Informacje > Centrala - uwagi i propozycje
Kultura języka
Jrkan:
Zgadzam się, że dyskusja jest bez sensu, ale zauważ Elineke, że to od ciebie się ta dyskusja zaczeła. Xarthias wprowadza zasady które na każdym szanującym się forum powinny obowiązywać, więc nie ma nad czym dyskutować tylko się dostosować.
Tak jak Xarthias napisał każdemu może się zdarzyć jakiś błąd ortograficzny, ale niektórzy piszą jakby zasad pisowni uczyli się z komentarzy na Onecie i takich powinno się doprowadzać do porządku, a w ostateczności dla dobra innych uczestników usuwać.
myst1q:
a jesli ktos mimowolnie pisze czasowniki z 'nie'?
--- Cytat: colonel ---ze mistq wie lepiej od wielu innych co jest tankiem a co nie...
--- Koniec cytatu ---
ale mnie tylko chodzilo o to, by nielaczyc slowa 'tank' z (ze?) 'speed' gdyz te dwa slowa - jakby niepatrzec - sa sprzeczne. [wziete z zycia].
--- Cytat: colonel ---- poziom ortografii
- podatnosc na flame
- doswiadczenie w grze
--- Koniec cytatu ---
dobra... i kto wedlug ciebie mialby to ogarniac? jak mialy by byc przyznawane puknty w kazdej kategorii, jaka skala itp. jak juz cos proponujesz, to rozwin.
--- Cytat: korpusz ---ze koniec koncow bedzie to wygladalo jak orginalnie istniejaca karma na forum ktora jest wylaczona poniewaz ludzie odwalali idiotyzmy.
--- Koniec cytatu ---
-100 pierwszego dnia \o/
--- Cytat: kavar ---Jezeli nie uzywasz firefoxa i masz konkretne problemy z ortografia, zawsze mozesz wrzucic tekst w worda i sprawdzic, jak to wyglada.
--- Koniec cytatu ---
a co jesli ktos niema worda?
a co jesli ktos niema polskiego windowsa?
a co jesli komus sie poprostu niechce?
--- Cytat: kavar ---W takim razie, od jutra zaczne tu pisac, w jezyku niemieckim.
W koncu to nikogo nie obraza i nie powinno miec zadnego znaczenia.
--- Koniec cytatu ---
mnie obraza.
--- Cytat: aptu ---Zgadzam się, że dyskusja jest bez sensu
--- Koniec cytatu ---
to po co kontynuujesz?
--- Cytat: xart ---Druga sprawa - omijanie filtra przekleństw poprzez wstawianie gwiazdek
--- Koniec cytatu ---
autocenza jest juz zla?
--- Cytat: xart ---etc
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: xart ---Kolejną sprawą jest używanie języka angielskiego (a także dowolnego innego języka obcego) w postach. Mimo, że większość użytkowników zna ten język, to jednak jesteśmy na polskim forum i należy używać tu języka polskiego
--- Koniec cytatu ---
a tak juz na temat...
- system cenzury - mysle iz byl przyzwoity, aczkolwiek, uwazam iz cenzura powinna wygladac mnie wiecej tak: ku*** czy pier*****. bolec nikogo niezaboli, gdyz wszystkie slowa niecenzuralne... (kolejny beznadziejny pomysl laczenia slow... tja... cos jak 'cofanie do tylu' u politykow)... slowa cenzuralne sa w uzytku codziennym. jesli chodzi o rzekoma demoralizacje- jesli ktos niezna 'takich' slow, to niebedzie wiedzial co to za slowo.
--- Cytat: xart ---Kary za brak szacunku dla języka (czyli to wszystko, o czym pisałem powyżej), będą zaczynały się od zwrócenia uwagi, usunięcia treści posta, do punktów karnych (jednorazowo od 10 do 25). Przypominam, że osiągnięcie pułapu 75 punktów skutkuje brakiem możliwości postowania przez 30 dni.
--- Koniec cytatu ---
a jesli przyniose zaswiadczenie o dysortografii to bede mogl robic jakies bledy? :2funny:
a co z osobami, ktore jezyka polskiego uzywaja -tak naprawde- tylko na tym forum?
dodatkowo... nie kazdy jest (byl?) dobry z jezyka polskiego.
Totalizator:
A moim zdaniem sprawa rozbija się o to że zakaz wulgaryzmów != kultura dyskusji i w drugą stronę. Te słowa istnieją w języku polskim mają swoje zastosowanie wbrew pozorom nie tylko jako znaki przestankowe, i wogóle nie są one istotą problemu. Istotą problemu jest to żeby userzy tutaj nie biegali i bluzgali na siebie jak jeden drugiemu wirtualny stateczek/pos/sov/inny nośnik ehonoru w grze rozwali i problemu tu nie rozwiąże ani g***o ani placek z jagodami tylko solidna moderacja wyciszająca takiego delikwenta na 12h żeby ochłonął. A jak ktoś pisze ciekawie a czasem mu się chlapnie albo postanowi że potrzebuje nieco mocniejszych przymiotników żeby coś opisać to w czym problem? Jedyne miejsca w internecie gdzie taka cenzura jest uzasadniona to publiczne fora firm które muszą z jednej strony trzymać image z drugiej chronić się przed wiecznym zagrożeniem że jakiś rodzic pośle na rzeczone forum pięciolatka potem wytoczy im pozew o straty moralne i nienaprawialne szkody w psychice dziecka (co jest pewnie możliwe w usa bo u nich prawo cywilne jest troche *ekhm* posolone).
:edit: i niech nikt mi tu nie wyjeżdża z "kulturą dyskusji" bo to nie jest równanie do żadnej kultury tylko do standardu jakie wprowadziły mass media w celu broń boże nieobrażania nikogo bo to bad buisness. Kultura polska i inna ma się dobrze i się takimi bzdetami nie przejmuje.
Frugos:
Nie wiem po co ta cała dyskusja, jest punkt regulaminu i koniec. Wystarczy trochę wysiłku włożyć i poświęcić minutę albo dwie na przeczytanie posta po napisaniu. No ale komuś mogłaby spaść korona z głowy albo żyłka w głowie pękła...
eliza_eli:
Aptu,ja wypowiedziałam tylko swoje zdanie na pewien fragment wypowiedzi Xarthiasa,który przytoczyłam w swoim poście jako cytat.A inni dopowiedzieli sobie co chcieli nie czytając uważnie o co mi chodziło.
Ortografia ortografią,nie zauważyłam na tym forum analfabetów i błędy ortograficzne nie są praktycznie zauważalne,więc zdziwiło mnie dlaczego osoby,które popełniają te błędy(mimo,że czytając nie zwraca się na to kompletnie uwagi)mają być "piętnowane i karane" oraz nagradzane jakimiś "punktami karnymi".Poza tym to nie ja rozkręcałam dyskusję,tylko odbijałam piłeczkę,broniąc swojego zdania.Wszystko w tym temacie...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej