Eve Online > Wsparcie techniczne
Komputer pod EVE
ThakRa:
Dzięki za odpowiedź. A czy w takim razie mógłbym prosić o propozycję jakiegoś konkretnego (lepszego) modelu płyty pasującej do tego zestawu, na którą mógłbym wymienić tego asrocka, a która ceną mnie nie zabije?
NeX:
W tym przedziale cenowym (poniżej 300 zł) są dwie warte uwagi alternatywy za które warto dopłacić +/- 40-50 zł:
MSI 770-G45 i Gigabyte GA-MA770T-UD3P
Zdania co jest lepsze, to już kwestia zaufania do pewnych rozwiązań każdej firmy.
MSI to pełna obsada polimerowych kondziorów, APS (aktywne przełączanie faz) jak w droższych modelach. Zwykła sekcja zasilania 4 + 1 i 3 tranzystory MOFSET na fazę. Regulacja HTT: 200 - 600 MHz.
Gigabyte GA-MA770T-UD3P chlubi się swoją sekcją zasilania i słusznie. 8 + 2 fazy, pełna obsada płyty w polimerowe kondensatory. Dwa złącza FireWire jak masz jakiś sprzęt do nich, DualBIOS. Regulacja HTT: 200 - 500 MHz.
To bezpieczna i stabilna płyta. Tańsza od świetnej Gigabyte GA-MA790XT-UD4P, która kosztuje niestety ponad sto złotych drożej od tych trzech, ale jest tego warta (najlepsza płyta pod Phenoma za +/- 360 zł).
ASRock M3A770DE. Funkcjonalnie niby to samo, ale elementy słabsze. Kondensatory głównie elektrolityczne, tylko na taniej sekcji zasilania 4 +1 zastosowano polimerowe . 2 złącza eSATA mogą byc zaletą jak masz coś do podłączenia. Regulacja HTT: 150 - 500 MHz.
Za najniższą cenę zbiera dobre recenzje, ale czy 50 - 100 zł na komputer jest warte mniej trwałych komponentów? Wątpię.
Wszystkie pozwalają na akrobacje z procesorem, ale największe zaufanie mam do Gigabyte. Wszystkie też mogą stroić focha na jakiś typ pamięci, więc najwygodniej zamawiać płytę i RAM w jednym sklepie i zażądać dobrania marki na odpowiedzialność sprzedawcy - wedle własnych upodobań rzecz jasna. Standardowe Kingstony i GoodRAMy pracują stabilnie.
ThakRa:
Znów dziękuję za odpowiedź ale jeszczę chciałbym cię pomęczyć. Zgodnie z twoją radą skłaniam się w kierunku tego GA-MA770T-UD3P. Znalazłem kilka sklepów ale dosyć często występuje też GA-MA770T-UD3 - bez liteki "P" na końcu. Czy to jest jakaś inna płyta czy jednak to samo tylko napisane bez literki? Nawet na stronie Gigabyte występują niby dwie różne, ale w powrównując opisy wyszło mi, że wszystko jest takie samo.
NeX:
Wersja "P" ma więcej faz zasilania. Poza tym niczym się nie różnią (zazwyczaj nawet ceną). Dlatego zdecydowanie weź wersję "P".
PS Pierwotnie wersja "P" miała nowszy suport procesorów (stąd więcej faz zasilania).
ThakRa:
To jeszcze jedno pytanko i sorka że tak zawracam głowę. Nigdzie nie mogę znaleźć sklepu żeby była GA-MA770T-UD3P - wszędzie wyprzedane - oraz reszta sprzętu, a wolę wszystko kupić w jednym miejscu.
W takim wypadku którą byś polecił: MSI 770-G45 czy GA-MA770T-UD3 (bez "P"). Ta pierwsza wychodzi taniej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej