Śmietnisko > Off Topic
Dolar $
KennethWolf:
--- Cytat: Yogos w Lipiec 22, 2009, 11:05:20 ---Dobra czas odkopać temat bo pewnie myślicie że jest sielanka i recovery jak to media na zachodzie ogłaszają.
O tym że w Californii bryndza to się rozpisywać nie będę bo to znany fakt.
O tym że coraz gorzej jest w reszcie stanów jest też się nie będe rozpisywał. Zasadniczo problemy te same co w Californii czyli rosnące deficyty, spadek dochodów z podatków i coraz trudniej jest budżetom stanowym pożyczać kase.
Dziś z innej mańki:
Fachowy wpis na blogu BStesera troszkę może ciężkim językiem napisany który mówi w skrócie o tym nastąpił ogromny spadek napływu kapitału długoterminowego do USA. Mówiąc po ludzku reszta świata ma problemy z wiarą w to że US spłaci długi bez ich monetaryzacji(drukowania kasy) i przestaje pożyczać im kase na długi termin.
http://blogs.cfr.org/setser/2009/07/20/and-now-the-rest-of-the-story-long-term-portfolio-flows-have-fallen-by-more-than-the-trade-deficit/
Oczywiście w tym czasie wszyscy się klepią po plecach na spotkaniach G8. Mówi się że dolar jest niezagrożony itd itp. Czyli wszystko gra ? No to poczytajcie sobie co Chińczycy robią ze swoimi zielonymi:
http://ft.onet.pl/10,30479,chiny_rozlokuja_rezerwy_walutowe,artykul.html
A tak na marginesie euro też jest fisnish. Za pare latek nie będzie euro ewentualnie snikers będzie kosztował taczkę monet.
Link dla ciekawych dlaczego oszołom Yogos to mówi:
http://futronomics.blogspot.com/2009/07/mauldin-europe-on-brink.html
wersja TL:TR - Banki europejskie były zalewarowane 1:50+ w związku z tym gdy zaczęły ponosić straty na zalewarowanych kredytach straty z tego tytułu wymiotły cały ich kapitał. Co więcej Zostałem ocenzurowany nie wpadło na razie w wentylator tylko dla tego że w książkach stosują tricki i w bilansach trzymają kwity po cenie zakupowej(czyli ze szczytu bańki) a nie tyle ile są warte. A tak się składa że np. Austriackie banki trzymają w bilansach kredy na kwote jakiś 4 raza PKB Austrii. W reszcie krajów też jest nieciekawie, czytałem że w Niemczech Hypno ma lewe kwity na jakieś 270 mld euro a Deutsche bank lewe papiery szacowane na coś koło 700 mld euro. Dla porównania Niemcy wydali na złomowanie starych aut coś koło 3.5 mld euro.
--- Koniec cytatu ---
tak oto kończą się zabawy keynesistów z głównego nurtu, najpierw narobią długów wyhodują bańkę inflacyjną potem się wszystko wali to proponują zapożyczenie się jeszcze bardziej, cholera mnie bierze bo dają zapałki do ręki nieodpowiedzialnych polityków w stylu "czarnego mesjasza" Obamy czy wcześniej kowboja z texasu Busha. A już najbardziej irytujące jest "nikt nie przewidział że ten kryzys nastąpi" grrr mówiono o nim od 2001 w kręgach "austriaków" nawet jest zapis z sympozjum chyba w Austin, TX gdzie dokładnie jest opisany scenariusz tego kryzysu, a najlepsze jest to że mechanizm tego działania opisał von Mises jeszcze w latach 30 ubiegłego wieku.
JimmyBrownie:
Dokładnie, "kryzys" był zapowiadany przez wielu na przełomie XX/XXI w. i jak zwykle ówcześni guru finansów olali sprawę o7 Ja myślę ze największe pierdolnięcie finansowe w Europie nastapi jeszcze w tym roku O0 Bardzo możliwe że zacznie się od Austrii, potem polecą Niemcy i UK. Wszystkie oszczędnosci wybrałem z banku i leżakują sobie w skarpecie ;)
MightyBaz:
nie oglądacie telewizorni? Jak pęknie bańka budżetowa to zabawy w ekonomie sie w Polsce skoncza. Wg niektórych dziura jest szacowana na 40mld PLN. A oni nie chca reform finansów publicznych, bo zaraz wybory beda.
Ale co sie dziwic 75% to wydatki sztywne - ustawy o krysach, srusach, gornikach, mudurowych...itd.
Yogos:
A na przyszły rok deficyt niektórzy szacują na 90 mld zł.
Będzie dym.
MightyBaz:
budzet sie wywróci i spelni sie czarny scenariusz
Wulg. K.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej