Eve Online > Wsparcie techniczne
Komputer pod EVE
silvia:
Procek i zasilacz?
Mam e8400 + gf8800gt 512mb+ 2gb ramu ocz reaper.
Podczas odpalonych czterech kont eve procek jest w okolicach 50%.
Ramu wolnego jakies 500mb (ale jest jeszcze opera, winamp, sterowniki od karty muzycznej, skype, gg, hamachi, anty-wir, inne sterowniki i badziewia).
Karta graficzna? well... wszystko wykorzystane w 100% ;(
--- Cytuj ---Karta graficzna to podstawa powiadasz? Panie chron... Proc i plyta i zasilacz to podstawa potem karta i pamieci reszta to peryferia. Po co Ci karta np za 600 zlotych jak Ci ja proc zdlawi?
--- Koniec cytatu ---
Karta za 600zl to nizszy segment. procek intela (nie celeron... choc on penwnie takze) za 200zl sobie z nia poradzi. amd tez zapewne.
--- Cytuj ---chieftec 600w
--- Koniec cytatu ---
400 by ci starczylo ^_^
idz na jakie kolwiek forum to ci powiedza, ze jesli chodzi o gry, to lepiej obciac z procka i dorzucic do grafy :D
Procek liczy(Ł) sie w aplikacjach typu autocad, photoshop, itp.
Teraz tez raczej grafika... GPU ACCELERATION BABY!
I powiedz mi na czym wolisz ogladac filmy...
na kompie z prockiem za 600zl i grafika za 300 czy prockiem za 300 i grafika za 600?
To jest cos jak zastanawianie sie czy lepszy samochod hybrydowy ktory ma wiecej mocy w silniku spalinowym (gpu) czy elektrycznym (procek) [dopasowanie wzielo sie z tego iz gpu bierze wiecej pradu aka paliwa :d ]
Platfusek:
--- Cytat: Villq w Wrzesień 03, 2010, 22:10:10 ---Teoretycznie można chyba wymusić AA i inne filtry które dosyć mocno obciążają kartę w każdej grze więc nie każda karta to pociągnie ale czy to bardzo polepszy grafikę to pewny nie jestem i nie wiem czy w ogóle istnieje taka możliwość w eve ;)
--- Koniec cytatu ---
Musisz wejść w panel NVIDIA pod prawym przyciskiem myszy na pulpicie i odszukać opcje mniej wiecej taką - "Wygładzanie", i obok "Zastąp ustawienia aplikacji", i tam na sztywno ustawiasz wygładzanie. Taki sposób działa w EVE bo sam tego używam.
naye666:
Kocopaly prawisz mistiq, 400w to wystarczy mowisz? Powiedz to karcie ktora aktualnie korzysta z niemal polowy zasilacza, myslisz ze 100w wystarczyloby na bezstresowa prace po oc? Bo ja watpie. I wybacz ale dolny segment to 400 med od 600 aie zaczyna a med- high 800 i w gore. Zlozylem juz nie jednego pieca i nadal to robie wiec wciskanie ludziom kitow ze e5200 pociagniw niegdys high endowe 5xxx to tak jakby powiedziec ze porshak doholuje Ci tira, niby moc jest ale cos go dlawi.
Platfusek:
--- Cytat: naye666 w Wrzesień 04, 2010, 08:24:25 ---Kocopaly prawisz mistiq, 400w to wystarczy mowisz? Powiedz to karcie ktora aktualnie korzysta z niemal polowy zasilacza, myslisz ze 100w wystarczyloby na bezstresowa prace po oc? Bo ja watpie. I wybacz ale dolny segment to 400 med od 600 aie zaczyna a med- high 800 i w gore. Zlozylem juz nie jednego pieca i nadal to robie wiec wciskanie ludziom kitow ze e5200 pociagniw niegdys high endowe 5xxx to tak jakby powiedziec ze porshak doholuje Ci tira, niby moc jest ale cos go dlawi.
--- Koniec cytatu ---
Najlepiej jest mieć 2x mocniejszy zasilacz niż faktyczne zapotrzebowanie na prąd, zasilacze w okolicy 50% obciążenia mają najwyższą sprawność oraz po prostu są cichsze względem takich pracujących na pełnym obciążeniu. Większość zestawów do gier z jedną kartą graficzną zadowala się 300 watami mocy ciągłej, stąd pisałem wcześniej o zasilaczu 600 watowym. Inna sprawa że zasilacze w okolicy 600w są względnie tanie, próg przy którym cena idzie mocno w górę zaczyna się za nimi.
Val Heru:
--- Cytat: Platfusek w Wrzesień 04, 2010, 10:37:49 ---Najlepiej jest mieć 2x mocniejszy zasilacz niż faktyczne zapotrzebowanie na prąd, zasilacze w okolicy 50% obciążenia mają najwyższą sprawność oraz po prostu są cichsze względem takich pracujących na pełnym obciążeniu.
--- Koniec cytatu ---
totalna bzdura, pewnie Ci to podpowiedział znajomy informatyk
--- Cytat: Platfusek w Wrzesień 04, 2010, 10:37:49 ---Większość zestawów do gier z jedną kartą graficzną zadowala się 300 watami mocy ciągłej, stąd pisałem wcześniej o zasilaczu 600 watowym.
--- Koniec cytatu ---
czysty marketing
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej