Eve Online > Wsparcie techniczne
zasilacz
silvia:
Chieftec to akurat renomowana firma nie jest.
A ja jednak ci radze zmienic to co masz?
Dlaczego?
Gdyz nie liczy sie tylko moc ogolna.
Popatrz, ze tamten antec, pomimo iz ma moc calkowita 550W, jest w stanie wydusic 540W na lini +12. Kolejna rzecza jest, iz czesto zasilacze maja moc o wiele mniejsza od tej deklarowanej.
Kolejna rzecz... czesto gdy zasilacz jest pod obciazeniem, dostaje skokow napiecia, lub napicie na ktorejs z lini spada.
Tutaj masz to o czym mowie: http://pclab.pl/art41063-11.html
(I musze, dodac
Voulture:
--- Cytat: silvia w Marzec 23, 2010, 18:55:47 ---Popatrz, ze tamten antec, pomimo iz ma moc calkowita 550W, jest w stanie wydusic 540W na lini +12. Kolejna rzecza jest, iz czesto zasilacze maja moc o wiele mniejsza od tej deklarowanej.
Kolejna rzecz... czesto gdy zasilacz jest pod obciazeniem, dostaje skokow napiecia, lub napicie na ktorejs z lini spada.
--- Koniec cytatu ---
Akurat mystiq dobrze pisze - tylko, ze to dziala takze w druga strone. Sam jechalem na zasilaczu 380W przy systemie dla ktorego z takich obliczen potrzebowalbym 500+. Mialem Neoteca i spokojnie ciaglan na dwa razy naprawianych wczensiej kondensatorach. I nie bylo dramatu. Teraz mam BeQuieta 430W i nie ma zadnego problemu nawet jak testowalem na kreconym sprzecie.
Po co placic kupe kasy za cos czego w zyciu nie wykorzystasz? Ryzyko jakies tam zawsze istnieje, nie wiem czy wieksze niz na 600W zasilaczu, ze cos pierdolnie. ;p
Soulscream:
--- Cytat: silvia w Marzec 23, 2010, 18:55:47 ---Chieftec to akurat renomowana firma nie jest.
--- Koniec cytatu ---
Wez, Ty przestan pierdolic kiedys farmazony. Chieftec jest renomowana firma. Produkuje jedne z lepszych nie drogich zasilaczy. Antec jest z tej samej polki jakosciowocenowej. Przestan udawac, ze znasz sie na wszystkim, bo tak nie jest pozerze.
Yogos:
Zauważyłem, że od jakiegoś czasu na zasilaczach się pojawiło to co swego czasu na wzmacniaczach głośnikowych. Piszą jakieś kosmiczne cyfry a pod spodem małym druczkiem "mocy muzycznej" czy inne z dupy definicje.
Poza tym tani chłam to często parametrów zadeklarowanych nawet nie dotyka.
Producenci tańszych zasilaczy doskonale wiedzą, że te nie pracują na 100% obciążeniu więc sępią na elementach albo chłodzeniu i obliczają ją po staremu na 200-250 W mocy ciągłej z elementami które mogą wydać przez jakiś czas troche więcej - zwykle o 50-100 W
No i zgadnijcie jaką moc piszą na obudowie ?
Te "dobre" zasilacze o których piszecie to po prostu mniej oszukiwane ale nawet pod nie bałbym się podpiąć pełne obciążenie na godzinkę, no chyba że gaśnica byłaby pod ręką :2funny:
F-YU:
Póki co wszystko działa ok, ale czy waszym zdaniem jest konieczność zmienić zasilacz na "większy" czy niech śmiga?
wymieniać na 550W zanim w lato przy jakiejś dobrej gierce puścisz kartę i kompa z dymem. chieftek świetny, ale nie z alegro, nie z bazaru, i nie od domorosłego elektronika lutującego spalony szmelc - tylko ze SKLEPU :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej