Eve Online > Wsparcie techniczne
Komputer pod EVE
naye666:
Karta graficzna to podstawa powiadasz? Panie chron... Proc i plyta i zasilacz to podstawa potem karta i pamieci reszta to peryferia. Po co Ci karta np za 600 zlotych jak Ci ja proc zdlawi? Ja jade na totalnym budzecie. E5200 @3`33 2x2 gb kingston (nie pamietam nazwy ale z podluznym radiatorem) msi 4850 1gb ddr3 karta z wiatrakiem podkrecona na 1,5x mocy fabrycznej, plyta gigabyte z kondensatorami lepszymi i dual biosem. Zwykle pudlo. Dysk za 250 zlotych swego czasu monitor 21,5" samsunga i glosniki z-10 z karta aktywna cyfrowa pod usb <3 it iiii chyba to wszystko acha chieftec 600w i zaplacilem za to z monitorem 2200 zl. 2 eve clienty na maksa + inne smieci w tle lub jeszcze world of tanks gdy boostuje i kopie na pasku. A 1800 zlotych wydaj na dziewczyne ;p teraz pewnie mniej zaplacisz za ten zestaw. Acha procek z malezji tylko one sie tak fajnie kreca :)
Villq:
--- Cytat: naye666 w Wrzesień 03, 2010, 19:55:23 ---Karta graficzna to podstawa powiadasz? Panie chron... Proc i plyta i zasilacz to podstawa potem karta i pamieci reszta to peryferia. Po co Ci karta np za 600 zlotych jak Ci ja proc zdlawi? Ja jade na totalnym budzecie. E5200 @3`33 2x2 gb kingston (nie pamietam nazwy ale z podluznym radiatorem) msi 4850 1gb ddr3 karta z wiatrakiem podkrecona na 1,5x mocy fabrycznej, plyta gigabyte z kondensatorami lepszymi i dual biosem. Zwykle pudlo. Dysk za 250 zlotych swego czasu monitor 21,5" samsunga i glosniki z-10 z karta aktywna cyfrowa pod usb <3 it iiii chyba to wszystko acha chieftec 600w i zaplacilem za to z monitorem 2200 zl. 2 eve clienty na maksa + inne smieci w tle lub jeszcze world of tanks gdy boostuje i kopie na pasku. A 1800 zlotych wydaj na dziewczyne ;p teraz pewnie mniej zaplacisz za ten zestaw. Acha procek z malezji tylko one sie tak fajnie kreca :)
--- Koniec cytatu ---
A po co Ci proc za 600 zł jak nie wykorzystasz jego mocy bo karta graficzna z dupy? Tak można by długo dyskutować. Jedno jest pewne - komp nie może mieć karty za 2000 i proca za 5 zł jak i również nie może mieć proca za 2000 zł i karty za 5 zł. Wszystko musi być w miarę optymalnie dopasowane żeby jeden moduł nie był wąskim gardłem i nie ograniczał reszty podzespołów. Jednak pamiętaj że komp ma być do grania więc karta graficzna to podstawa i tyle bo ona w największym stopniu decyduje o tym ile będziesz miał fpsów a to ile kto będzie chciał ktoś wydać na to kasy to jego sprawa. Jak uważasz że płyta główna to podstawa i zasilacza to wyjaśnij dlaczego. Da Ci więcej fpsów? Może kilka ale raczej nie. Zasilacz w cale nie musi być drogi żeby komp miał stabilne i pewne zasilanie. Płyta główna też nie musi być droga, nawet tania płyta główna będzie wystarczająca, kondensatory raczej nie wybuchną na niej po kilku miesiącach ;P.
naye666:
Wybacz ale sie nie zgadzam. Proc i plyta moga zwmulowac grafike to do procka warto dobrac karte a nie na odwrot. Jak juz dobierzesz jedno i drugie potrzebujesz zasilacza. Czy myslisz ze zasilacz noname 400w pociagnie moj zestaw? Tak pociagnie, do grobu. Imo optymalnie podejsc do sprawy (tutaj sie zgadzam) proc i plyta, do tego karta zasilacz i reszta bebehow.
Oxylan:
--- Cytat: Yurioni w Wrzesień 03, 2010, 16:05:46 ---Witam,
Wiec nosze sie z zamiarem kupna nowego kompa, a ze wypadlem dosc mocno z obiegu, czy da sie zlozyc kompa ktory pozwalal by na komfortowa gre w evke z fajerwerkami do 4k. A jesli tak to ew. poprosilbym o jakies wskazowki co tam wlozyc. Z gory dizeki
--- Koniec cytatu ---
Napisze Ci że nie trzeba kompa za 4000zł żeby pograć w EvE, mam piecyk który ma ponad rok i kosztował jakieś 1200zł, gf 9600gt, amd 64 x2 dual 4600+ 4gb ram, tani i wydajny komp, na takim zestawieniu komp jest wstanie pociągnąć cztery klienty w medium detalach (window mode) albo trzy na wysokich detalach, co do jednego odpalonego klienta to max detale i 1680x1050 80+ fps, oczywiście jeśli już chcesz mieć potwora za 4000 zł to nie musisz się martwić że sobie nie poradzi z eve, a i zapas bedzię na następne 2-3 lata co do innych wymagających gier.
Eve jest łakoma na pamięć pózniej na procek, moc grafiki to chyba ostania rzecz z jaką silnik eve ma problemy, na koniec napisze, że w przypadku eve b droga karta grafiki np w granicach 1200-1700+zł nie wyświetli Ci lepszych fajerwerków niż np karta za 500-700 zł, chodzi o to że fajerwerki w eve mają granice i średnie karty wyświetlają takie same shadery bajery jak te najlepsze gpu, co do HDR to samo bez zmian, jedyna różnica to fps, jeśli się mylę proszę o zlinczowanie.
Villq:
Teoretycznie można chyba wymusić AA i inne filtry które dosyć mocno obciążają kartę w każdej grze więc nie każda karta to pociągnie ale czy to bardzo polepszy grafikę to pewny nie jestem i nie wiem czy w ogóle istnieje taka możliwość w eve ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej