Śmietnisko > Off Topic

Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...

<< < (14/21) > >>

Mac Dercad:
Żeby nie ograniczać się w tym wątku do narzekania na Webera, zarekomenduję "Limes inferior" Zajdla. Sam w sumie chyba mogę do niej wrócić jakoś niedługo;)

Xeovar:
Nie wiem czy już wspominałem o serii Polity autorstwa Neala Ashera. Bardzo mi się podobało ostatnio, dobrze napisana seria w nowocześnie wymyślonym świecie kwalifikującym się do nurtu post-humanistycznego.

Drugi autor, Dan Simmons, seria hyperion - też post humanizm ale inny, bardziej pesymistyczny a fabuła serii zakrawająca na fantasy - ale też się dobrze czyta i świat bardzo interesujący.

Ostatnio nadrabiam zaległości w klasyce, jak ktoś nie czytał Asimova to polecam. Właśnie jestem w połowie cyklu o Fundacji i zastanawiam się jakim cudem wcześniej tego nie czytałem....

Goomich:

--- Cytat: Khobba w Grudzień 21, 2011, 13:07:31 ---Za moich czasów (ze 12 lat temu), nie było problemu ze znalezieniem dowolnej książki Asimova w pierwszej lepszej osiedlowej lub szkolnej bibliotece.

--- Koniec cytatu ---

Za moich czasów (z pięć minut temu) są.  8)

Mi się bardzo seria Star Carrier Iana Douglasa.

W każdej po dwie bitwy kosmiczne, fizyka nie obrażająca mojego poczucia estetyki, no i co najważniejsze underdogi Ziemianie kikujacy assy (baczność, bo hymn własnie leci w tle.  ;)).

VonBeerpuszken:

--- Cytat: ManganMan w Maj 05, 2012, 21:52:15 ---Ok, a prócz Honorverse wydano jakieś inne równie ciekawe military-sf w ostatnim czasie (wyłączając propozycje wyżej)?

--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czy ktoś już wspominał - cykl "Zaginiona flota" Jacka Campbella

Xarthias:
Mona - a coś szerzej? ;P

"A Beautiful Friendship" i "In Fire Forged" to już nie takie nowości, tylko w Polsce jesteśmy o rok za mainstreamem (na bieżącą są tylko gówna typu "Twilight" :/ ).
Mnie to strasznie wkurza, że u nas kupuję jako nowość trzecią część cyklu, a na amazonie jest ich już sześć... Wkurzam się i kupuję tam, czytam po angielsku, potem kupuję jeszcze raz po polsku i czytam to, czego nie doczytałem po angielsku :P

Na wysoki poziom "Extremis" (Starfire 6) to ja bym nie liczył. Choć pisana przez samego Whita, to recenzje ma raczej kiepskie. No i nie ma go w Kindle Store, więc nawet sampla sobie przeczytać nie można :P

"Zaginionej Floty" ja osobiście nie polecam. Podchodziłem dwa razy (najpierw en, potem pl) i dwa razy zrezygnowałem (raz po pierwszym tomie, raz w połowie drugiego). Podobno akcja "rozkręca" się około 4 tomu, ale nie będę przebijał się najpierw przez trzy gówniane, żeby to sprawdzić.

Po niedzieli będę męczył sample "The Human Chronicles" autorstwa T.R.Harrisa. Z zapowiedzi wygląda ciekawie, wyszły na razie dwa tomy, a kumpel polecił mi "The Frontiers Saga" - cykl Ryk'a Browna. Zobaczymy co to warte :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej