Śmietnisko > Off Topic
Dolar $
Ellaine:
Wtedy przynosiło mi straty oczywiście. I psioczyłem.
Dormio:
Masz kredyt ? Jeśli tak, to w sytuacji gdy aktualny kurs CHF jest droższy niż po jakim brałeś, to jest dla Ciebie stratą. W wielu wypadkach może to rekompensować wysokość oprocentowania (m.in. ja brałem kredyt przy kursie 2.54, ale spadek stóp procentowych dał mi więcej zysku niż strata na kursie, w efekcie nawet przy kursie 3.15 miałem zysk na jednostkowej racie - czyli była mniejsza niż wyliczona na początku kredytu), a nawet dawać dodatkowy dochód - przy czym oczywiście on jest wirtualny do momentu spłaty całości kredytu, albo inaczej mówiąc jest każdorazowo realizowany dla poziomu raty w jakiej spłacasz (czyli w niewielkim zakresie).
W przypadku kredytu długoterminowego różnice kursowe w nieznaczny (co oczywiście również boli/cieszy jeśli trzeba spłacać z pensji o takiej samej wysokości) sposób wpływają na zysk/stratę na kredycie. Dużo większy wpływ ma zmiana stóp procentowych.
Troszeczkę inaczej to wygląda w przypadku gdy rata nie jest stała, bo wówczasz szczególnie bolą zmiany na początku okresu kredytowania.
Ale przecież o tym wiedzieliście, nie ? ;D ;)
Ellaine:
Brałem z tego co pamiętam po 2.7, jak zejdzie do 2.6 to wyjdę na plus :)
Dormio:
A oprocentowanie ?
Bo jak na razie to wciąż wg mnie tracisz na kursie ;)
Ellaine:
Wciąż tracę, ale niedługo zyskam <demoniczny śmiech>. Oprocentowanie jest malutkie bo kiedy brałem banki dodawały malutko a teraz są malutkie stopy procentowe. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej