Forum Gry > Inne gry
SW: The Old Republic
Dormio:
Poprawię za Ciebie:
--- Cytat: Doom w Czerwiec 09, 2011, 09:05:16 ---Dormio używając twojego przykładu z capsami, to co robią ci od konsol wyglada z grubsza tak:
- buduję lotnisko
- sprzedaję je komuś za 70 100% ceny kosztów produkcji
- liczę, że zarobek/dochód przyniesie odzyskam pozostałe 30%sprzedając komuś innemu bpc na fightery, cap mody, dronki, mając nadzieję że koleś który kupił lotnisko będzie kupował towar od tego komu ja sprzedaję bpc sprzedaż BPC i gotowych: komponenty/fightery/moduły z ~90% marżą
- liczę również że będzie miał na tyle duze zużycie sprzętu że bedzie musial robić zakupy na tyle długo że wreszcie wyjdę na swoje.- komponenty/fightery/moduły sprzedaję nawet wtedy kiedy nie buduję już lotniskowca
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Doom w Czerwiec 09, 2011, 09:05:16 ---Co do ceny to można chociaż w przybliżeniu ją uzyskać poprzez revers enginering (czytaj wyprucie konsoli flaków) i poszukanie cen podzespołów. Armia USA zrobila genialny w ich mniemaniu interes:
http://www.networld.pl/news/364769/Najszybszy.komputer.armii.USA.zbudowany.z.konsol.PS3.html
patrzac na cyferki powiedziałbym że ktoś tu naprawdę liczy na prężność rynku gier...
--- Koniec cytatu ---
Pijesz do fragmentu:
--- Cytuj ---AFRL szacuje, że zbudowanie takiego superkomputera od podstaw kosztowałoby resort co najmniej 20 mln USD, podczas gdy cały system Condor Cluster kosztował w granicach 2 mln USD.
--- Koniec cytatu ---
??
Twoim zdaniem to dowodzi, że Sony do produkcji konsol dokłada ? Ciekawe co autor miał na myśli pisząc "od podstaw"... ktoś gdzieś produkuje i projektuje superkomputery na konsolach ?
Wg mnie jedynie "dowodzi", że podobny superkomputer w oparciu o sprzęt PC kosztowałby 10x więcej. Przy czym ten dowód jest dość wątpliwy, bo dla takich produkcji na cenę ma wpływ niekoniecznie tylko koszt produkcji.
--- Cytuj ---Dla porównania, procesor Core i7-920 3.4GHz osiąga szybkość 70 gigaflopsów.
--- Koniec cytatu ---
Policz sobie ile "kosztowałby" superkoputer jeśliby wykorzystać tylko i wyłącznie moc CPU i7 (pomijamy GPU jako jednostki obliczeniowe).
Edit:
A teraz policz sobie dla TESLI:
--- Cytuj ---Tesla C2050:
Szczytowa wydajność obliczeń zmiennoprzecinkowych o podwójnej precyzji 515 Gigaflops
Szczytowa wydajność obliczeń zmiennoprzecinkowych o pojedynczej precyzji 1030 Gigaflops
--- Koniec cytatu ---
NeX:
@ Dormio >:D
Scenowe Amigi 500 i 1200 niewiele miały graficznie wspólnego z sieciowymi Raptorami do filmów.
Klaster 200-tu 24bit Raptorów VS pojedynczy układ OCS/ECS lub AGA w podstawowym sprzęcie. 8)
Nawet dokupienie karty graficznej nie wyrównywało zwykłego użytkownika do studia filmowego, ale podstawę HW mieli wspólną, dlatego wypieram się wszelkiej niekosekwencji ;D
Dormio:
--- Cytat: NeX w Czerwiec 09, 2011, 19:33:19 ---@ Dormio >:D
Scenowe Amigi 500 i 1200 niewiele miały graficznie wspólnego z sieciowymi Raptorami do filmów.
Klaster 200-tu 24bit Raptorów VS pojedynczy układ OCS/ECS lub AGA w podstawowym sprzęcie. 8)
Nawet dokupienie karty graficznej nie wyrównywało zwykłego użytkownika do studia filmowego, ale podstawę HW mieli wspólną, dlatego wypieram się wszelkiej niekosekwencji ;D
--- Koniec cytatu ---
A co ma wspólnego mój PC z dowolnym innym PC ? Graficznie, oczywiście ;)
Różnica na poziomie GPU to oczywiście zauważalna różnica, podobnie jak zastosowanie klastrowe, ale w dobie przetwarzania rozproszonego 200 spiętych w klaster kompów nie robi wrażenia. W tamtych czasach to była oczywiście ogromna moc obliczeniowa, a o przetwarzaniu rozproszonym dopiero śniło się wykładowcom na Berkley.
Oczywiście bezzasadnie uznałem, że "niewiele wspólnego" odnosisz do całej konstrukcji, a nie tylko do możliwości graficznych.
Chociaż z drugiej strony obaj wiemy, że nawet w oparciu o ten sam GPU i CPU można obecnie uzyskać różne efekty i jest to jedynie uzależnione od woli i umiejętności programistów (oczywiście kwestia wydajności zostaje zupełnie na boku).
Soulscream:
Dobra skonczcie pitolic o swoich konsolkach etc, to nie temat by pieprzyc o wyzszosci banana nad jablkiem.
Kto bedzie gral ? Kto zamierza? Kto byl/jest w beta testach.
Ja uczestniczylem w weekendowej becie i zostalem sprzedany. Stary dobry KoTOR + mmo. Naprawde warto i fabularnie urywa nogi z dupy (Sith Inquisitor). Kazda klasa ma swoj story line, a graficznie ? Jest lepiej niz myslalem.
Pol Kent:
Nie śledzę losów tej gry. Ale mam kilka pytań. To ma być WoW w Universum Star Wars ? Czy może więcej rzeczy oddanych zostanie w ręce graczy ? Ekonomia ? Produkcja ? Własne budowle ?
Bo jeśli po kilku czy kilkunastu tygodniach grindowania osiągniesz max lvl i będziesz chodzi ubrany w set Uber Sith Inkwizytora to...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej