1-3 w kategoriach "półproduktów" do czegoś - nie wiem, produkcji/inwecji (bo nie znam się na tym).
Gdzieś kiedyś widziałem, żeby meta 1-3 miało się tak do produkcji T2, jak jakieś uszkodzone graty Sleepersów do produkcji T3 (o ile nie pokręciłem) - jak mówię, ja się znam na niszczeniu :)
Doom:
Z gróbsza się zgadza. Uzywajac modółów od meta 1 do 4 (tylko jeden na invent) odrobinę zwiększasz szansę na udany proces invencji. W przypadku sleeperów "invencja" nazywa się reverse enginering, a sllekowy grat jest niezbędny do przeprowadzenia procesu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej