Eve Online > Dyskusje ogólne
Hybrid Turrets
ArchenTheGreat:
--- Cytat: Qreg w Styczeń 05, 2008, 13:50:14 ---W kosmosie niby jest próżnia ale tez wypełniona róznymi zanieczyszczeniami, pyłem, materia wszelakiego typu, to wszystko wpływa na oslabianie spojnosci wiązki lasera, co efektywnie zmniejsza energie przekazywana przez jego wiazke w funkcji odleglosci.
--- Koniec cytatu ---
Najdokładniejsze pomiary odległości Ziemi od Księżyca były przeprowadzane poprzez oświetlanie laserem lusterka zostawionego na naszym satelicie przez misje Apollo i pomiarze czasu jaki potrzebuje odbite światło aby dotrzeć do Ziemi. Jeśli wiązka była na tyle spójna po przejściu przez atmosferę aby dotrzeć do Książyca i dać sensowne odbicie to myślę, że nie masz racji. Odległości między statkami w EVE są dużo mniejsze niż Ziemia-Księżyc.
Qreg:
--- Cytat: ArchenTheGreat w Styczeń 05, 2008, 14:05:33 ---Najdokładniejsze pomiary odległości Ziemi od Księżyca były przeprowadzane poprzez oświetlanie laserem lusterka zostawionego na naszym satelicie przez misje Apollo i pomiarze czasu jaki potrzebuje odbite światło aby dotrzeć do Ziemi. Jeśli wiązka była na tyle spójna po przejściu przez atmosferę aby dotrzeć do Książyca i dać sensowne odbicie to myślę, że nie masz racji. Odległości między statkami w EVE są dużo mniejsze niż Ziemia-Księżyc.
--- Koniec cytatu ---
No tak, z tym ze promien lasera wysyłany z ziemi ma srednica zwierciadła teleskopu czyli stosunkowo dużą a po dostarciu do powierzchni ksiezyca wiazka ma 4 mile srednicy, wiazka ta po trafieniu z reflektor pozostawiony na ksiezycu jest tak słaba z ze do ziemi wraca zaledwie foton co kilka sekund z oryginalnej wiazki.
Tak na wszelki wypadek jakbys chcial zweryfikowac te informacje:
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/SEhelp/ApolloLaser.html
Tak wiec faktycznie zasieg moze ma dobry ale energia przenoszona przez taka wiazke maleje gwałtownie wraz z odlegloscia.
misao:
a jaki rozmiar ma wg ciebie wiazka z Megapulsa? Zrezzta podzial na pulse i beamn to sie z frontiera wzial jeszcze. Szkoda ze 20mw mining lasera w eve nie ma >_.
NeX:
Z Frontiera? On to nowość niemal przy pulsach i beamach. Merytorycznie - beam wiązka ciągła energii. Pulse jak sama nazwa wskazuje wiązka impulsowa nadawana w krótkich interwałach. Idea stara jak żarówka i całe SF :)
Teoretyzując możemy założyć, że wiązka lasera/masera o takiej mocy jak w EVE zachowa bardzo wysokie skupienie i skutecznośc bojową w próżni na odległość nie przekraczającą kilkuset kilometrów.
W pierwszym linku podanym przez Mona X jest bardzo ładny wzór na skuteczność energetyczną laserów ::)
P.S. Sporo fajnych rzeczy przegapiłem w Tribune. Trzeba dokładnie wszystko jeszcze raz powertować :2funny:
misao:
wmechwaqriorze w sumie tez byly beamy i pulsy. ale kto tam uzywa lasterow :P clan PPC ftw!
Ontopic edit
w przestrzeni kosmicznej srednia droga swobodna to ok 10^19 km. tak latwo nam sie ten laser nie rozproszy >_>. Przy energiach Evkowych dzial statki sie powinny ostrzeliwywac spokojnie z kilkuset tysiecy kilometrow
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej