Eve Online > Dyskusje ogólne
BoD cz2. Otwarty list GoonFleet do CCP
Hastrabull:
--- Cytuj ---Wyjaśnij mi, dlaczego zabanowanie tych dwóch ludzi było uzasadnione, bo nie moge tego wyczytać. Wyczytałem jedynie to, że jeden ujawnił fakt, że przebieg wydarzeń jest ustawiany, za co został zabanowany. Co więcej oprócz tego przypadku istnieją poszlaki, że sam nebulai ustawiał je dla swoich kumpli z boba.
Drugi natomiast nie został usunięty "z systemu", ale z ISD za to, że ośmielił się sprzeciwić jakiemuś kolesiowi z boba. A ten zawołał swojego kumpla admirała chujwiejakiego (niewykluczone, że to jedna i ta sama osoba).
--- Koniec cytatu ---
1. A czy wyczytales poprawnie co ujawnil? Bo moim zdaniem ujawnil plany ulozenia eventu, ktory byl czescia wiekszej historii. Dodatkowo nie ma napisane, kto ma byc beneficjentem tego eventu (jesli jest, prosze o cytat). A do ustawiania eventow CCP ma pelne prawo. To jest ICH gra i oni MOGA ROBIC co im sie zewnie podoba. Ty placisz za przywilej brania udzialu w tej grze.
2. ISD zostal usuniety z systemu a potem z ISD. I nie za to, ze osmielil sie przeciwstawic jakiemus kolesiowi z BOB'a a dlatego, ze zbytnio zaangazowal sie w rozgrywke (podlecial zbyt blisko). Jedyny dyskusyjny element tutaj, to szybkosc z jaka CCP zareagowalo. Jednak BOBy same przyznaly, ze znaja DEVow, wiec jest to zrozumiale. Sam fakt, ze koles wylecial jest dla mnie zrozumialy. Zobacz, jak wygladal chatlog z tamtej sytuacji. ISD zachowal sie jak dzieciak. Gdybym ja bym DEVem, tez bym go wykopal.
--- Cytuj ---Polityka CCP sprzyja tworzeniu teorii spiskowych, bo ich stała odpowiedzią jest "wszystko zbadaliśmy, nie ma uchybień, a nawet jeśli są, to i tak nie możemy o nich powiedzieć". To jeden poważny bład, bo zaufania nie można zyskać przez powtarzanie "zaufaj mi", ale przez rzetelne wyjaśnienie, o co chodzi.
--- Koniec cytatu ---
To normalna odpowiedz. Wszelkie tlumaczenie sie odebrane by zostalo jako przyznanie sie do winy i rozkrecilo by flame'y jeszcze bardziej. Wszelkie 'rzetelne' tlumaczenie, ktore ukazalo by, ze masy nie maja racji zamienilo by sie w kolejna teorie spiskowa pt 'CCP klamie i trzyma strone BOBa'. Rozumiesz juz czemu nie uzyskasz szerszej informacji?
Co do 'zbytniego' bratania sie DEVow z graczami, to masz tu racje. powinien byc wiekszy dystans.
--- Cytuj ---Myślę, że będzie miało to jakiś wpływ na ilość graczy, na razie niewielki, gdyż nie ma sensownej konkurencji dla EvE. Ale jeśli taka sie pojawi, ludzie raczej wybiorą środowisko, w którym nie istnieją podejrzenia, że developerzy oszukują.
--- Koniec cytatu ---
A to juz mnie rozbilo. Powtorze jeszcze raz. Zastanow sie, jakie interesy ma kazda ze stron.
MMoroz:
--- Cytat: Hastrabull w Maj 28, 2007, 12:01:30 ---i to jest wlasnie nakrecanie teorii spiskowych :)
Sprobuje wyjasnic co to jest teoria spiskowa (mowiac ogolnie).
A wiec teoria spiskowa wystepuje wtedy, gdy spoleczenstwo majac jakis problem badz niezrozumiale dla nich wydarzenie szuka odpowiedzi na nie, a ze istnieje cos takiego jak efekt uporczywosci, trudno jest wtedy przyjac wersje, ktora nie do konca zgadza sie z naszym pojmowaniem rzeczywistosci.
Do tego jeszcze wystarczy drobny element mowiacy, ze spoleczenstwo jest oszukiwane. Laczac te dwa elementy i nakrecajac sie miedzy soba spoleczenstwo (spolecznosc) tworzy teorie spiskowe.
Dla przykladu (najpopularniejsza teoria spiskowa):
w latach 40 i 50 ludzi byli przerazeni rozwijajaca sie technologia. Co chwila tworzone bylo cos, co bylo niezrozumiale. Wystarczylo, aby cos blyszczacego 'nieziemskiego' spadlo na pole a wojsko zaczelo krecic (co jest w pelni zrozumiale) i juz mam ladowanie obcych :))
to samo dzieje sie tutaj. Mamy dev'a ktory wszedl do jakiejs korporacji, potem wyszedl (tak naprawde po co? Co tam robil? Co mogl zrobic w ciagu ilu, 17 minut?). Mam reportera ISD, ktory wyczytal gdzies jakis kawalek, bo ktos tam sie wlamal gdzies i przeczytal cos, czego sam nie zrozumial (jesli przeczytacie uwaznie, co sie dzialo, zrozumiecie ze jego wykopanie bylo uzasadnione). Do tego mamy tego samego ISD, ktory zostal usuniety z systemu za to, ze byl zbyt blisko dreadow. Do tego dolacz fakt, ze dready byly bobowe. Do tego jeszcze dolacz to jak ten ISD o tym pisal, jak wielce byl zawiedziony/rozgoryczony/jak wielkie mial poczucie bycia oszukanym.
Polacz to wszystko i juz masz teorie spiskowa. Co wywnioskujesz z powyzszych 'faktow'?
BOB ma przyjaciol w ISD i DEV'ach. BOB oszukuje i ma ogromne wplywy i dzieki temu nikt ich nie moze pokonac!
A do tego BOB przyznal, ze ma kontakt z DEVami! To juz na pewno oznacza, ze oni nie graja, oni oszukuja ubijajac wszystkich naokolo exploitami! Paranoja? Owszem! Ile w tym prawdy? Sprobuj popatrzec obiektywnie. Sprobuj ocenic interesy wszystkich trzech stron i pomysl! POMYSL! A nie 'plyn z pradem'...
--- Koniec cytatu ---
Eh ale zaciekle bronisz i to jeszcze w jaki "ciekawy" sposob - twoj tekst piekny! powiedz mi tylko dlaczego pominales kawalek o ntaychmiastowym skasowaniu petycji - najistotniejsza czesc calosci. Dalej kontynujesz "zabawy jezykiem" ( pytanie czy Ty to robisz swiadomie, czy to nawyk - wydaje mi sie ze nieswiadomie ale ciekawi mnie gdzie sie tego uczymy ) czyli zmieniasz tresc przekazu na "SPISEK BOB-a i CCP", a raczej stosujesz chwyt wyolbrzymienia problemu tworzac groteske ktora mozna latwo wysmiac
Mi to naprawde wisi, bo eve mnie coraz bardziej nudzi, ale jak chcesz dyskutowac to rzetelnie ( moze sie zdziwisz ale na tym forum jest troche ludzi ktorzy wiedza co nieco o eurystyce - tak, tak nie same dzieci tu graja ;) ). No chyba ze robisz flama a to przepraszam.
Hastrabull:
1. Prosze o czytanie ze zrozumieniem.
2. Nigdzie nie bronie ani jednej ani drugiej strony. Zauwaz, czy przyznaje racje w jednych punktach a kontrargumentuje w drugich. Staram sie byc obiektywny.
3. Fakt, przeoczylem skasowanie petycji. Nie umiem tego wytlumaczyc. Byc moze w tym punkcie jest cos na rzeczy, byc moze wytlumaczenie tez jest blahe i tak oczywiste ze go nie widzimy.
4. Nie potrzeba wiedzy z eurystyki. Wystarczy troche myslenia, obiektywizmu i rozumienia mechanizmow kryjacych sie za tworzeniem i samonapedzaniem sie 'teorii spiskowych'.
5. Tak apropo w twojej wypowiedzi wychodzi typowy 'efekt uporczywosci' oraz 'efekt wrogich mediow' :) Kazda wypowiedz w miare obiektywna lub tez nie potwierdzajaca w 100% twoich przekonan zostaje uznana za wroga :)
Kurde, chyba napisze magisterke o relacjach spolecznych w EVE :)
Sotharr:
--- Cytat: Hastrabull w Maj 28, 2007, 13:28:21 ---2. ISD zostal usuniety z systemu a potem z ISD. I nie za to, ze osmielil sie przeciwstawic jakiemus kolesiowi z BOB'a a dlatego, ze zbytnio zaangazowal sie w rozgrywke (podlecial zbyt blisko). Jedyny dyskusyjny element tutaj, to szybkosc z jaka CCP zareagowalo. Jednak BOBy same przyznaly, ze znaja DEVow, wiec jest to zrozumiale. Sam fakt, ze koles wylecial jest dla mnie zrozumialy. Zobacz, jak wygladal chatlog z tamtej sytuacji. ISD zachowal sie jak dzieciak. Gdybym ja bym DEVem, tez bym go wykopal.
--- Koniec cytatu ---
Zdecyduj się, wyleciał za to, że podleciał czy że zachowywał się jak dzieciak? To bobbit zachowywał się jak cham i powinien dostać mute od GM. Ponadto, co to znaczy "podleciał za blisko"? Teleportował się normalnym poleceniem GMów, po czym odszedł na odpowiednią odległość. Nie warpował się, tylko teleportował. Przy takim czymś nie ma efektu bumpowania. Poza tym bumpowanie fregatą dreda w siege? A nawet jeśli, to nie jest powód do banowania. T20 za niepodważalne oszustwo otrzymał zaledwie upomnienie! Podobnie GM, który ostatnio sugerował, że jest Mizem, też upomnienie. A tutaj natychmiastowe zwolenienie, bo podleciał za blisko do dreda boba.
Zrozumiałe jest, że skoro boby znaja devów to ich sprawy sa załatwiane szybciej? To jest własnie korupcja. Normalny gracz musiałby użyć petycji, na którą dostałby standardową odpowiedź GM nr 1: "Nasze logi nic nie pokazują, miłego dnia."
--- Cytat: Hastrabull w Maj 28, 2007, 13:28:21 ---To normalna odpowiedz. Wszelkie tlumaczenie sie odebrane by zostalo jako przyznanie sie do winy i rozkrecilo by flame'y jeszcze bardziej. Wszelkie 'rzetelne' tlumaczenie, ktore ukazalo by, ze masy nie maja racji zamienilo by sie w kolejna teorie spiskowa pt 'CCP klamie i trzyma strone BOBa'. Rozumiesz juz czemu nie uzyskasz szerszej informacji?
--- Koniec cytatu ---
Nie sądze, że przyznanie się do winy rozkręciłoby flejma. To niedopowiedzenia rozkręcają flejma. Gdyby poleciało pare głów, ludzie byliby usatysfakcjonowani. Rzecz w tym, że CCP przyznało sie do oszukiwania i nic z tym nie zrobiło, i teraz konsekwencje tego będą wracać jak bumerang.
--- Cytat: Hastrabull w Maj 28, 2007, 13:28:21 ---A to juz mnie rozbilo. Powtorze jeszcze raz. Zastanow sie, jakie interesy ma kazda ze stron.
--- Koniec cytatu ---
Przypomnij mi, jakie interesy mieli t20 i nebulai, gdy oszukiwali? Zapominasz, że dla niektórych to tylko praca, którą zawsze można zmienić. Interes w rozwoju gry mają ludzie, którzy zainwestowali w to pieniądze. Natomiast szeregowi GM i dev po prostu pójdą do innej roboty, gdy gra upadnie.
Poza tym fakt, że ktoś ma interes, nie oznacza, że nie może przyjąć błednej polityki. Niepowodzenie dowiedzie jej błędności.
Skasowanie petycji wyjasnił juz kieron: "skasowanie petycji jest niemożliwe, petycja nigdy nie istniała, zarzuty są bezpodstawne". Czy tylko mi sie to kojarzy z irackim ministrem? ;D
MMoroz:
--- Cytat: Hastrabull w Maj 28, 2007, 13:48:19 ---1. Prosze o czytanie ze zrozumieniem.
2. Nigdzie nie bronie ani jednej ani drugiej strony. Zauwaz, czy przyznaje racje w jednych punktach a kontrargumentuje w drugich. Staram sie byc obiektywny.
3. Fakt, przeoczylem skasowanie petycji. Nie umiem tego wytlumaczyc. Byc moze w tym punkcie jest cos na rzeczy, byc moze wytlumaczenie tez jest blahe i tak oczywiste ze go nie widzimy.
4. Nie potrzeba wiedzy z eurystyki. Wystarczy troche myslenia, obiektywizmu i rozumienia mechanizmow kryjacych sie za tworzeniem i samonapedzaniem sie 'teorii spiskowych'.
5. Tak apropo w twojej wypowiedzi wychodzi typowy 'efekt uporczywosci' oraz 'efekt wrogich mediow' :) Kazda wypowiedz w miare obiektywna lub tez nie potwierdzajaca w 100% twoich przekonan zostaje uznana za wroga :)
Kurde, chyba napisze magisterke o relacjach spolecznych w EVE :)
--- Koniec cytatu ---
Nie rozumiesz, nie chce ci sie albo i gorzej. Krotko mowiac koncze bo bedzie z tego flame. Niby odnosisz sie do moich wypowiedzi ale jest czyste "niby". Eurystyka jest nauka nie ma nic wspolnego z teoria spiskowa - punkt4.
Wskazalem konkretne "chwyty", ktore jak widze stosujesz calkowicie nieswiadomie - punkt 5., jakbys cos wiedzial w tym temacie i przenalizowal swoja wypowiedz to moze bys to zauwazyl. A tak odebrales to jako atak.
I dopoki nie przeczytasz troche to nie pisz rozprawek/prac magisterskich o relacjach spolecznych, nie mowie ze nie zostalaby przyjeta( moze nawet na 5) ale po co nam kolejna praca na poziomie "uzytecznosc kisielu" itp. - i to byl wlasnie przytyk :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej