Eve Online > Dyskusje ogólne
co z tą centralą
Soulscream:
--- Cytat: Xarthias w Wrzesień 07, 2010, 13:12:43 ---A takich nowych, z energią i łopatami, co to chcieli Centralę zakopywać to już paru było... Ja wręcz niejednokrotnie proponowałem, że użyczę nieodpłatnie hostingu, jeśli ktoś chce zrobić Centrali "konkurencję".
Gdzie teraz są te strony?
Do prowadzenia takiego portalu nie wystarczy dwóch kolesi: "-hej, zakładamy stronkę o Eve? - jasne, dawaj".
A prowadzenie jej to nie jest jakaś wielka nobilitacja w środowisku (często wręcz przeciwnie, przysparza więcej "hejtersów" niż "fanów") tylko ciężka robota wymagająca mnóstwa czasu i zaangażowania.
--- Koniec cytatu ---
Nie sadze by to byl glowny pomysl. Polskie community jest za male, zeby istnialy konkurencyjne strony.
Xarthias:
Ach, teraz już rozumiem.
Najlepiej byłoby zamknąć Centralę, bo wtedy może ktoś zacząłby wchodzić na Twoją stronę. Jasne, spoko. Chłopaki pożegnajcie się ładnie, jutro gaszę światło.
Stąd ta gorycz w Twoich postach?
Mamy złe podejście? To znaczy?
To, że każdy kto chce, ma szansę coś zrobić na Centrali to źle? To co? Może mamy wprowadzić zasadę, że jak ktoś chce czytać forum, to najpierw musi coś dla niego zrobić, bo inaczej ban?
Czy może mam dać admina pierwszej lepszej osobie, z łapanki, a potem skasować konto. Na pewno będzie lepiej.
Czy co? Bo kurde coś mnie głowa boli i chyba nie rozumiem.
Przeczytaj mój post jeszcze raz. Powoli. Potem jeszcze raz. Może coś zrozumiesz.
Tak w skrócie:
--- Cytat: Tłumaczenie posta Xarthiasa ---1. Bezrozumna krytyka na zasadzie "wszystko jest be, nie znacie się" jest rzeczywiście "be". I nie jest mile widziana.
2. Konstruktywna krytyka "to jest źle, lepiej by było zrobić tak i tak" jest jak najbardziej na miejscu i mile widziana.
3. Masz fajny pomysł albo chcesz pomóc - zgłoś się, na pewno postaram się skorzystać.
4. "Nie lubię Xarthiasa, więc na pewno wszystko co robi jest złe, więc trzeba to zgnoić" - takie rzeczy zapraszam na priv. Czytam wszystkie pmki i nie banuje za nie ludzi (no, chyba że ktoś mnie wyklina i obraża, to wtedy daję takiego kogoś pod rozwagę Teamu Technicznego).
5. "Centrala to zło, bufu.org, whatever.com, nie lubią C0venu czy kogoś tam - należy ich gnoić" - takie opinie proszę sobie wsadzić w buty, może piszący wyższy będzie.
--- Koniec cytatu ---
A potem przeczytaj swój pierwszy post. I pomyśl, jakby to fajnie było, jakby ktoś coś takiego walnął na Twojej stronce. Nie ma co, zajebiście konstruktywna krytyka (o formie i języku z litości się nie wypowiadam). I taka obiektywna, bez grama złośliwości, goryczy itp., nie?
"Zamknijcie Waszą stronę, może na jej miejsce powstanie coś fajnego".
Czemu od razu nie napisałeś "Zamknijcie Centralę, moja strona jest fajniejsza"? Ech...
Na koniec zaś zacytuję powszechnie używane przez polskie korpy powiedzonko: "Nie podoba się? To papa". Nie ma obowiązku wchodzenia na Centralę.
Rozwijaj swoją stronę. Może uda Ci się stworzyć z niej równorzędną albo i lepszą konkurencję dla Centrali, czego i Tobie i sobie życzę. Ale pomyje i trupy zostaw dla siebie.
Xarthias:
Soul, masz rację.
Ale konkurencja to dobra rzecz, a w takim małym środowisku automatycznie gorsza strona = martwa strona, więc konkurencja tylko motywuje do ulepszania swojej.
Soulscream:
--- Cytat: Xarthias w Wrzesień 07, 2010, 14:28:27 ---Soul, masz rację.
Ale konkurencja to dobra rzecz, a w takim małym środowisku automatycznie gorsza strona = martwa strona, więc konkurencja tylko motywuje do ulepszania swojej.
--- Koniec cytatu ---
Tak masz racje, ale oprocz forum i praktycznie tych samych osob udzielajacych sie na nim to tak naprawde nie ma jakiejs tresci (energii by to ciagnac). Male community nie pozwala na rozwoj, a powolne zdychanie eve wcale temu nie pomaga.
CATfrcomCheshire:
Problem polega na tym, ze nie ma komu sie zajac rozruszaniem Centrali - dinozaury, jak Xarth czy Ptic sa na emeryturze, i nie maja czasu. Najchetniej oddali by komus swierzemu z zapalem i pomyslem, i niech sie toczy dalej - ale sensowne osoby z zapalem i pomyslem sie nie zglaszaja z jakichs powodow, moze dlatego ze maja inne, ciekawsze rzeczy do roboty, niz nianczyc stadko trolli i pilnowac zeby sie za bardzo ze soba nie poklocili na forum np ;D A moze dlatego, ze nikt na tyle inteligetny, zeby to pociagnac, nie jest na tyle glupi, zeby sie w to pakowac :D Jest taka teoria, ze jedna ze wspolnych cech ludzi ktorzy naprawde nadaja sie do przewodzenia innym, jest niechec do sprawowania jakiejkolwiek wladzy, bo maja na tyle duzo wyobrazni, zeby wiedziec, ze tego nie chca, ale to chyba z jakiejs ksiazki SF...
W kazdym razie jestesmy w sytuacji, w ktorej sensowne osoby, ktore do tej pory administrowaly Centrala, wykazuja sie coraz mniejsza aktywnoscia, a nowe sie nie zglaszaja. W zwiazku z tym Administracja zmuszona jest siegac po jedynych chetnych, jacy sa dostepni, i sa ta osoby z serii "wez mnie, wez mnie", ktore co prawda niebardzo sie nadaja do pelnienia jakichkolwiek funkcji, ale maja ta zalete, ze sa, a nikogo innego nie ma. Prowadzi to do sytuacji, w ktorej uzytkownicy Centrali zmuszeni sa do obcowania z osobami w rolach moderatorow, ktorzy w normalnej sytuacji nigdy moderatorem by nie zostali, a proby sygnalizowania tego Ojcom Zalorzycielom pozostaja bez odpowiedzi, i to troche zniecheca do portalu jako calosci. Pisalo juz o tym wczesniej w tej czy innej formie wiele osob, i wiele osob przestalo uzywac z tego powodu Centrali przestawiajac sie zupelnie na anglojezyczne fora, ale problem ciezko rozwiazac, nawet znajac jego nature, bo wlasciwi ludzie po prostu sie nie zglaszaja. Nie ma nowych opowiadan, newsow, battleraporty jezeli juz sa, pisane sa glownie po angielsku i wklejane na inne fora, a tu jest tylko link. Dyskusje o ile sie tocza sa albo trollowane do granic wytrzymalosci, wiec nie ma sensu sie tam wypowiadac (flame), albo moderowane tak nieudolnie, ze nie da sie nic pisac, brak zlotego srodka jaki mozna zaobserwowac na innych forach. Brak "pomyslu" na centrale, brak indywidualnego podejscia kogos, kto ma chec i mozliwosci, zeby to zrobic. Ale to tez chyba wynika z tego, ze starsi gracze sie wykruszaja, poswiecajac na zajmowanie sie gra coraz mniej czasu, i EVE po prostu robi sie nudna.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej